(19.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My jsme vám předali vládu 17. prosince 12.30. 13. prosince - 2021 samozřejmě. Ještě jsem byl v Budapešti, kde byla V4, Macron. 15. a 16. prosince byla velice těžká Evropská rada. Proč jste tam nespěchal, jak já jsem spěchal v roce 2017? Když jsem požádal, a prezident mi vyhověl, že naše vláda vznikla 13. prosince a 14. prosince jsem letěl na Evropskou radu a těšil jsem se, že budu bojovat za zájmy České republiky. Ano, veto, veto, to je ono, veto! I ten Green Deal jsem opakovaně vetoval. Celou noc jsem ho vetoval. Ale vy budete stále lhát! Já se ptám, kolikrát vy jste dal veto, pane premiére? Takže ten Green Deal, ten návrh, bylo snížení emisí o 55 % pro všechny. My jsme s Morawieckým vetovali. Celou noc jsme vetovali. Bojovali jsme za taxonomii. A Green Deal byla politická deklarace. To jste chtěli, abychom my řekli, že nebudeme snižovat emise? Ne. My jsme nepřijali žádné rozhodnutí. Takže jsme opakovaně vetovali a výsledek bylo, že Polsko a Česká republika, Polsko dostalo nejvíc peněz, my jsme dostali druhou největší částku na Modernizační fond, který je teď 500 miliard, možná bude 600 miliard, celkově jsem dovezl 1 600 miliard z Evropské unie, které neumíte čerpat. Tak to bylo to veto. Ale vy budete stokrát stále opakovat, že něco jsem podepsal. Však vy dobře víte, že se tam nic nepodepisuje. Vy dobře víte, jak funguje Evropská rada. No ale možná to nevíte. Já nevím, co tam vlastně děláte.

Takže vy jste v té Evropské unii mlčel. Vy jste měl obrovskou výhodu, že my máme místo po Francii, ano. Takže Francie měla předsednictví. A Emmanuel Macron udělal kromě klasických summitů tři mimořádné. Ale vy jste se tomu vyhýbal. Vy jste přišel až na první Evropskou radu v únoru. Macron vám dal dva termíny a vy jste neměl čas, přitom sedíte vedle něj. Vám to tam nesedí. Vám je to nepříjemné. Já vím, že je to nepříjemné, říct tohle já chci a budu tady sedět rok, jak jsem to říkal i já. Ano. Green Deal. Ano, my jsme zařídili a vetovali, aby Česká republika neměla konkrétní závazek. My nemáme konkrétní závazek. My jsme prosadili do závěru Evropské rady, aby nám zohlednili kůrovec, který tady Jurečka zanedbal. To jsme udělali my. I taxonomii jsme udělali! I ilegální migraci jsme blokovali! Ale vy, protože to vaše lhaní je neuvěřitelné, tak budete to stále opakovat.

Takže vy jste za celé předsednictví nezorganizoval a nepožádal o ani jeden mimořádný summit. Ani jeden. Vy jste měl neformální summit tady na Hradě, který jsem vybral já, ano, tři roky jsme vám připravovali předsednictví, terminál jsme postavili Ruzyně 3, ano. A vy jste potom akorát měnili nějaké ponožky jako dárek, nebo nevím, co jste tam měnili, všechno bylo připravené. A nechal jste si ukrást ten summit Macronem. No ten to udělal šikovně, ten si tady pozval 45 státníků, no a bylo to. I toho emíra z Kataru jste nechal odejít. Místo toho, abyste řekli: Hele, Emmanueli, já potřebuji plyn z Kataru, tak ten emír tady s námi bude sedět. Čau. Tečka. Emír se naštval a odjel. Za měsíc nato podepsal patnáctiletou smlouvu na LNG plyn s Německem.

Ano, já vím, že to tak je. A vy zkrátka můžete vykládat, co chcete, ale bohužel, bohužel zkrátka nejste schopen bojovat za ty naše zájmy a to se ukázalo v rámci toho předsednictví. Nebyla to taková katastrofa jak za Topolánka, Promopro a pád vlády, takže to se dá samozřejmě jako říct pozitivně. Ale když vás pochválil Timmermans a vy jste zradili, když jste slibovali zákaz, že nedovolíte zákaz výroby aut, a pan Kupka, který sem přišel, když bylo předsednictví, proti Euro 7 neudělal nic. Ale to není jeho chyba. Normálně vás Timmermans podvedl. Pravda je, co říká poslanec ODS Vondra. Normálně ten Timmermans, vy jste mu věřili, protože jste naivní, protože věříte stále na tu solidaritu, těm nikým nevoleným úředníkům. To je ta Evropská komise. Ty nikdo nevolil. Ti se snaží tady ovlivňovat přes peníze celou Evropu a určovat voličům, koho mají volit. Ano, tak to je. Tak potom jste se probudili, ale nicméně kvůli vám byl odsouhlasen zákaz výroby aut se spalovacími motory. Samozřejmě další emise z nemovitostí pro lidi a auta a tak dále. Takže neuvěřitelné. Neuvěřitelné. Ale samozřejmě pisalkové od Bakaly budou stále psát oslavné komentáře, jak to bylo úžasné.

No a pokud jste se přihlásili k tomu, že jste připravili ten zrádný migrační pakt a potom, když jste zjistili, že je to problém, pan Rakušan lhal o tom, že to byla naše pozice... Nebyla to naše pozice. Nebyla! A dá se to jednoduše zdeklarovat. Ještě v září 2020, kdy jsem odlétal na summit, jsem zásadně protestoval. Protestoval. A dobře vidíte teď, co se děje v té Evropě. Proč nesvoláte speciální evropský summit na migraci?

Teď jste dokončili ten zrádný migrantský balíček, vždyť je to jednoduché. Lodě nevyplujou. Lodě nevyplujou. Neziskovky, které se účastní této nezákonné činnosti, které mají z toho kšefty. A ta Evropa není schopna to řešit, protože stále ten Charles Michel a Ursula budou vykládat ty jejich nesmysly. A teď vidíme, co se děje. Vidíme, když jsou demonstrace Hamásu, podpora Hamásu proti Izraeli. A my nechceme to, co se děje v západní Evropě, ve Velké Británii, v Belgii. V Belgii teď ilegální migrant z Tunisu, který přijel do Evropy v roce 2012 přes Lampedusu, zastřelil dva švédské fanoušky. Ano. To je tak. Toto je to nebezpečí. A já nechci, nechci, abychom se tady báli. A pokud někdo říká, že vždyť je to jenom tranzit... Vždyť to vidíme. Každý týden nějaké auto. Jednou je zdrogovaná řidička, potom má v autě místo pět pasažérů, tam má šestnáct. Ano, všichni jedou. Ale nikdy jste nám nevysvětlili, co se s nimi děje. Když jsem v detenčním zařízení. A potom jim otevřete dveře.

A někteří, někteří tady chodí po Evropě deset let. Deset let. Takže to je absolutní katastrofa. A vy jste to vůbec nepochopili a stále budete držet tu pozici, že zkrátka všechno je v pořádku. Já nevím, každý se může splést. Kdybych byl já premiér a to mi udělá Rakušan, no tak normálně řeknu, že... a ten Chovanec nám to udělal, potom jsme to změnili. Vy jste premiér, vy jste měl jasně říct, vždyť ten Morawiecki to blokoval, vetoval. A vy jste asi od začátku vašeho mandátu jako premiéra na Evropské radě ani jednou nedal veto. Ani jednou. Ani jednou. A to veto je na to, aby se bojovalo za zájmy naší země. Proto vás lidi zvolili.

No tak, bohužel, tak já doufám, že nějakým způsobem se to změní a že budete bojovat za zájmy našich lidí. A já myslím, že v ODS jsou europoslanci, kteří mají na to racionální názor, co se děje v Evropě. Racionální. Že si uvědomují, jak je důležité ty příští evropské volby, abychom vyhnali ty zelené promigrantské šílence z Evropského parlamentu. Aby nemusela předsedkyně Evropské komise políbit prsten těmhle šílencům a dělat tu zelenou politiku tím, že ničí náš průmysl. Teďka zrazu se probudila a říká, že musíme brát v potaz i evropský průmysl. No ale kolik těch firem už odešlo do Spojených států a do Asie? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP