(20.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

30. Skoncovali jsme s nechvalně známou praxí zaklekávání a namísto toho budeme mít efektivní, moderní a vstřícnou Finanční správu. - No, zaklekávání, jasně. To, že Finanční správa honila ty podvodníky, kteří kradli stovky milionů, i ta známá firma, to FAÚ nebo jak se to jmenuje. Tak kdyby tam nebyla díra 300 milionů, tak asi, asi, by neudělali to, co udělali. Takže to je jenom stokrát opakovaná lež. Ano. My jsme začali daně vybírat a snižovat. A vy jste na to vždycky kašlali. Už jsem o tom mluvil. Karuselové obchody, LTO, metanolová aféra. Tak to bylo všechno, jak se tu rozkrádal rozpočet. A teď stále se to opakuje, zaklekávání, zaklekávání. Ne! Finanční správa teď zaklekává jenom na firmy Agrofertu. Všem ostatním je to pohoda. Nic se neděje. Tam se zaklekává. My jsme na nikoho nikdy nezaklekávali. A hlavně já jsem se to dozvěděl na poradě ministra, když už to bylo v médiích, a věděl jsem, že to bude nějaký průšvih. Takže to ministr financí neměl vědět? Nebo co tedy? A samozřejmě samé lži o tom, takže Finanční správa se vrátila tam, kde byla, a samozřejmě ti poctiví podnikatelé v podstatě mají smůlu, protože ti, kteří teď - a ta šedá ekonomika, už je tady analýza. Tisíc miliard. Je to neuvěřitelné!

31. Zrušili jsme EET - pan premiér se chlubí. Prodloužili jsme lhůty na podání kontrolního hlášení. - Fajn. - Podnikatelé už nejsou považováni a priori za podezřelé. - Ano, to je ta mantra, ty nesmysly. Ne. Je tady plno poctivých podnikatelů, kteří ocenili EET. A EET byl zákon roku. A i stávající šéfka finančního úřadu musí potvrdit, protože tehdy tam byla, že EET přináší peníze do rozpočtu, ano? Takže vy jste zvýšili VAT gap, nevybíráte daně, stoupá šedá ekonomika a poctiví podnikatelé jsou znevýhodněni.

32. Zjednodušujeme daně. Zavádíme dvě sazby DPH a rušíme 22 daňových výjimek. - Tak o tom jsem už mluvil, že vy rušíte i benefity pro zaměstnance, to dáváte snad na půlku, rušíte slevu na manžela nebo manželku, rušíte slevu na studenta, rušíte školkovné, ano, a tváříte se, že snižujete daně. Ne, vy nesnižujete daně! Vy tu nižší sazbu DPH, která je 10 %, a ta média, vaše provládní média to tak píšou, že ta nižší sazba - ne! Ta nižší se navyšuje z 10 % na 12. Na dvanáct, ano? Takže tak to je. Navyšujete daně. A de facto těmito opatřeními vy přijdete v rozpočtu podle našich propočtů o 4,5 miliardy.

Bod 33. Snižujeme DPH na potraviny z 15 na 12, a pomáháme tak jejich zlevňování. - Ano, a kdo navýšil ty potraviny? Já nevím, tak snad se pan premiér dívá na televizi, viděl tam tu reportáž CNN Prima u toho pekaře? Představte si, že ten pekař, když peče chleba, potřebuje elektřinu! To je ale objev, ne? Všichni potřebují elektřinu na všechno. Na všechno. A tam to začalo. Takže snižujete DPH na potraviny z 15 na 12. Škoda, že máme nejvyšší sazbu na potraviny. Škoda, že to pan premiér neokoukal z Polska na nulu. A už vás, pane premiére, jednou vypískali v Českých Budějovicích, jak jste tady vlastně říkal, že ti potravináři... Ne? Kolik je těch potravinářů? Osm a půl tisíce. Kolik je řetězců? Šest. Mají 12 miliard zisku. Teď zahraniční investor, největší mlékárenská firma Lactalis z Francie, má pocit a dává rozhovor, že mají pocit, že je někdo lynčuje. Tady lynčuje. Takhle tahle vláda zachází s investory. Takže já jsem zvědav, jak to budete kontrolovat tedy z 15 na 12. To je evidentní, že vy netušíte, jak ten byznys funguje. A ÚOHS to x-krát potvrdil, že ten trh funguje. A pokud nikdo z vás nejednal s řetězci, tak nevíte vůbec, o co jde. Takže je to lež. A ještě pan premiér tedy tvrdí, že na někoho působí. Tedy nevím, na koho působí, komu domlouvá, jestli navštívil nějaké ty firmy.

34. Zjednodušujeme podnikání, proto jsme pro naše firmy zavedli možnost účtovat v eurech a dalších cizích měnách. - Tak to je náš projekt, který jste dotáhli. To je v pořádku.

35. Pro OSVČ jsme zvýšili hranici obratu pro povinnou platbu DPH a pro možnost přihlásit se k placení paušální daně na 2 miliony. - To je zase náš projekt, který jste dotáhli.

36. Pro menší plátce jsme snížili až na polovinu pokuty u kontrolních hlášení. - Ano, to je čistě váš projekt. Samozřejmě. To je ten kontext, že Finanční správa teď je strašně fajn pro všechny. Tedy kromě některých.

37. Snižujeme počet státních zaměstnanců v roce 2024, poprvé po 10 letech klesne počet státních zaměstnanců o 11 000. - Tak já nevím. Bylo by dobré říct, kdo to je, kde to je. Jsou to jenom okénka, nebo skutečně budete propouštět ve školách, nebo kde budete propouštět? Dneska máme málo i vojáků a hasičů. Hasičům jste nedali téměř nic. Tak co to je? Co to je za úspěch? Jaký to je úspěch? Proč to vykazujete už teď, když to má být v roce 2024? Tak za dva roky my jsme byli zvědaví, co jste udělali.

38. Snižujeme počty úředníků. V roce 2024 klesne počet úředníků o další 2 000. - No tak já nechápu jak. Vždyť se stále navyšuje! Vždyť ten zbytečný ministr, který tady vždycky prostě mluví, a proto já ani nejsem přítomen, protože by to nedopadlo dobře a asi by ta schůze skončila předčasně, tak ten si zaměstnal syna na Úřadě vlády. A když jsem to kritizoval, tak teď ho přesunuli na jinou adresu. Změnili mu mobil. To je neuvěřitelné! Kolik máte na DPP, DPČ, pane premiére na Úřadu vlády? Údajně 367. Kolik zbytečných lidí tam máte. Tak já jsem zvědav, jak budete snižovat.

39. Schválili jsme dva antibyrokratické balíčky, které mají cíleně usnadnit život podnikatelům a občanům, zejména pak ulehčit v jejich povinnostech vůči státu, například povinnost vlastnit potravinářský průkaz, lékařské prohlídky a u nerizikových povolání další věci. - Ano, to je váš projekt. Konečně nějaký.

40. Zrušili jsme 10 000 zbytečných právních předpisů. - To jsou ty obsoletní předpisy. To byl náš projekt, který jste vy dotáhli. Ano.

41. Prosadili jsme zákon na ochranu oznamovatelů, který pomůže v boji s korupcí. - To je projekt EU, ano. A když jsme my to chtěli prosadit jako menšinová vláda, tak jste to obstruovali. Obstruovali. A teď jste předložili vykostěný zákon. Takže je to vaše, ale je to vykostěné, takže je to celkem o ničem. A já se ptám, kde je ten zákon o lobbingu? To nechcete nějak prosadit? To by bylo fajn.

42. Připravili jsme novelu zákona o státním zastupitelství, která posílí jeho nezávislost. - Tak to je náš projekt. To je stejný projekt, jak měla paní Benešová, akorát tehdy Milion chvilek řvali, že co ona udělá, chudinka. Neudělala vůbec nic. Předložila stejný zákon, jak teď pětikoalice předkládá. Úplně stejný, jo? Nezávislost. Já jsem si myslel, že státní zastupitelství je součástí moci. Ano, ale u nás není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP