(20.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, další část, pane premiére - ekonomika. Tak to jsme se fakt zasmáli ohledně těch vašich výmyslů o ekonomice. Takže jediný váš prokazatelný úspěch, a to říkám v hodně velkých uvozovkách, je rekordní pokles reálných mezd. Největší ze všech vyspělých zemí, ano, OECD. Nikdo totiž nemá takovou vládu diletantů, jako je ta vaše, pane premiére. Předražené energie, zaškrcená ekonomika, z řetězu utržená inflace. Tak podívejme se na poslední číslo té inflace. To vyšlo včera, v říjnu 2023, to je Eurostat. Tam nemůžete přijít jako na staťák a vysvětlit jim, že zkrátka máte blbě tu metodiku, jo. Staťák to jsou vaši podřízení, tak řeknou jo, pane premiére, to je skvělý, tak my to opravíme a my vám tu metodiku upravíme. Ne, toto je evropská metodika. Vy jste to už kritizoval, ale Eurostat vám to vysvětlil, že nemáte pravdu.

Česká republika do konce září má inflaci 8,3 %, ano? Jaký je průměr Evropské unie? 4,9, pane premiére a eurozóny 4,3, téměř půlka. Já vím, o čem vy budete stále mluvit. Vy budete stále mluvit deficit, zadlužení - to se vám nedaří - a inflace. Jednou říkáte, že to způsobil Babiš a Putin. Potom jdete na staťák a říkáte, jaký jste borec, že jste to všechno ovlivnil, a budete říkat, když to klesne, logicky to klesne, jaký jste světový.

Ale pane premiére, Nizozemsko má už deflaci -0,3, Dánsko má 0,6, Belgie má 0,7, Řecko 2,4, Finsko 3, Španělsko 3,3, Lucembursko 3,4, Lotyšsko 3,6, Švédsko 3,7, Estonsko 3,9, Litva 4,1, Německo 4,3 - téměř půlka, Kypr 4,3, Portugalsko 4,8. No tak co? Jasně že to půjde dolů, ale není to vaše zásluha. Ale vy budete říkat, když to klesne zase, jací jste světoví. Přitom jste neudělali proti té inflaci vůbec nic, protože vám to vyhovovalo, protože Stanjura dostal do rozpočtu 269 miliard navíc. No a samozřejmě stále ty debaty, co způsobilo tu inflaci. No samozřejmě že elektřina. A představte si, že i ty potraviny se vyrábí a je potřeba na to elektřinu. Všichni vlastně objevili Ameriku.

Takže to je ta vaše bilance. Největší zvyšování daní v novodobé historii, účetní švindly ve státním rozpočtu, manipulace se statistikami, rozrůstání politických trafikantů - Piráti můžou vyprávět - raketové zadlužování celé země. Vždyť každý člověk, dokonce i děti, dluží 300 000 korun. To je skoro o 100 000 víc, než když jsme my končili v roce 2021. Gratuluji. Vy jste to dokázal za pouhé dva roky, Kalousek na to musel mít tři roky, a za tři roky uděláte vyšší dluh, než my jsme měli za celých osm let, a to včetně covidu. Covidu, který stál 460 miliard! Na rozdíl od Ukrajiny, na kterou se stále vymlouváte a kde je to asi 90 miliard.

Jeden polský ekonom se podivoval, proč se tady stále mluví o tom zadlužení. Vy jste strašili, že jsme nějak strašně zadlužení, ale teď máte dobrý rating a stále ještě to zadlužení naší země je v pořádku. Ale to vám nevyhovuje, protože vy jste říkali lidem ne, to je problém, musíme vám vzít peníze, musíme navyšovat daně. Normálně jste zase lhali. To je ta vaše strategie.

Potom pan premiér říkal: Máme odvahu zrušit 22 daňových výjimek. Tyto kroky zlepšují život občanů. Chápete to? Zlepšují život občanů? Takže pane premiére, vy jste spoustě rodin s dětmi zlepšili život. Oni totiž moc touží po tom, abyste je každý rok obral o desetitisíce na daních navíc. Ano, normálně jste je obral. Spousta rodin s dětmi nepotřebuje slevu na nepracující manželku nebo manžela, školkovné také ne a vůbec ne slevu na studenta. To jsou všechno ty dopady těch výjimek. Asociální dopady! To vám jde dobře. Vy nemáte rádi lidi, vy nemáte rádi důchodce, vy nemáte rádi mladé rodiny a vy nemáte rádi ani studenty.

Takže jste se chlubili, že to hodnocení agentury Standard & Poor's, že veřejné finance - ta agentura napsala - nejsou vůbec rozvrácené a předlužené. Takže vy lžete lidem už dva roky. Stále jste lhali, že my jsme něco rozvrátili. Ne, my jsme byli šestí, vy jste devátí a ještě stále nejsou rozvrácené! Protože se to počítá k HDP a to HDP vám stoupá. A víte proč? No kvůli inflaci samozřejmě. To je trojčlenka. Ten, kdo studoval ekonomii, tomu rozumí, ale já chápu, že ve vládě tam není ani jeden.

Takže takto to je. Vy stále říkáte věci, které nejsou pravda. Vy se vymlouváte na Ukrajinu. Ale vy se nevymlouvejte na tu Ukrajinu, ale lidem prostě do očí řekněte: nezajímáte mě, mě zajímá Ukrajina a hraju si na světového lídra, no! Asi jsme všichni viděli, jaké jsou ty žebříčky světových lídrů a jak se vám v tom daří. Takže to je ta pravda.

Tak další úspěchy. Další úspěchy. A ještě k té ekonomii tady mám tu šedou zónu. Šedou zónu. Tady je tabulka - mezera ve výběru DPH v České republice. V roce 2012 byla 20 %, my jsme to snížili na 10 %, ano? Teď pan premiér říká, jakou má skvělou Finanční správu, a mluví o zaklekávání. Ano, ten, kdo krade daně, ten, kdo krade daně, tak ta Finanční správa má zkrátka v tom zabránit. Ale vy historicky jste s tím měli problém. Lehké topné oleje. Pamatujete, tolik vražd? Krvavé oleje? Naše poslankyně bohužel zemřela. Je mi to strašně líto. A co byla ta lihová aféra? Kolik tady bylo mrtvých? A karuselové obchody.

Kdo dal tady do pořádku ty finance? My jsme je dali do pořádku. Den po nástupu do funkce ministra financí jsem letěl na Slovensko, abych se naučil, že je tam daňová Kobra, že je tam kontrolní hlášení. A EET, to jsme převzali z Chorvatska. Ano, 20 miliard ročně vy nepotřebujete. Vy nepotřebujete. Protože vlastně říkáte... Co říkáte těm poctivým podnikatelům? Že vlastně mají být nepoctiví. Nepoctiví. Takže šedá ekonomika ubírá českému hospodářství téměř 14 % jeho výkonu. Nejrozšířenější je podle studie v průmyslu, stavebnictví a obchodu. To zase tady cituji média. Média, ano.

Takže to jsem ještě chtěl říct, že vy vlastně absolutně nevybíráte daně, a v těch 70 bodech, tak tam samozřejmě ulevujete. A Finanční správa, dneska už jsou někteří lidi jsou překvapeni, že se chová už jinak a že je tak tolerantní, protože asi vybírat daně nepotřebujeme.

Jaké jsou další úspěchy, dámy a pánové? Pan Fiala a jeho vláda ale pro vás udělala ještě více, vy nevděčníci. Jen si pana premiéra poslechněte: V sociální oblasti se za naší vlády rekordně zvýšily důchody, průměrně o víc než 5 000 korun. - To fakt myslíte vážně, vy, kteří jste bojovali proti? Vy jste změnili už ten zákon, který byl jasný. Vy, kteří jste v roce 2010 jasně řekli důchodcům, že je nemáte rádi, dali jste jim nulu! V roce 2014 jsme zdědili 45 korun, ano. Pět tisíc korun. Kolik to je dneska, když to porovnáme s obdobím, kdy my jsme navyšovali důchodcům důchody? Takže to nebyla vaše vláda. Kdyby nebyl ten zákon, tak vy byste těm důchodcům nedali vůbec nic. Přesně, jak navrhujete příští rok směšných 360 korun měsíčně. A pokud se někdo zeptá, odkud má vláda vzít peníze, tak odpověď je EET. EET, ano? Takže takto to tu je a vy na ty důchodce zkrátka nemyslíte. A to bylo první, protože vy žijete v tom, že vlastně hnutí ANO volí jenom důchodci, tak jste hned spěchali a zrušili jste tu slevu na jízdné. Směšných - i mladým, i studentům - trapných 1,8 miliardy. Ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP