(20.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

(23.) Takže vy podporujete přechod na obnovitelné zdroje energie a za rok se nově instalovaný výkon fotovoltaické elektrárny zvýšil o téměř 50 %. No, zkuste hádat proč! No protože ta elektřina byla tak drahá, že se všichni vrhli na fotovoltaiku. A jaký to má výsledek? No, že ČEPS a ČEZ nestačí připojovat! Není kapacita. No a pan premiér zapomněl, samozřejmě že zapomněl nám říct o tom supertunelu. Víte který? Topolánkovy tunely za 600 miliard. Fotovoltaika, 600 miliard jste okradli lidi tady jenom proto, že pár kmotrů si koupilo elektrárny fotovoltaické, které kdo potom koupil? No ČEZ! ČEZ všechno zaplatil. ČEZ všechno. 600 miliard jste prošustrovali. Tady nám budete vykládat, že kdo v minulosti tady co dělal. Takže to je ta pravda. To je ta pravda, proč to stoupá. No, protože elektřina je drahá. To pan premiér asi ještě nepobral.

24. Zahájili jsme, o tom jsem už také mluvil, říká pan premiér, odkládaný tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. - Odkládaný. Kdo ho odkládal? My jsme byli menšinová vláda, vy jste to tady brzdili, Piráti stále proti, proti, proti, ne? A nakonec jsme vám to připravili. Takže nebyl odkládaný. Je to lež. A Dukovany jsme vám připravili my. Tak já doufám, že tam bude aspoň nějaká soutěž, že to nebude tak, že zase někoho vyřadíte, jako jste vyřadili Francouze v prospěch Rusů, 2012, Nečasova vláda, kde seděl pan premiér. Rok jste obstruovali. Rok.

25. Pracujeme na spouštění těžby lithia, nejlépe od roku 2026. Jde o strategický projekt, který je důležitý pro budoucnost české ekonomiky. - No, tak pane premiére, tady mám v ruce skvělý komentář, ten pán se jmenuje Jindřich Šulc, je emeritní pedagog z Fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Ústí nad Labem. Já vám to doporučuju, aby si to přečetl. Ano, tenhle náš stát od revoluce byl tak hloupý, že svoje bohatství si normálně nechal i pro cizí. Tady někdo přijde, navrtá tady, tady zahrada není, na Úřadě vlády, tu zahradu, co jsme my dali do pořádku, si tam navrtá něco, najde tam zlato a potom jde žádat o povolení. Ano. Toto. Takže co říká tenhle pán? Já vám to doporučuju, protože vy se tváříte, že to lithium je hotové. No, není vůbec hotové. To, že pan premiér tam šel na návštěvu a většina lidí mu ani nerozuměla. A Síkela svou arogancí, protože to je jednotka arogance, znechutil všechny starosty v Ústeckém kraji a vůbec nic není dořešené, není ani územní rozhodnutí, to je fakt. Lithium, s tím přišli komunisti a to chtěli ukrást, normálně to chtěli ukrást. A Bakalova Economia, ta pěla ódy na tu australskou firmu. Jak by to skončilo? No asi jak IPO OKD, emise 600 korun, a potom všichni zjistili, že hodnota je nula, protože někde v Polsku byly nějaké zásoby černého uhlí. Takže prosím vás si to zkuste přečíst. Tady ten pan Šulc říká, že má skvělou technologii na hotový výrobek. A že nedostal od Ministerstva průmyslu ani korunu. Zato cementárna v Čížkovicích, a tam já jsem byl tehdy na ten poloprovoz, dostala peníze. Fatální chyba státu, říká tenhle pán.

O výskytu lithia, minerálu cinvaldit, na Cínovci se vědělo už velmi dlouho. O jeho využití začala ale reálně uvažovat až firma Geomet v roce 2007. A tak čeští geologové začali shánět finance na průzkum ložiska. Ale po rozpadu státního podniku Geologické služby se jim to nepodařilo a peníze jim neposkytlo ani Ministerstvo průmyslu a obchodu, ani polostátní ČEZ či soukromá Škoda Auto. Takže nakonec finance na průzkum ložiska Cínovec po několika letech poskytli australští prospektoři. Takhle jste se vy starali o naše bohatství, které jste zprivatizovali za hubičku, zašantročili, a teď tady pan premiér to má jako strategický záměr. My jsme zachránili to lithium. Ano, ČEZ to koupil, těch 51 %, a koupil to asi draze. Takže je otázka, proč ještě tam má figurovat nějaký minoritní zahraniční akcionář, když se má do toho investovat. A ten stát má rozhodnout, jak to bude a jestli to bude, a vůbec to není dořešeno.

Takže pan premiér tady říká, že pracuje na spuštění těžby lithia. Vy o tom nevíte vůbec nic, pane premiére, vy jste tam byl jenom se ukázat, vyfotit. A já jsem s těmi lidmi jednal a vím velice podrobně, co jim vadí, že v Košťanech chtějí zrušit celé plány obce na výstavbu rodinných domů, že ta fabrika tam nevyhovuje a tak dále a že tam někdo musí jednat. Tak jak my jsme jednali v Dluhonicích, abychom vyřešili obchvat Přerova. Tady je svědek. Pan poslanec Vrána u toho byl. Takže já vím, že pan premiér tomuhle nerozumí, jak by to měl dělat, ale zkrátka to tak je. A my jsme zachránili to lithium. Jinak by bylo skončilo zase mimo

26. Díky ozdravnému balíčku snižujeme schodek veřejných rozpočtů z 5,8 % v roce 2021 na 2,2 % HDP v roce 2024. Deficit státního rozpočtu v dalších dvou letech díky ozdravnému balíčku bude klesat od 94 až 150 miliard. - No tak já jen chci říct, že pan Stanjura už měnil tolikrát ten rozpočet, že... To je co? To je nějaký výsledek? 24, 25? No tak uvidíme. Uvidíme, jak to bude. Jo, vám se to sype. Platíme všichni daně jak mourovatí, všichni platí daně na ten rozpočet, no a tady bude ozdravný balíček. Žádný ozdravný balíček to není, pane bože. To je daňový, protilidový, asociální balíček, který ničí naši zemi a ničí život našich lidí! Není to žádný ozdravný balíček. A pan premiér už ví dopředu, jaký bude deficit. No, tak nesmysl.

27. Od nástupu do vlády snižujeme výdaje státního rozpočtu, například v roce 2020 jsme snížili zbytečné vládní výdaje o 80 miliard. - A mohli bychom je vidět, pane premiére, těch 80 miliard, jak jste to dokázali? To je neuvěřitelné. Nic jste nesnížili. Tak je ukažte. Ukažte tu strukturu, co tam zase vykazujete. Ono je to stejné jak s tím počtem zaměstnanců. Tam vlastně máte prázdné pozice, prázdná okénka, to zrušíte, vykážete to, jako že jste snížili stav. Potom ty lidi dáváte, aby to nebylo vidět, na DPP, DPČ. No a tak to je. Takže je to lež podle mě.

28. Prosazujeme štíhlý stát. Na rok 2024 jsme snížili celkové výdaje na platy státních zaměstnanců o 2 % a na provozní výdaje ministerstev o 5 %. - A kterých zaměstnanců? Takže my máme největší propad reálných mezd OECD a vy se chlubíte, že jste snížili výdaje na platy státních zaměstnanců? Takže hasiči, policisté, armáda, vojáci, lékaři, všichni dostanou méně. A provozní výdaje ministerstev o 5 %. Ale vy podle našich informací zvyšujete výdaje o 3,5 %. Takže vy jste rezignovali na to šetření.

29. Omezujeme daňové úniky nadnárodních korporací. Během předsednictví jsme prosadili globální daň ve výši minimálně 15 %. - Ne, nic jste neprosadili. To je úplně stejné jak se vstupem do Schengenu Chorvatska, o kterém se jednalo nevím kolik let. Zkrátka to byla věc EU a vy to akorát teď prodáváte. To je všechno, jo? Takže lež je to. Vy jste nic neprosazovali v rámci předsednictví. Tam byly legislativní návrhy a ty jely. A kdo dělal to předsednictví? Nejlepší náš úředník v Bruselu Zajíček, ten je teď u prezidenta. Sice nechápu, asi mu nepíše ty projevy, jinak by pan prezident nemohl říct, že chce, nechce veto, to je jako neuvěřitelné. Tak není to tak. Vám to tam padlo, a to je dobré, že jste prosadili globální daň ve výši 15 %. Tak a proč teď navyšujete tady daň na 21 %, když jste prosadili 15? Takže pro zahraničí máte 15, my máme 19, bude 21. Já nevím, jaká je v tom logika? Logika je jenom, že kašlete na české firmy, že jste prosadili globální daň ve výši 15 %.***




Přihlásit/registrovat se do ISP