(20.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Nevím, co teda budou vyvážet na Ukrajinu, ale principiálně já s tím problém nemám, akorát mám obavu, aby se zase nestalo to, že někdo za zády státu a EGAPu se tam domluví a někdo nezaplatí a potom to zaplatíme všichni.

Bod 8. Společně jsme zvládli největší uprchlickou vlnu od druhé světové války na našem území a zvládli jsme zapojení Ukrajinců do pracovního trhu. - Jo, já si myslím, že se to ještě nezvládlo. Za prvé ta ochrana trvá do 31. 3. 2025 a vy nejste schopni nám říct, kolik je tady ukrajinských lékařů, učitelů. A běžte se zeptat do těch škol, jak to teda funguje. Jestli skutečně ta integrace ukrajinských studentů, ještě je tam i ta inkluze, jestli to funguje? Takže mluvit o tom, ano, to my jsme podporovali, určitě, ale je potřeba konečně vědět a podívat se na ostatní státy, jak to teď řeší. Proč tak dlouho to bylo prodlouženo? Skutečně všichni, kteří jsou u nás a čerpají ty dávky, jsou chudí nebo utekli před válkou? Žádná analýza nebyla od počátku realizována, na rozdíl od Polska nebo Německa.

Bod 9. V rámci Evropské unie důsledně prosazujeme novou podobu migrační politiky založenou na masivní ochraně vnějších hranic a odmítání povinných kvót. - No tak to je výsměch, to je vidět, že vůbec nevíte, o co jde. Vůbec nevíte, o co jde. Proč ten Morawiecki to vetoval? Nebo Maďarsko? No, já jsem zvědav na pana Tuska, jestli teda bude podporovat ilegální migraci. My všichni vidíme, co se děje v Evropě. Takže znovu opakuju, máte prosazovat rozšíření Schengenu a bránit evropský kontinent na moři. A žádný ilegální migrant jako ten naposledy, který přišel 2012 z Lampedusy a zastřelil ty dva lidi v Bruselu, nemá vstoupit na půdu Evropské unie. To jste měli udělat v rámci předsednictví, ne že jste je tady vlastně pozvali. A stokrát může lhát Rakušan o tom, že my jsme měli stejnou pozici. Neměli jsme, je to lež. A podesáté se ptám, kde je těch 32 milionů eur, co zaplatila Vé čtyřka na nákup těch lodí pro libyjskou pobřežní stráž, aby bojovali proti pašerákům? Oni kasírují 6 miliard eur ročně, ti pašeráci. To je mafie. Mafie, která pašuje nejenom lidi, ale i zbraně, ale i naftu a ropu a cigarety a všechno možné. Takže špatně. Takže tímhle se pan premiér jako chlubí?

Bod 10, tak to je taky sranda. Společně jsme zvládli předsednictví Evropské unie a vrátili tak Českou republiku mezi respektované země. - Respektované země. No, tak Babiš nebyl respektován, protože říkal Bruselu, co si o tom myslí. A mě fascinuje, jak média teď říkají, že vyhrál v Polsku proevropský. To je kdo - proevropský? To je probruselský? Já jsem pročeský. Já jsem byl svrchovaný premiér, který se nebál jim říct, co dělají všechno špatně. Vždyť to je na hlavu. Že Evropská rada neřídí tu Ursulu a nedává jim příkazy a úkoly. I Jourové a dalším. Jak to funguje? Komisař pro rozšíření Evropské unie řekne, že nepošle Palestině, protože je tam Hamás, ani euro, a Lipavský, který jede do Ománu místo toho, aby poslal letadlo do Izraele, ani nám nic neřekl, co tam bylo. Já vím, co tam bylo. My samozřejmě mluvíme s těmi lidmi, co tam byli. No, tak bylo tam to, že Borrell a Španělsko a Francie řekli ne - Palestina - jedeme dál. Tak to je Evropská unie. Evropská unie, která samozřejmě zablokovala peníze Polsku a Maďarsku, která vyhrožovala Italům, že pokud zvolí Melonii, tak nedostanou peníze. Takhle to funguje. Takže vy jste v rámci předsednictví, ano, vy jste to zvládli, že zatím nikdo nic neukradl jak ProMoPro a že nepadla vláda. No. Tak to je jako to jediné, ale jinak jste neudělali vůbec nic. Vůbec nic. A Timmermans vás pochválil. To je polibek smrti. Timmermans vás podvedl. Vždyť to ten Vondra řekl, pane ministře Kupko. Řekl to. Normálně vy jste mu věřili, já chápu, že jste tam nový, že nevíte, jak to funguje, ale on vás normálně podvedl. Normálně podvedl. Protože já vím, že jste to nechtěli. Ale zkrátka to neříkám já, to říká Vondra, europoslanec ODS. Takže pan premiér tam chodí, a samozřejmě byl pán Evropy a nevyužil toho. Nevyužil toho. Vždyť co jsme my tam vlastně prosadili? Nic. Nejzelenější předsednictví v historii Evropské unie. To je to jako úspěch? Není to úspěch.

Bod 11. Letos investujeme do dopravy rekordní sumu téměř 151 miliard korun na budování nových silnic a železnic a v roce 2024 budeme v tomto tempu pokračovat. - Výborně, tak já vám držím palce, pane ministře. Držím vám palce, ale dobře víte, že všechno tohle je naše. Pan premiér chce namluvit lidem tady, že dva roky od nástupu vlády vy jste něco postavili? Nepostavili jste nic. Teď vám nevyšly dva tendry, ne? Tak já doufám, že ten PPP projekt na R35 - a mohl byste zkusit i Praha-Tábor na PPP. My jsme udělali první PPP, strakonická dálnice. Tak by to bylo fajn. A my vám držíme palce. Ale vždyť vy jste chtěl úplně jiné peníze. Úplně jiné peníze jste chtěl a oni vám je nedali. Takže vy se chlubíte naší prací a vy dáváte přímo 120 miliard, no a 31 miliard je půjčka. A já jako ministr financí jsem vždycky říkal těm podřízeným, Tyllovi - a nemůžeme si tak půjčit, aby to nebylo v tom saldu rozpočtu? A vždycky říkal ne, ne, ne, to nejde. No ale Stanjurovi se to podařilo. Víte proč? Protože oni jsou vyděšení k strachu! Oni jsou vyděšení k smrti, jak vy s nimi zacházíte, jak jste je popravovali, vyhazovali, poctivé lidi, kteří jenom pracovali pro stát a měli tu smůlu, že dělali pro Babiše! Protože Babiš samozřejmě neměl stovky spolustraníků, aby je nakrmil. Ty koryta, ano. Takže o tom to je.

Bod 12. Aktuálně máme rozestavěno rekordních 280 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. - Ano, my jsme je rozestavěli. My, ne vy. Ne vy. Takže je to lež. Normálně je to lež. A vy nejste ani tolik objektivní, že když jsem mluvil o rekonstrukci D1, tak jsem řekl, že za ministra dopravy Stanjury byly rozestavěné dva úseky D1. Ano. Ale vy neuznáte nic, ta vaše demagogie je neuvěřitelná. - A v roce 2024 otevřeme 112 nových dálnic. - Naše dílo. Naše dílo. A vy to dobře víte. Protože já když jsem šel do politiky, vždycky jsem chtěl, aby lidi viděli něco konkrétního. Každý starosta obce má výhodu, že když něco udělají, tak ti lidi to vidí. A z hlediska pozice vlády je to samozřejmě těžší. Ale my jsme to dělali, my jsme rekonstruovali celou D1. Když jsem nastoupil na Ministerstvo financí a viděl jsem tam ty ekologické zátěže, tak jsem řekl, Frýdek-Místek má prioritu. Proč z hlediska výběru dodavatele ekologických zátěží? No protože tam bude ten obchvat. A obchvat Třince a obchvat Frýdku-Místku. To jsou naše věci. I ty Louny a další. Ale já nevím, já si myslím, že vy jste slušný člověk. Já chápu, že pan Fiala zakázal dělat koalice s hnutím ANO a že nás nikde nezvete, to nevadí. Nevadí. Klidně si to otevřete, my tam potom přijdeme, si natočíme to video a budeme se ptát těch lidí, že jak to ten pan Fiala mohl postavit tak rychle, ne? Je to úplně směšné a chováte se nepřátelsky, ale dobrý, tak to je vaše rozhodnutí.

13. Zjednodušujeme život řidičů. Nahradili jsme dosavadní dva technické průkazy jedním a zrušili povinnost vozit ho s sebou v autě. - Ano, byl to náš projekt, který jste dotáhli. Fajn.

14. Zvyšujeme bezpečnost na silnicích, proto zavádíme řidičák na zkoušku, možnost řídit s mentorem už od 17 let a také zpřehledňujeme bodový systém. - Ano, je to váš projekt, je to pozitivní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP