(21.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pokud tady někdo mluví stále o Čapím hnízdě, tak vám jenom připomenu, že to bylo účelové trestní stíhání, které ten státní zástupce zastavil, a nominant toho kmotra, ne kmotra, nominant kmotrů z Plzně Pospíšil, TOP 09, Dozimetr, si dosadil nejvyššího státního zástupce, který mě nechal účelově stíhat. Tak je to. Účelově, přesně na objednávku. Věc z roku 2007. Někdo se probudil v roce 2016. No proč? No protože za moji politickou kariéru nemáte vůbec nic na Babiše! Nemáte nic. Jenom tyhle vymyšlené věci, jak to tady odznělo. I pan premiér se ponížil a o tomhle mluví. Střet zájmů. No tak kdo to tam dělal? Ti udavači Piráti, ne? Wagenknecht. Ti sem přišli na ten audit zmanipulovaný a ptali se na Penam, na tu linku, říkali střet zájmů, a když jim řekli, ne, to je blbý datum, no tak je to inovace. Ano. Já jsem v Bruselu nepolíbil prsten. Nepolíbil. A nikdy to ani neudělám. Nikdy! My jsme svrchovaná země a my nebudeme podřízení nějakým jiným zemím. A pokud to vy tak máte, tak je to váš problém. Váš problém. A ani jste nepochopili, co je to Vé čtyřka. Kolik úspěchů my jsme dosáhli. A vy jste ji rozbili. Rozbili. Takže státní zastupitelství, ano, Milion chvilek neprotestuje, tehdy protestovali.

43. Připravili jsme novelu insolvenčního zákona, která pomůže lidem dostat se z dluhové pasti. - Ano, je to projekt jejich, ale Patrik Nacher to taky odpracoval. Ale chápu, že my v podstatě, kde jsme pomohli, tam neexistujeme.

44. Připravili jsme sérii novel zákonů, která zlepší práci soudů, soudců i advokacie. - A kde jsou ty zákony? Já jsem se ptal Radka Vondráčka, nikdo neví. Nevíme o nich, pane premiére. Můžete nám říct, kde jsou ty zákony?

45. To je podobné: Zavedli jsme větší transparentnost a informování veřejnosti o rozdělení soudů. - A kde to je? My jsme to nenašli.

46. Doháníme dluhy Babišovy vlády v přijímání unijní legislativy. Deficit jsme za necelé dva roky snížili na třetinu - říká pan premiér - a tím jsme výrazně zmenšili hrozbu pokut, které bychom jinak neplatili (platili?). - A kdo to podpořil, když my jsme měli tyto zákony? Vždycky jste naschvál obstruovali. My jsme byli menšinová vláda. Menšinová. Nás stále někdo vydíral, ano. Ještě v době covidu, všichni si to pamatujeme, jak to bylo. Takže vy jste nám blokovali ty zákony, a teď to vykazujete, jako že my jsme měli nějaký deficit, ano? Takže zase lež.

47. Bojujeme proti šmejdům. Prosadili jsme novelu zákona o ochraně spotřebitele, která lépe chrání zranitelné skupiny obyvatel, včetně důchodců a rodin s dětmi. - To byl náš projekt. My jsme začali tenhle boj proti šmejdům. A vy v tom pokračujete. Takže bojujete, bojujete, fajn.

48. Toto je jako neuvěřitelné. Teď poslouchejte: Zahájili jsme digitalizaci matrik, aby rodiny měly jednodušší komunikaci s úřady v případě klíčových životních rozhodnutí. - A já jsem pátral, co to je. No tak jsem volal našemu, primátor nebo starosta Valašského Meziříčí, a ten mi řekl, že to je projekt, který má tolik, tolik věcí, musí řešit, že ta digitalizace matrik, poslouchejte dobře, začne v roce 2027! 2027. Takže pokud hnutí ANO bude ve vládě, i když paní Pekarová říká, že nebudeme, a všichni tady, oni asi tady budou 40 let, jak to tak vypadá s provládní propagandou, tak nová totalita, abych nezapomněl. Takže náš premiér Havlíček v roce 2026 bude tady stát a bude říkat: My jsme zařídili digitalizaci matrik. Ne. Havlíček řekne ano, tenhle projekt, který funguje nebo připravuje se dlouho, jsme převzali od... My jsme fér, na rozdíl od vás. My nelžeme. My říkáme popravdě, jak to je. A znovu vám opakuju, kdybyste spravovali tuto zemi v pořádku a nerozkrádali a neničili, tak by mě v životě nenapadlo jít do politiky! Byl to můj nejhorší nápad mém životě. Ale na druhé straně toho nelituju, protože si myslím, že naše hnutí pro tuto zemi udělalo podstatně víc než vy od revoluce! (Potlesk z lavic ANO.) A pan premiér má tu drzost říkat, že Sobotkova vláda - kde sedělo KDU-ČSL, mimochodem, které vždycky prosazovalo snižování daní pro rodiny, a my jsme tam byli s nimi... A naše vláda, že jsme nic neudělali, to je neuvěřitelné. Neuvěřitelné. Jak to může vůbec říct. Jak to může říct? No. Takže digitalizace matrik. Pan premiér vykázal bod 48, vážení spoluobčané - 2027! Jo? Klíčové životní rozhodnutí.

Tak 49. Rekordně jsme zvýšili průměrný starobní důchod o více než 5 000 korun, seniory jsme tak ochránili před vysokou inflací. - To řekne premiér, ne? A už jsme zapomněli, že tedy co udělali oni, ne? Vlastně tenhle zákon vlastně ty důchodce okradl o 1 000 korun měsíčně, takže 7 000 tento rok a další rok. No, takže nic jste neochránili, pane premiére. Vy nemáte rádi seniory. Historicky ODS je nechtěla. Pamatujeme 2010 nula, 2014 45 korun. Takže tak to je! Vy jste to museli proti své vůli udělat. No, ale jste jim to vzali. Pan prezident, který je součástí vaší pětikoalice, mohl vetovat, a říkal no, tak mně se to nelíbí, no ale když hnutí nebude vetovat... Přitom věděl, že my vetujeme. Tak uvidíme, jestli ten Ústavní soud bude rozhodovat skutečně objektivně, nebo bude rozhodovat jak mé odvolačky ohledně paní Filipové a podobně.

50. Spustili jsme komplexní reformu důchodového systému s cílem zajistit budoucím generacím důstojné důchody. - Ne, vy kašlete na naše důchodce. Vy jste jenom prodloužili věk odchodu do důchodu a vzali jste důchodcům peníze. A vymlouváte se, že nemáte peníze. Vy máte peníze. Vy máte peníze. A hlavně z inflace, kterou platí i ti důchodci.

51. Zahájili jsme revizi sociálních dávek, aby stát pomáhal zejména těm, kteří to skutečně potřebují. - Ale my nic nevíme. Co jste zahájili? Jakou revizi? Jaké dávky? Jaké dávky? Jo to, že se chlubíte, že víc lidí je na dávkách, že i zaměstnanci Úřadu práce skončí na dávkách, tak to víme. Tak bylo by dobré, pane premiére, kdybyste řekl, co to je revize sociálních dávek. Tak to dejte zase na obce. Dejte to, ne?, jak to bylo předtím. Taková starostka v Bílině, ta vidí přesně, kdo dělá večer bordel, kdo chodí do práce, kdo posílá děti do školy nebo neposílá. Tak to změňte znovu. Co ty úřady práce dneska vlastně dělají? Že mají nějaké nezaměstnané? A když ta firma vezme tu nabídku, že ho bere, a potom ten nenastoupí, tak má dále ty dávky. Ano. Rezort MPSV je gigantický, ano, ale já si nemyslím, že za ty dva roky jste tam něco udělali pořádného, a zkrátka to nefunguje. Nefunguje to.

52. V reakci na krizi jsme zjednodušili a zdigitalizovali žádosti o příspěvek na bydlení a ten jsme zpřístupnili širším skupinám obyvatel. - Ano, pane premiére, to je váš projekt. Akorát vám nikdo neřekl, že když ten občan digitálně požádá tu žádost, tak na té druhé straně toho Úřadu práce, tam ty zaměstnankyně, které mají jedny z nejnižších platů ve státní správě, to nemají zdigitalizované, tak tam zase jede tužka, papír, pokud mám tu informaci správnou, jak jsem se na to ptal.

53. Podporujeme rodiny s dětmi. Zavedli jsme jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 000 korun, navýšili jsme přídavky na děti, zvýšili jsme odvody u zkrácených úvazků. Nastavujeme jasná pravidla pro home office. Investujeme do dětských skupin a zavádíme takzvané sousedské skupiny. - No tak za prvé ten příspěvek vznikl na tehdejší podporu Ukrajinců, ano, pro děti do 26 let, naši mladí, ti měli jenom do 18 let. Takže ano, je to ten projekt, ale zkrátka to bylo jednorázové, no a ten zbytek zatím nevidíme nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP