(20.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

15. Digitalizujeme dopravní agendy, pro občany i podnikatele jsme spustili Portál dopravy, který poskytuje on-line řadu služeb, jako je třeba výměna řidičského průkazu. - Téměř celá naše práce. To je jen pokračování toho, co my jsme dělali - Portál občana a Portál dopravy. Takže je to náš projekt, kterým vy jste pokračovali.

16. Schválili jsme desetiletý plán výstavby dopravní infrastruktury - my jsme měli plán až do 2050 a vycházeli jsme z toho, co dělá ŘSD a Správa železnic - který konečně také obsahuje vysokorychlostní tratě. - No, to je ale úžasné. A co jste dělali předtím? Kdy se poprvé začalo mluvit o véertéčkách, vysokorychlostních tratích? V roce 2017 my jsme s tím začali. A co jste dělali předtím? Co jste dělali před vstupem do Evropské unie v rámci vyjednávání? Kdyby šel někdo do Bruselu a řekl jim hele, my vstoupíme 2004 do EU a teď, v roce 2002, udělejte projekt ICE nebo TGV, train à grande vitesse, Berlín, Praha, Brno, Vídeň, Bratislava, Budapešť, Varšava. Mohli jsme mít ty rychlovlaky, které by jezdily, jak jezdí ve Francii nebo v Německu. Neudělali jste nic! A do roku 2017, než jsme to my zvedli, nebylo vůbec nic. A bude to stát 1 000 miliard. Takže já jsem na to zvědav. A pane ministře, vy jste přece plánoval na celou dopravní infrastrukturu 300 miliard ročně, ne?, pokud si pamatuji. A dostal jste 120. My vám fandíme. Určitě. Ale vy zkrátka... Tady je to další lež. Protože pan premiér říká o vysokorychlostních tratích, přitom v minulosti jste neudělali vůbec nic.

17. Zbavili jsme se závislosti na dovozu plynu z Ruska. Díky LNG terminálu jsme zajistili dostatek potřebné kapacity z jiných zemí. - Ano, to je váš projekt. Slyšíme, jak to probíhalo. Stanjura, Síkela. No, kdyby do toho Radeček Pokorný, který ho řídí, nevstoupil, no, tak aspoň udělal tu smlouvu určitě za dobré peníze, anebo nevím. Ale dobrá věc. Dobrá věc. Pronájem LNG je fajn, to je vaše.

18. Navyšujeme kapacitu ropovodu TAL, která nám umožní do roku 2025 zastavit dovoz ropy z Ruska. Do stejného termínu jsme si vyjednali výjimku - ne, vy jste nic nevyjednali, vyjednal ji Orbán, zase lže, zase lže ten Mlčoch, lže, ano? - ze sankcí, abychom měli dostatek paliva. - Já se jenom ptám, proč jste dovezli, když tedy se tváříte, že vy dovážíte tu ropu, proč jste jí dovezli o 820 000 tun víc z Ruska minulý rok? Nebo proč platíte 1,5 miliardy z Mera, to je stoprocentní dcera českého státu, 1,5 miliardy na rozšíření kapacity TALu, když ostatní akcionáři na to nechtějí přispět? Protože to je politika. Vy dáte 1,5 miliardy jen proto, abyste udělali tiskovku a tvrdili, že jste nezávislí. Ano. Tak fajn. Tak já se ptám, co je s tím plynovodem z Polska? Jak nás kritizoval pan premiér. Co je s ním? Nebo ta odbočka do Rakouska. On dobře ví, kdo to blokoval. Jeho podporovatel Křetínský nechtěl ty plynovody, když s Topolánkem sedí na Eustreamu na Slovensku. Proč by si dělali konkurenci? Tak proč tady stále mluvíte? Vy jste tady rozprodali všechno v minulosti. Všechno jste rozprodali. A teď to kupujete nazpátek a děláte jenom politiku a neříkáte pravdu. Tak buď tu ropu nakupuje Unipetrol, který má polské akcionáře, nebo pan premiér, i ten plyn. Já už se v tom fakt nevyznám. A samozřejmě není to pravda.

Bod 19. Zastropovali jsme ceny energií a pomohli tak domácnostem i firmám zvládnout energetickou krizi. - Nepomohli jste! Je to lež. Máme jedny z nejdražších energií v Evropské unii. Máme jednu z nejvyšších inflací - kvůli elektřině. A 18. prosince 2022 jsem vás tady vyzval na základě toho, že slovenský ministr hospodářství Sulík se domluvil s výrobci elektřiny na Slovensku a zastropoval to na 1 500 korunách. A vy jste říkali, že to je populistické a že jsme úplně hloupí. No a potom jste to zastropovali. Ale na kolik? Čtyřikrát výš! Čtyřikrát. 5 000 korun elektřina a 2 500 plyn bez DPH. Takže daleko vysoké ceny v celé Evropské unii. A kdybyste zastropovali elektřinu, tak bylo všechno vyřešeno. Ale vy jste nechtěli, protože jste to chtěli nahrát výrobcům elektřiny. Protože místo toho, abyste vykoupili ten ČEZ, tak se tam dělíte s minoritáři o obrovské dividendy. To jste nás poslechli. Ale měli jste nás poslechnout s tím, že jste to měli vykoupit. Tak jste mohli aspoň věřit zakladateli TOP 09, béčko ODS, ne? Kalousek to taky říkal, když už nám nevěříte. Jo? Takže není to pravda. Nepomohli jste nikomu. A vy jste v rámci toho balíčku ještě lhali o těch dotacích. Vy jste řekli, že seškrtáte dotace. Žádné neexistovaly už tehdy. Nebyly žádné. Vy jste normálně lhali, že je tam 51 miliard dotací. A teď, když jste tedy měli vykázat, co vlastně rušíte, tak jste zrušili samozřejmě obnovitelné zdroje, ten poplatek. A teď to zaplatí lidi a firmy. Jo? Takže vy jste vylhaných 51 miliard dotací, které neexistovaly, a zase jste lhali, vy jste to hodili na lidi, a proto ta elektřina bude vyšší. Tak to je.

Bod 20. Zavedli jsme úsporný tarif, který pomohl překonat prudký růst cen energií pro domácnosti. - Lež! Normálně sprostá lež. Chtěli jste to udělat. Bylo to totální fiasko. Ani jste to nezavedli. Jste to zrušili.

21. Masivně investujeme do naší energetické bezpečnosti. Získali jsme (pod) kontrolu státu celý přepravní řetězec plynu od terminálu přes páteřní plynovody až po zásobníky na území České republiky, což nám umožní rozvoj celé soustavy. - Tak fajn. Takže ještě jednou. Transgas jste prodali za oposmlouvy, ano? A teď ho nakupujete nazpátek. No tak pan Síkela si koupil ten NET4GAS za 5 miliard, má to dluhy 33 miliard. Tak já principiálně jako říkám, asi je to dobře, ale otázka je té ceny a otázka je, jestli ti věřitelé by nebyli, kdyby se jednalo s nimi, to prodali s nějakým diskontem. Ale vy teď to, co jste pokazili v minulosti, vy teď to vlastně kvazi napravujete. A ještě to prodáváte, jací jste úžasní.

22. Finalizujeme novou státní energetickou koncepci, jízdní řád pro českou energetiku na celá desetiletí, který bude počítat s rozvojem jádra, bude počítat s rozvojem obnovitelných zdrojů a s postupným útlumem uhelné energetiky. - Dneska jste to zase na vládě změnili! Tak jednou to uhlí nechcete, potom nechcete ty kotle, potom to chcete. Tak vypadá to, že kromě energetiků i uhelná lobby zapracovala. Takže dneska už nemáte žádný termín. Měli jste 2033, ne? To je to na hlavu v celé té Evropě, že ta fatální chyba Merkelové, že zavřela jádro v Německu, a ta šílená zelená, ten parlament a ta Komise vlastně ničí - ničí - celou Evropu. A samozřejmě můžeme se bavit, proč vlastně to uhlí bylo privatizováno v minulosti. Vždyť Poláci mají uhlí ve svých rukou, ve státních rukou, ne? Nebudeme se tady bavit, co bylo s Mosteckou uhelnou a kdo tam koho okradl ve finále a teď nám tady dělá podcasty a moudra. A ty další. A Bakala, který rozkradl a vytuneloval OKD a ještě vlastní protivládní Economii, který tam samozřejmě panu premiérovi fandí a říká, jaký je fantasticky v té Evropě a jak je to všechno úžasné. Takže vy se tváříte, jako kdybyste tady nebyli po revoluci. Jako kdo to tady všechno dělal? No. Takže finalizujete tu koncepci. Ano, my jsme měli taky strategii. Vždyť jsme vás zvali k tomu. Vždyť jste chodili na Úřad vlády, když jsem tam byl premiérem. Kolikrát jsme tam seděli? Kdo blokoval ty Dukovany? No, Piráti! Stále Piráti. Ne? Bylo to transparentní. My jsme se s vámi bavili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP