(19.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže vy jste tvrdil, zvýšili jsme průměrné platy učitelů na úrovni 130 % průměrné mzdy, abychom do školství dokázali přilákat a dokázali tam také udržet mladé, připravené, motivované lidi. Ano, to jistě. Proto pan Bek mluví o tom, že je učitelů moc, a proto jste kantorům osekali mzdy a porušili jste svoje sliby, takže učitelé chudnou, noví se nehrnou a jejich mzdy klesly někam ke 113 % průměru. Vy musíte totiž říct, k jakému roku těch 130 % vypočítáváte. K jakému roku? Když ti učitelé si to spočítají, tak ti musí bohužel možná brečet nebo se smát. A to nemluvím o uklízečkách, kuchařkách, školnících, kterým jste slibovali zvýšení platů, ale místo toho jim budete peníze brát a vyhazovat je po tisících.

No, pojďme teď na... ano, tady mám ještě k těm akademikům, a pan premiér je bývalý rektor. Akademici vyhlásili včera stávku. Zaměstnanci chtějí upozornit na dlouhodobě nízké platy, kvůli kterým často odcházejí z akademického prostředí jinam nebo do zahraničí. Pokud společně něco nezměníme, budou muset svou práci snů opustit, protože je neuživí, říká Eva Lehečková, děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v ranním interview na Radiožurnálu. No, tak já nevím, jako pan Bek vám řídil tu univerzitu, vy jste tam údajně byl, tak vůbec nechápu, že o co jde?

Toto je výkaz práce naší vlády. To jsme napsali po tom, co jste tedy vyhráli volby, když vás bylo pět proti jednomu. Tady máte jasnou tabulku, tady jsme my, a to se dá všechno zdokladovat. (Ukazuje publikaci s názvem Může za to Babiš.) Splnili jsme slib, že v roce 2021 bude průměrný plat učitelů přes 45 000, a byl 48 444 korun. A když se podíváte, kolik to bylo, když jsme šli do vlády 2014, tak jsme startovali na úrovni 26 111 a skončili v roce 2021 na 48 444. Rozdíl je 22 333 korun. Za našich vlád. A ti učitelé to přece musí dobře vědět. Nepedagogickým pracovníkům jsme zvýšili plat na 25 683. Ano, tady to máme. Začínali jsme - za vás měli 14 000 a my jsme končili 25 683. A co vy máte v tom programovém prohlášení vlády? Vy vlastně žádné nemáte, protože to programové prohlášení vlády samozřejmě se liší od předvolebních slibů. Vy tam nemáte pořádně jedno číslo. Takže vy tady mluvíte o školství, vy tady stále říkáte, co vy všechno uděláte pro školství, a děláte úplně pravý opak. My jsme navýšili rozpočty pro vysoké školy o 7 miliard. Pořídili jsme tisíce tabletů, notebooků a počítačů. To je všechno pravda a to se všechno dá dohledat. No, pojďme dál.

Bezpečnost. Takže pan Fiala má vtipu na rozdávání. Poslouchejte: Bezpečnost je základní úkol státu a je to dnes naprosto nutná věc pro všechno ostatní, pro naši prosperitu a pro naši existenci. A do bezpečnosti musíme odpovědně investovat, protože ve chvíli, kdy propukne konflikt, tak už je na nějaké zásadní kroky pozdě. No, tak když pominu, že v minulosti ODS osekávala rezort dopravy na dřeň, když přišla nějaká krize, ano, a ty F-35 budou za těch 10 let, tak jaká je hlavní zpráva ohledně bezpečnosti? No že jsme byli šestá nejbezpečnější země na světě a že jsme dvanáctí. To je neuvěřitelné, jak vy... A vy dokonce lžete, že my jsme pro armádu neudělali vůbec nic. A tenhle graf, ten je oficiální, tady to máte. (Ukazuje.) V roce 2009 byly výdaje na armádu 56 miliard. Vaše vlády to snižovaly, tam jste brali hned.

A vy jste se včera nestyděl tady lhát o těch komunistech, kteří nás, ano, vydírali. My jsme byli menšinová vláda, my jsme neměli stoosmičku, ano, ale nakonec ty peníze v tom rozpočtu zůstaly. Takže v roce 2009, vy jste vůbec nepochopili a vy děláte stejnou chybu teď, byla krize finančních trhů, tak jste hned vzali armádě peníze. Takže z 56 miliard my jsme začínali na 42 miliardách v roce 2014. A vy si dovolte říct, že my jsme nedávali peníze armádě, když vy jste snižovali ty peníze? To je to peklo, že toto jsou jasná fakta, to jsou jasná čísla, ale vy budete tvrdit něco úplně jiného. Takže my jsme připravili rozpočet 2022 a tam bylo téměř 90 miliard. Takže pokud neumíte počítat, pane premiére, ať vám to spočítá pan Stanjura, ten taky počítat sice neumí, ale možná to bude důvěryhodné, protože vlastně Stanjura řídí tu vládu, ne? Já nechápu, proč můžete říkat takové nesmysly. Buď vám to dělají naschvál, nebo tomu nerozumím.

Vy jste dokonce řekl v tom projevu, že vy jste pořídili ty helikoptéry. To je neuvěřitelné. Helikoptéry. Přitom mě paní Černochová zvala do Náměšti nebo kde to je, abych se tam šel podívat. Ano, ta armáda potřebuje a my jsme samozřejmě dělali maximum pro armádu. Ale proč tak lžete? Proč, když je to úplně evidentní? Stále opakujete ty nesmysly a chlubíte se americkými vrtulníky, jo? Přitom my jsme je koupili. No a vy si chcete koupit ty F-35. Jasně, to je 400miliardová vstupenka do Bílého domu za peníze nás všech. Do toho oválu. Já tomu rozumím. Ale když jsme byli na tom semináři pana Žáčka, tak nám řekl, že tam bylo sedm nabídek, Tak zkuste nám je ukázat. Zkuste nám říct ta kritéria, jaká byla tam váha, a tak dále. Tak to je. Vy jste vůbec nepochopili, že bezpečnost samozřejmě, že místo těch F-35 můžeme koupit Iron Dome, ano, abychom ochránili naše lidi, že vlastně NATO je obranné uskupení, ne útočné. Takže... Ale o tom vy s námi se nechcete vůbec bavit. Já si pamatuju, ano, my jsme byli menšinová vláda, my jsme stále s vámi diskutovali, ale vy ani jednou. A co tady odznělo vlastně včera a dneska, ty útoky, ty lži, to je fakt neskutečné. Já samozřejmě nebudu reagovat na ty ostatní, protože to nemá vůbec smysl, a reaguji jenom na vystoupení pana premiéra.

Takže předsednictví Evropské unie. Já nevím, pane premiére, vy fakt tomu věříte, co jste tady říkal, že máte kredit díky úspěšnému předsednictví? Díky tomu, že víme, co chceme, jsme čitelní a držíme slovo. Tento kredit využíváme při prosazování našich zájmů. Naši občané by vám jistě mohli říct, jak jste čitelný. Ano, to jsou například ty vaše sliby, jak nedopustíte zákaz spalovacích motorů, omezíte emisní povolenky, to jsou vaše sliby. Budeme bojovat proti ilegální migraci, ano? Zradili jste, pozvali jste je, můžete říkat, co chcete. Je tam 30 000 a každý ten ilegální migrant, který platí peníze těm pašerákům, má ten mobil, takže to slyšel a nebude čekat na rozhodnutí parlamentu. To jsou všechno vaše sliby, ano. Ale vy jste se tomu vyhýbal, pro vás je to tam nepříjemné být na té Evropské radě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP