(20.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tak to je. Neřešili jste to, nechali jste vydělat energetické firmy. A dokonce jste vzali důchodcům i to, co jim náleželo.

No, potom tady jste mluvil o tom, že jste "zjednodušili příspěvek na bydlení a zpřístupnili jsme tuto dávku širším vrstvám obyvatelstva". Ano, kvůli této vládě je na dávkách rekordní počet lidí a rodin. A tím se chlubíte, že jsou lidi na dávkách, že střední třída za chvíli bude na dávkách? To je jako na chlubení? Ano? Takže pan premiér údajně pravicové ODS se chlubí tím, že zvýšil závislost lidí na dávkách. Takže gratulace. Takže je to neuvěřitelné, co my tady jsme se dozvěděli z projevu pana premiéra, že prosazuje "zájmy České republiky v Evropě proti nelegální migraci, zachování slušných podmínek pro náš automobilový průmysl". - Tak mě by strašně zajímalo, jak to bude tedy s gigafactory, když Volkswagen řekl, že jde do Polska.

Dozimetr. Takže pane premiére, vy jste tady vystoupil a podpořil jste pana Rakušana. Takže já tedy nevím, ale používat slovo "důvěryhodnost" ve spojení se jménem Rakušan je stejně absurdní jako používat slovo "skromnost" se jménem Síkela (potlesk vlevo) nebo slovo "kompetence" se jménem Válek nebo slovo "pravdomluvnost" se jménem Fiala. Pan premiér si každopádně myslí, že pan Rakušan byl úspěšný a že se zasazuje za boj s nelegální migrací. Ano, úspěšně, v tajnosti a veřejnosti za zády jste společně připravili migrační pakt, který nejenže zavádí kvóty, povinná solidarita se tomu říká, na minimálně 30 000 ilegálů z Afriky a Blízkého východu, nebo výpalné, které bylo stanoveno zatím na půl milionu na každého odmítnutého migranta, a to prosím kvóta 30 000 ilegálů a půl milionu výpalné je startovací čára. Horní hranice žádná není.

Všechny migranti, co policie chytí, po čase propustí s lejstrem, aby opustili Českou republiku, ale nikdo nekontroluje, zda skutečně odejdou. Ano, odejdou zatím do Německa a jiných zemí, ale brzy se můžeme stát cílovou zemí. Takže my tady máme migranty, kteří tady bloudí, i ten střelec z Bruselu, kterého zneškodnila belgická policie, ten tady taky chodil 10 let, ne? I ti ostatní. Proto já říkám, žádný ilegální migrant organizovaný pašerákem nemá vstoupit, nemá vstoupit na půdu Evropy.

Jak jste se zasadil v rámci předsednictví o rozšíření Schengenu, aby tam byl i západní Balkán? A Srbsko? A Bulharsko? A Rumunsko? Neměl jste předsednictví? Proč jste nepřesvědčil rakouského kancléře, aby to nevetoval, když na to neměl žádný důvod? Navíc ještě Rakousko, Slovinsko, Maďarsko a Srbsko společně měly projekt z hlediska zamezení ilegální migrace z hlediska vnějších schengenských hranic. Takže tak to je a migranti bloudí po Evropě a je to skutečně obrovský problém.

To nejlepší na konec a to je, jak pan premiér řekl: Dámy a pánové, naše kritika je prý dána závistí a strachem, strachem z toho, že naše vláda je nyní už po necelých dvou letech úspěšnější než byla vláda (důrazně) minulá. (Smích, potlesk vlevo.) Dosáhli jsme úspěchu. Plníme náš program. A vláda je dokonce podle pana premiéra tým kompetentních lidí, kteří (se smíchem) za dva roky udělali víc než dvě předcházející vlády (důrazně) za osm let! (Smích z lavic.) Slyšeli jste to? Tak já nevím, jestli pan premiér si nepotřebuje odpočinout, jestli nemá tu... tu bájivou, chorobnou lhavost. To je fakt úplně mimo tohle. Úplně mimo. A pan premiér teď má kampaň. Financuje to tedy ODS, jo, a všude je napsáno - děláme, co je potřeba.

Vážení spoluobčané, tato vláda dělá, co je potřeba. Ničí vám život, bere vám peníze, všechno je horší a lžou! A média samozřejmě pomáhají. Pomáhají. Takže když se jenom podíváme například na bydlení, bydlení už je luxus u nás. Pan Bartoš sliboval, jak všechno bude investovat do bydlení. Teďka říkal, že už ne, že tedy nájmy, ano. Když Česká národní banka úplně zbytečně navýšila úrokové míry, zničila hypoteční trh, tak samozřejmě ty mladé rodiny si nemůžou ani koupit ten byt, tak chtějí jít do nájmu. Nájmy stouply x-krát. Tady mám přehled celoevropských měsíčních nákladů na byt 85 metrů čtverečních, elektřina, voda, teplo, odpad. Jsme třetí, třetí nejhorší, ano? Takže to je tak.

A tady, další titulek - Praha je druhým nejdražším městem k bydlení na světě, trpí ale celé Česko, zjistili analytici. Takže pane premiére, já skutečně nevím, já vás fakt obdivuju, jak - jestli tedy vůbec tomu nerozumíte, co čtete, nebo kdo vám to vlastně píše? Jestli vás někdo nechce poškodit? Jestli vám to nedělal naschvál, ano? Když říkáte, že vaše vláda spravuje základy naší země a investuje do strategických oblastí, abychom byli připraveni na budoucnost. Vláda Andreje Babiše nedělala nic pro naši bezpečnost a naši prosperitu. To je fakt neuvěřitelné.

No tak pojďme teď na těch 70 bodů. Klidně si sedněte, pane ministře, to ještě potrvá. (Ministr dopravy vstoje u vládních lavic: Já vydržím.) Tak klidně. 70 bodů, já je teď okomentuju. Takže statistika, 26 lží - 18 našich projektů a vašich projektů je 22.

První bod. Plníme závazek vůči NATO, investujeme 2 %. - Ano, souhlasím. Akorát jste mohli počkat na rozpočet 2025. A když jsme to my podpořili, tak jste nám neřekli, že budou peníze jenom pro obranu a pro Ukrajinu a pro ostatní nebude.

Za druhé. Naše vláda uzavřela se Spojenými státy důležitou dohodu o spolupráci. - Ano, váš projekt.

Trojka. Zahájili jsme zásadní modernizaci české armády, mimo jiné jsme pořídili moderní bojová vozidla - ještě jste nic nepořídili, údajně to má být G2G, ale údajně to tak nefunguje, tak jsem zvědav na ÚOHS, co řekne - nejmodernější letouny - to jsem vás žádal, abyste nám ukázali těch sedm nabídek a ukázali, jak jste to vybírali - a ty vrtulníky že jste koupili. No tak to je lež samozřejmě.

Za čtvrté. Vypracovali jsme novou bezpečnostní strategii České republiky, která jako hrozby, výzvy vyjmenovává Rusko a Čínu. No a ještě Nečasova vláda v březnu 2013, kde seděl pan premiér Fiala, vy jste byli velcí kámoši s Putinem. Vždyť to byl strategický partner. A Čína pro Nečase taky byla. A já se divím, že tedy my jsme členy EU a NATO, proč vy tady vlastně děláte nějakou speciální strategii, která je úplně jiná, jak byla předtím, když - proč neaplikujete strategii, kterou má Evropská unie a NATO?

Za páté. Nová obranná strategie počítá s vyšším zapojením českého obranného průmyslu do vyzbrojování naší armády. - Ano, to jsme dělali taky. To je náš projekt, to jsme chtěli, akorát bude potřeba to říct konkrétně.

(Za šesté.) Prosadili jsme významné zapojení českého zbrojního průmyslu do vojenské podpory Ukrajině financované západními zeměmi. - Určitě ano, to je fajn. Akorát jste zapomněli na ty zbrojaře na windfall tax, jo?

Za sedmé. Spustili jsme Fond Ukrajina. České firmy tak opět mohou vyvážet na Ukrajinu bez platebních rizik. - No, já nevím, jestli si pamatujete na EGAP, na ten tunel za Topola a Kalouska, jak jsme přišli, Adularya, do Ruska, to byly desítky miliard. Například taková Škoda Auto měla dealera na Ukrajině a ten nezaplatil 800 milionů Škodě Auto a zaplatil to stát. Tak já jen pevně věřím, že ten projekt není zase něco pro nějaké kámoše a že tam stát nezahučí a že to bude transparentní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP