(15.50 hodin)
(pokračuje Andrea Babišová)

Jedna věc. Umyvadla, ploty u školek a tak dále, je to prostě totální nehoráznost a jediné, za co teda můžu panu ministru Válkovi poděkovat, je to, že se zatím vyjádřil na výboru pro zdravotnictví, že tuto hygienickou vyhlášku zatím jako ministr zdravotnictví nepodepíše, protože s ní má samozřejmě nějaký etický problém.

Takhle bych mohla pokračovat ministr od ministra. Samozřejmě chápu, není všechno špatné, věci se daří, ovšem naši občané to tak absolutně nevnímají. Ať hovoříte s kýmkoliv. Já nevěřím, že za vámi, i za koaličními poslanci, do vašich poslaneckých kanceláří nechodí lidé, aby se vás ptali, jak je možné, že vy dokážete zvednout ruku proti jejich vůli. Proti vůli svých voličů? Oni vám to samozřejmě dají za dva roky jasně najevo, ale do té doby tady budeme my, kteří budeme aspoň za ně tady ve Sněmovně bojovat a budeme tady slyšet. A i když vy tady dneska nejste, je vás tady pět a půl, tak si myslíme, že ten hlas slyšet bude.

Jinak, chtěla bych oslovit média, protože nechápu, jakým způsobem to tady dneska u nich funguje. Očekávala jsem velké ohlasy na včerejší projev pana premiéra. Světe, div se, ticho po pěšině. Vyšel jeden jediný článek, který byl dneska na seznam.cz, jinak se k projevu pana premiéra nevyjádřilo žádné médium. Můžeme se dohadovat, z jakého důvodu. Může to být proto, že s jeho projevem nesouhlasí a nechce ho dehonestovat, proto raději mlčí, anebo s tím slepě a tupě souhlasí, ale to si zase nemyslím, protože to by zase tento projev ve velkém zveličovali a nadnášeli do nebes. Takže já se dneska ptám, jestli se v této zemi nenajde nějaký novinář či moderátor, který by si pamatoval, co se dělo loni, a řekl našemu panu premiérovi, že prostě lže? Že se ho tak bojí, že jsou tak neschopní? Copak si nepamatují, že vláda odmítla energetickou krizi vůbec řešit? A kdyby nevystoupil ministr Blažek tady na tento mikrofon, že hrozí vzbouření národa, tak by lidi nechala tato vláda napospas trhu? Nepamatují se, že díky tomu vystřelila inflace do nebes? Zatímco se pan premiér Fiala nakrucoval před Ursulou von der Leyen tady u nás na Pražském hradě, tak lidé platili 80 korun za náš bochník chleba? Nepamatují se, že inflaci pak vláda hodila na Českou národní banku s tím, aby zvedla sazby i za cenu toho, že pošle lidi s hypotékou pod most? Nepamatují se naše média, jak vláda tvrdila, že nebudou sahat na důchody, aby vzápětí schválili jejich nižší valorizaci? Nepamatují se na sliby na nezvyšování daní, nezvyšování koncesionářských poplatků a daně z nemovitosti? Vážně, vážně se zde nenajde žádný novinář nebo moderátor televize, který by našel odvahu konfrontovat pana premiéra s realitou, a ne s nějakou uměle vytvořenou idylou, ve které pan premiér žije? Je to jen strach, že by tato vláda padla, a nenávist k Babišovi je víc než nějaká profesní čest? Vypadá to, že asi je.

Tato vláda si naši důvěru nezaslouží a budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Letocha a následuje pan poslanec Vojtko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážený pane ministře, milé kolegyně, milí kolegové, v tomto roce podruhé vystupuji na schůzi k nedůvěře vládě. Tentokrát se záminkou k tomuto mimořádnému instrumentu stala pseudokauza šifrovaného telefonu. Stejně jako minule, tak ani dnes nemá opozice potřebných 101 hlasů na vyslovení nedůvěry vládě. Stejně jako minule, tak i včera a dnes využijí ministři této schůze k prezentaci svých kroků, které v první půlce mandátu udělali.

Jako koaliční poslanec bych i já rád podpořil dosavadní práci vlády, byť nebudu opakovat mnohé úspěchy, které jste zde již slyšeli. Musím však pro kontext připomenout, v jaké fázi naše vláda nastupovala a co ji v jejím průběhu čekalo. Byl to doznívající covid a související zpřetrhané dodavatelsko-odběratelské vazby. Nastupující inflace. Vypuknutí konfliktu na Ukrajině tři měsíce po nástupu vlády, čímž přišla i vyvolaná migrační krize a vyvolaná energetická krize. Do toho jsme předsedali v Radě EU a nutno říct, že úspěšně. To vše jsme zvládli, my všichni, starostové v území, hasiči, policie, celníci, ale i ministři a aparáty ministerstev. A protože bych nerad na někoho zapomněl, proto ještě jednou zopakuji - my všichni.

Nedávno jsem ve svém ohlédnutí za prvními dvěma roky svého výkonu mandátu poslance na svých sociálních sítích vzpomněl, že jsme důvěru této vládě vyslovovali v rouškách. Možná si i vy na tuto chvíli ještě vzpomínáte. Nevyrovnávali jsme se jen se závažnými důsledky pandemie, ale museli jsme řešit i její aktivní, ač doznívající průběh. České školy byly v Evropě mezi těmi, které byly zavřené nejdéle. Prioritou pro nás proto bylo vrátit žáky co možná nejbezpečněji do škol, abychom už nemuseli riskovat v budoucnu sníženou kvalitu vzdělávání a aby děti i starší studenti netrpěli nedostatkem sociálního kontaktu. Další lockdowny pro nás byly a nadále zůstávají krajním řešením. Mějme však na paměti, že covid nezmizel. Buďme zejména v tomto období obezřetní a dávejme na sebe pozor.

Při minulé schůzi o vyslovení nedůvěry vládě, která byla v lednu tohoto roku, jsem zmínil, že nedůvěru by si zasloužila spíše vláda stínová. A i dnes si dovolím tuto stínovou vládu a vlastně opozici obecně hodnotit. Začnu rádoby úspěchy. Opozici se daří obstruovat, tedy zdržovat jednání Sněmovny, ale připomenu, že je to její legitimní nástroj. Daří se jí šířit, promiňte mi to slovo, blbou náladu, a i když se nám teprve blíží období Halloweenu, tak některá opoziční strašidla naše občany straší téměř pořád. Co se opozici však nedaří, je být opozicí konstruktivní. To nám ukázali například při nedávném projednávání konsolidačního balíčku, kde jen 2 pozměňovací návrhy z cirka 80 by se daly s jistou mírou tolerantnosti označit jako konsolidační, tedy že jejich smysl je ušetřit peníze státnímu rozpočtu. Přitom mám za to, že panuje obecná shoda na tom, že je třeba konsolidovat veřejné finance. Každý na to máme jiný recept, ale svobodné volby před dvěma lety rozdaly karty a 108 poslanců je na straně současné koalice, tedy tak důležitá většina.

Při konsolidaci jsme hledali v rozpočtu cirka 150 miliard korun a například jeden ze zmíněných pozměňovacích návrhů opozice bylo zrušení odečtení hodnoty daru politickým stranám od základu daně. Kdyby tento pozměňovací návrh měl skutečně vnoř do státního rozpočtu, byť navrhovatel dopad do rozpočtu neuvedl, dopočítali jsme, že ten vnoř do rozpočtu by byl 40 milionů korun, a my jsme hledali 150 miliard. Takto konstruktivní opozici máme.

Já pocházím z Karviné, Moravskoslezského kraje. Bylo a je to místo, kde volby většinou vyhrávají levicové strany a lidé tam těmto politikům naslouchají více. Nemohu si tedy nevšimnout nálady ve společnosti v tomto regionu. Nejsme slepí ani hluší, panuje tady již zmíněna blbá nálada. A i když jsou vinny obě strany, tedy jak koalice, tak opozice, tak jen jedna z nich na tomto stavu profituje. Nemyslete si, že bychom si neuvědomovali, že jsou zde jisté rezervy, na kterých musíme skutečně zapracovat, například na hospodářském růstu a hlavně komunikaci našich kroků. Konsolidační balíček? A že byla komunikace k balíčku zmatečná? Ano byla, protože v koalici máme pět politických stran a hnutí, které se musely mezi sebou dohodnout, pět stran, každá se svými prioritami a závazky ke svým voličům. A i když to vůbec nebylo jednoduché, dohodli jsme se, podařilo se to. A výsledkem bude zpomalení zadlužení státního rozpočtu České republiky, a to už v příštím roce o 95 miliard a v roce následujícím se úspora zvýší na 150 miliard. Je to velmi důležitý krok pro budoucnost nás, našich dětí, vnuků, je to něco, co jsme našim voličům slíbili, a tento slib jsme splnili.

Já bych chtěl z tohoto místa poděkovat vládě a vyjednávacím týmům za jejich náročnou a leckdy nevděčnou práci. A chci poděkovat také koaličním kolegyním a kolegům, že jsme to dokázali prosadit všemi hlasy přítomných koaličních poslanců. Myslím, že je čas teď tu blbou náladu otáčet. Inflace setrvale klesá, ceny energií jsou na tom lépe než loni. Lví podíl na tom má ministr Síkela. Mimo jiné také zlevňují některé potraviny, mléčné produkty, máslo, mouka. Nebojme se poukazovat nahlas na pozitiva, když opozice poukazuje jen na ta negativa.

Máme za sebou náročné dva roky a další zajímavé roky před námi. Věřím, že případnou každou další krizi zvládneme. Proto má i nadále vláda Petra Fialy mou plnou důvěru. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP