(21.30 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Možná, pane poslanče Havlíčku, prostřednictvím paní předsedající, kdybyste tuto aktualizaci připravil, došlo by vám, jak velký problém česká energetika má. Třeba nulový rozvoj obnovitelných zdrojů. Zatímco v Evropě - a prosím pěkně, ne v západní Evropě nebo v přímořských státech s velkými větrnými elektrárnami, ale všude v Evropě - se rok od roku vyrábělo čím dál víc elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, u nás se nedělo vůbec nic.

Když se podíváte na tu infografiku (ukazuje), uvidíte naše srovnání s Maďarskem a Polskem. A přiznejme si, to nejsou žádné velké mocnosti v oblasti obnovitelných zdrojů. Vzhledem k tomu, že tu mizérii minulé vlády teď vidí jen pan poslanec Havlíček, tak ještě telegraficky pro ostatní. V roce 2018 v Polsku se s využitím slunce a větru vyrobilo 7,7 % elektřiny, v Maďarsku to bylo 3,8 % a u nás podobně. A do roku 2022 se podíl obnovitelných zdrojů v Polsku zdvojnásobil, v Maďarsku vyrostl čtyřikrát - a hádejte, co se stalo u nás? Vůbec nic! U nás zůstal ten podíl téměř stejný.

Proč je to důležité? Všichni víme, že energetiku bude třeba dekarbonizovat, omezit emise, které produkuje, postupně snížit podíl uhlí a to nahradit. Obnovitelné zdroje v tom budou hrát rozhodující úlohu. K většímu využívání obnovitelných zdrojů energie mají pomoci i zákony, které má Česká republika povinnost přijmout. Jenže když jsem přišel na ministerstvo já, měl jsem na stole vedle bonboniéry s logem Rosatomu jen informaci, že nám v případě této legislativy hrozí žaloby od Evropské komise. A já jsem fakt hledal ale aspoň náznak nějaké práce odvedené na implementaci této evropské legislativy. A co jsem našel? Nenašel jsem vůbec nic!

Pane Havlíčku, prostřednictvím paní předsedající, v energetice jste očividně makal jen na jedné věci: na svém lobbingu pro Rosatom. V tom jste zářil. (Ukazuje obrázek.). A nebýt tajných služeb, snad by vám to i vyšlo. Jenže kdybyste takové úsilí, jaké jste věnoval tomu dostat Rusy do tendru na Dukovany, vložil do rozvoje energetiky v České republice, byli bychom dnes úplně někde jinde. Jenže každý zjevně máme své priority a je jedno, jestli vaše proruské úsilí bylo hnáno vaší láskou k Putinovi, nebo jste jen hájil zájmy Hradu, aby z vás v případě odsouzení vašeho šéfa udělali premiéra. Faktem prostě je, že vám v žádném případě nešlo o Česko, ani o českou bezpečnost, ani o české občany. Šlo vám jen o vás samotného!

Pak už zbývá jedna jediná otázka, na kterou se snad bojím znát odpověď. Proč za vaší vlády právě v době blížící se ruské invaze byly zásoby plynu nejnižší za mnoho posledních let? Bylo to jen opravdu vaše naprosté diletantství, nebo byl v tom nějaký úmysl? Vždyť i nyní bez dodávek plynu z Ruska k dnešnímu dni 99,9 %, historicky nejvyšší stav, co jsme kdy v zásobnících měli! V roce 2021 touto dobou byly zásobníky naplněné ani ne na 80 %. A o to jednodušší to Putin měl, když nás chtěl vydírat. Nejenže jste nechali naši energetiku úplně bezradnou proti Putinově energetické válce, vaše vláda jí ještě jednu nohu zlámala tím, že jste ušili tendr na dostavbu Dukovan na míru pro Rusy, a pak, aby toho nebylo málo, naprostým nezvládnutím kauzy Bohemia Energy jste jí zlomili i tu druhou nohu. A následně jste si v opozici energetiku vybrali jako hlavní terč kritiky proti naší vládě.

Co jsme za ty dva roky dokázali my? Postupujeme s tendrem na Dukovany, zbavili jsme se závislosti na ruském jaderném palivu, zvládli jsme loňský rok i přes Putinovo vydírání a následné ukončené dodávek ruského plynu, zajistili jsme pro Českou republiku podíl v LNG terminálu v Holandsku a postupně jsme se tak zbavili závislosti na dovozu plynu z Ruska. Představili jsme už osm novel energetického zákona, takže doháníme i ty zákony, na které jste se vy vykašlali. Nastartovali jsme rozvoj obnovitelných zdrojů, pokračujeme také s projektem TAL+, který nám umožní zbavit se závislosti na ruské ropě. A já do konce roku vládě předložím aktualizaci státní energetické koncepce, na kterou jste se vy jako na ostatní věci opět vykašlali.

Všechny tyto kroky ve prospěch české energetické bezpečnosti jsme vyšperkovali nákupy kritické infrastruktury. A já samozřejmě chápu, že geniální obchodník se zbožím všeho druhu Karel Havlíček si myslí, že by se to všechno dalo nakoupit levněji, nejlépe zadarmo, a ještě by dostal půl království k tomu. Ale já vám mohu garantovat jedno: geniální Karel Havlíček se zatraceně mýlí! Opět.

Samozřejmě bych podobné přátelské rady předal i svým dalším oblíbencům, ale máme jen omezený čas, a tak si to nechám na příště. Víte ale, co je pro mě neuvěřitelné? Vy za této situace - rekordní zadlužení, obrovský růst výdajů, nekryté příjmy, energetický skanzen - tyto své chyby využíváte k tomu, abyste kritizovali a uráželi nás, a dokonce abyste mluvili o naší neschopnosti. Lžete a využíváte to ke strašení veřejnosti, u které se jenom snažíte získávat politické body. Ale to všechno slouží jako kouřová clona pro vašeho šéfa. Ten sice už přes rok křičí na všech rozích, že vláda všechno zdražila a nestará se o naše lidi, realitou ale je, že jestli někdo něco zdražil, byl to právě on. A to pořádně! Jmění Andreje Babiše se za vaší kouřovou clonou v loňském roce zvýšilo o neuvěřitelných 62 miliard korun. Šedesát dva miliard korun za rok vydělal váš vůdce v době krize, v době poklesu reálných mezd, 62 miliard korun za rok vydělal politik, který nejvíc a nejhlasitěji křičí, že naše vláda zdražila. Přitom on zdražil všechno - od svých párků přes hnojiva až po mléko. Podívejte se na grafiku, ale tu asi nemáme komu předat, tak možná bychom poprosili někoho z kolegů. Někde ji tady mám, se mi ztratila grafika i pro pana předsedu. Tam to všechno máte. Ať víte, co a kolik váš šéf českým občanům zdražil.

Přirozenou nevýhodou demokracie je to, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř všechno. To jsou slova českého prezidenta Václava Havla, která naprosto přesně vystihují tuto situaci. Já to neumím vystihnout tak hezky, a proto říkám: Máme tady parazita české demokracie, který naprosto pohrdá Poslaneckou sněmovnou a lidmi, kteří ho do ní zvolili! Protože tu tráví ani ne polovinu času, než by měl, a když sem přijde, tak její jednání na několik hodin zablokuje a mezitím vydělávají jeho firmy desítky miliard. A v patách má svědky Babišovy. Omlouvám se za to přirovnání, ale nedovedu si představit jiný důvod, proč by se jinak někdo pro svého vůdce tak ponižoval, vytvářel mu kouřovou clonu vystavěnou ze lží, strašení a nesmyslů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP