(15.40 hodin)
(pokračuje Michal Šalomoun)

Co se týká trestního řádu, mě osobně mrzí, že jsem nestihl to společné zasedání ústavně-právního výboru Sněmovny a Senátu, které bylo v Kroměříži, ale bohužel to bylo ve středu, kdy zasedala vláda. Já jsem se tam sice vypravil, ale už trošku s křížkem po funuse, nicméně jsem reflektoval dohodu, že tohleto politická reprezentace vtělená v orgánech Sněmovny a Senátu vlastně nechce, nicméně oceňuje, že je tam x dobrých věcí, které by se měly promítnout do nějaké novely. Pokud vím, tak na tom Ministerstvo spravedlnosti pracuje. A zase bych spíš asi netlačil na pilu přijímat něco, kde není úplný konsenzus, přece jenom je to jeden ze základních procesních kodexů. Na právnické fakultě loni v zimě jednou za 14 dní probíhaly takové konzultace a představování toho návrhu, kterých se účastnili soudci, státní zástupci, advokáti, a tam jsem tedy široký konsenzus těchhle profesí úplně nezaznamenal, hlavně co se týče přípravného řízení a funkcí obhajoby. Takže já si myslím, že to ještě není nachystáno v té formě, že i odborná komunita by nějak jednotně volala po této změně. Ona volá po změně, to ano, ale ne po této. Děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Babišová a následuje pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, bylo zde vyřčeno již mnoho slov a ještě mnoho bude. Nechci se zabývat konkrétními jednotlivými rezorty, chtěla bych pouze ve zkratce shrnout včerejší den. Vyslechli jsme si všichni projev pana premiéra a zároveň jsme si poté vyslechli představitele jednotlivých ministerstev, kteří se nám snažili ukázat a snažili se nás přesvědčit o tom, jak ministerstva fungují, jak je dobře vedou a jak vše dělají pro blaho našich občanů. Nebudu se vyjadřovat šířeji o projevu pana premiéra, myslím si, že stačí, když si úplně velice jednoduše rozebereme jeho takzvaných 70 bodů úspěchů této vlády.

Poté, co jsme si poslechli prvních pět, deset, patnáct bodů, někteří z nás chtěli vstát a odejít. Pak jsme si řekli, že je třeba si vyslechnout až do konce, čím vším se tato vláda může pochlubit a našim občanům jakým způsobem usnadnila život. Musím říct, že ne všechny body byly opravdu realistické, naopak nejsou vůbec žádnými úspěchy. Mnoho z těch bodů, které tady byly prezentovány, jsou nehotovy, jsou prostě předpřipraveny a chybí k nim jakýkoliv reálný výsledek. Úspěchy - některé body tady jsou predikovány dopředu, už vůbec nevíme, jakým způsobem o těchto bodech rozhodne Evropská unie, ať je to těžba lithia, ať jsou to různé věci, co se týče Green Dealu a tak dále, ale v této chvíli už byly prezentovány jako body, které tato vláda prezentuje jako svůj úspěch, které našim občanům může nabídnout.

Tento přenos projevu pana předsedy vlády samozřejmě probíhal online a ohlas občanů, který jasně ukázal, přesně nám jasně ukázal, jakou minimální podporu pan premiér a jeho vláda má. Říkám opravdu "jeho", tak jak on včera tady hovořil neustále "moje vláda". Tak ano, jeho vláda a on sám má podporu občanů České republiky velice minimální, dalo by se včera říci u přenosu online pod tímto přenosem pouze v jednotkách osob.

Když si vezmeme jednotlivá ministerstva, je velice úsměvné a je třeba na některá z nich opravdu reagovat. Je strašně prima, když si poslechneme, jak pan ministr školství Bek vypráví, jak se ve školství daří, a zrovna v té samé chvíli probíhá před Rudolfinem velká demonstrace vysokoškolských pracovníků, kteří demonstrují za zvýšení platu, protože za 35 000 hrubého na vysokých školách nikdo jako odborný asistent opravdu pracovat nebude.

Když si vezmeme paní ministryni Langšádlovou, výzkum, jakým způsobem probíhá podpora, pak se opravdu divíme, proč dnešní vědci a mladí výzkumníci ve svých odborných časopisech neustále proklamují, že dělat vědu a výzkum v České republice je nemožné a že raději své výzkumy budou převádět do zahraničí, kde mají daleko větší možnosti.

Když si vezmeme Ministerstvo spravedlnosti, o kterém už tady hovořila paní kolegyně Válková a kolega Hendrych, tak to, co oni říkají, že by se dalo v této chvíli zvrátit, tak se zvrátit nedá a už se děje. Jednotliví ředitelé věznic jezdí ke generálnímu řediteli Vězeňské služby s tabulkami, kde se dohadují o tom, kolik svých zaměstnanců odborných budou muset propustit. Když si vezmete, že ředitel věznice, která má 900 odsouzených, má mít v tabulkách 6 pracovníků pedagogických, specializovaných pedagogů, kteří by se měli věnovat prevenci odsouzených, aby nenastala recidiva, a vzhledem k tomu, že je minimální personální situace, tak ty pracovníky tam má pouze tři a z těch tří dostal v této chvíli za úkol z nich ještě jednoho propustit. Tito tři už v této chvíli v uvozovkách, když to řeknu opravdu hloupě, padají na hubu. Dělají od nevidím do nevidím, jsou tam soboty, neděle. Jestliže odebereme ještě jednoho zaměstnance, tak recidiva nám opravdu stoupne, protože dva zaměstnanci na 900 odsouzených nemají opravdu žádnou šanci dělat nějakou prevenci pro to, aby žádná recidiva nenastala.

Když se budeme bavit o Ministerstvu pro místní rozvoj, pan ministr Bartoš tady vyprávěl, jak se mu podařila změna stavebního zákona, který jsme přijali my v minulém volebním období přes velké množství ústupků, trvalo nám to strašně dlouho, a přesto jsme byli rádi a šťastni, že jsme ho přijali, tak to dopadlo tak, že na začátku tohoto volebního období se celý tento zákon překopal, a já dneska, když přijdu k nám na stavební odbor našeho městského úřadu, tak poslouchám stesky a nářky všech pracovníků stavebního odboru, co jsme tady vytvořili toto volební období za paskvil, že všichni byli připraveni na to, jakým způsobem bude fungovat nový stavební zákon, a to, co z něj vylezlo, a to, co je v této chvíli v praxi, je absolutně totální nehoráznost. Nebudeme hovořit o výstavbě bytů pro mladé, protože neznám město, ve kterém by se stavělo.

Pan ministr Kupka a Ministerstvo dopravy. Pan předseda vlády včera tady sdělil, že pan ministr Kupka bude v příštím roce otevírat 285 kilometrů dálnic. Ano, on je bude otevírat, ale náš pan ministr Havlíček tyto stavby zakládal. On byl ten, který klepal na stavební kámen, a bylo to ministerstvo v minulém volebním období, které zajistilo, aby stavba vůbec započala. Nebudeme si tady přece nikdo z nás namlouvat, že během dvou let, kdy jste vy tady u vlády, se podařilo vyjednat stavební povolení, udělat plány, vykoupit pozemky. Tohle se během dvou let absolutně nedá zvládnout. Tyto projekty se dělají mnoho let, a jestliže v příštím roce chcete otevírat 285 kilometrů dálnic, tak je to proto, že náš ministr Havlíček je v minulém volebním období začal stavět. Takže buďte, pane premiére, fér a řekněte ano, vy jste to začali a my je příští rok otevřeme.

Samostatnou kapitolou je samozřejmě Ministerstvo zdravotnictví a náš drahý ministr pan Válek. To, co se podařilo tomuto panu ministrovi, co se týče našeho zdravotnictví, je opravdu unikum. To, co tady běží celou dobu setrvačností, a zatím se nepodařilo ještě najít jiný plán, jakým způsobem se vypořádat s pohotovostními službami navíc našich lékařů, tak pan ministr Válek do toho zaťal takzvaný tipec a máme tady hrozící stávku v prosinci, která v této chvíli je pravděpodobně neodvolatelná, protože ač ministr Válek neustále jedná, tak zatím nic nevyjednal.

Bavíme se taky o hygienické vyhlášce, kterou, prostřednictvím paní předsedkyně, podala vaše kolegyně, paní poslankyně Zajíčková. Během šesti týdnů jsem tady měla čtyři třídy maturitních ročníků čtyř různých gymnázií, a věřte mi, že tady v této místnosti jsme seděli a hovořila jsem i s těmi pedagogy, kteří je doprovázeli, i se samotnými studenty, a ti sami kroutí hlavou, klepou si na čelo a vyprávějí, že oni na žádné společné záchodky chodit nebudou, že raději budou dělat vše pro to, aby se na záchodech vystřídali nebo se míjeli, v žádném případě je nepoužívali nějakým způsobem společně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP