(21.40 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Takže milé poslankyně, milí poslanci, ještě jednou děkuji za svolání dnešní schůze, děkuji vám za příležitost popsat vám stav, ve kterém jste naši zemi nechali, a těším se na hlasování o důvěře.

Ale tahle schůze nemá být přece jenom o důvěře. Z vašeho pohledu asi měla být o dalším strašení veřejnosti, které je hlavním politickým nástrojem vašeho hnutí. Má být o vašich lžích, které používáte, abyste mezi občany zaseli obavy. Má to být o té kouřové cloně výmyslů, pomocí kterých se snažíte zakrýt fakt, že desítky miliard na zchudnutí občanů České republiky vydělal i váš šéf. A proto vás vyzývám, jestli se zítřejším hlasováním o důvěře neuspějete, najděte v sobě zbytek cti, postavte se před veřejnost a za to všechno, co jsem tady dnes vyjmenoval, se jí omluvte. Děkuji za pozornost. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Dále s přednostním právem je připraven pan místopředseda Havlíček. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak jsme se pobavili a jdeme pracovat zase.

Vážené, paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní předsedající, pan ministr Síkela nám zde dal přednášku o umělé inteligenci, jak tam vyhledává skvěle, a ukázal nám, jak by to za nás nebo možná i za ně umělá inteligence řešila. Já jsem si ji v rychlosti tady taky vyhledal, tu umělou inteligenci, ChatGPT, a dal jsem si tam hned do vyhledávače Jozef Síkela. A víte, co tam vyskočilo? Nic. (Smích poslanců ANO.)

Jediné, co jste nám, pane ministře, řekl k tomu, co bude, je to, že chystáte aktualizaci státní energetické koncepce. Bravo! Skvělé! Výborné! Já myslím, že to všechny zajímá, hlavně diváky, že budete aktualizovat státní energetickou koncepci. Ona totiž vůbec není špatná, je někdy z roku 2016, měli jste ji už dávno udělat, ale budiž, to je chvályhodné. Ale možná by lidi zajímalo to, jak se budou vyvíjet ceny energií, možná by je zajímalo to, co se budete ještě chystat kupovat, a podobně. To je přesně ten důvod, proč vaší vládě věří pouze 3 % lidí, a to se domnívám, že jsou příbuzní všech vládních politiků. (Potlesk poslanců ANO.)

Vy jste se stále neposunuli do reálné doby. Vy jste někdy v lednu, v únoru roku 2022. Tomu bych rozuměl, tak budu nadávat na to, co všechno tady bylo špatně, my jsme to taky dělali, fajn, dobrý. Jenomže pane ministře, vy už tam jste dva roky. A teď se od vás něco očekává, že přijmete nějakou odpovědnost, že budete činit, že budete pracovat, že budete ukazovat, jak se z toho dostanete. A to už je jedno, jestli to hodíte na nás, nebo jestli si přiznáte, že to je váš průšvih, protože dva roky už tady nejsme, to už je jenom o vás. Vy jste neudělal vůbec nic. Dneska jste neukázal vůbec nic, co byste měl říct lidem, na co se mají připravit. Ale dobrá. Beru. Žijete z minulosti. A já půjdu k tomu, co jsem chtěl dnes říct. Já se vrátím ještě k tomu, co jste říkal v té energetické koncepci a v těch energetických majstrštycích, co jste předvedl, pane ministře.

Tak ale pojďme s tím, proč chceme, abyste, vážení páni poslanci, poslankyně, vyslovili nedůvěru této vládní partě. Protože rezignovala na většinu předvolebních, ale i povolebních slibů, některé strany potom úplně zcela na svůj program. Vzpomínáte si - nezvyšování daní? Prásk. Zvýšily se z příjmů právnických osob, z nemovitostí. Když menší - střední firmy budou prodávat své podniky, vše se zdaní čtvrtinou, nemocenská a tak dále. Podpora živnostníků. No to bylo řečí, to bylo slibů, že se nebudou zvyšovat odvody živnostníkům, ještě v březnu, v dubnu jste to tvrdili. Prásk. Zvýšili jste to o 20 000 korun. Mají peška. Klimatická politika? No to byly sliby, kterak se zabrání konci aut na spalovací motory po roce 2035. Nových aut, abych byl přesný. To nedopustíme. Iniciativně jste hlasovali pro, že zvýšíte počet emisních povolenek, aby klesla jejich cena. Hlasovali jste pro snížení, takže stoupne jejich cena, ještě jste ji rozšířili na poplatky na domácnosti. To bylo slibů, jak budete podporovat vědu, výzkum, vzdělávání, 130 % průměrné mzdy na pedagogy. Kde že ty sliby jsou?

Aktivisté válcují pětikoalici nekompromisním způsobem. Je to vítězství Pirátů, topky a částečně i STANu, je to kupodivu, je tam pan ministr Síkela. Ale ano, musím to říct. Je to debakl pro ODS, která se stala do slova a do písmene politickým Frankensteinem. Trocha konzervatismu, trocha aktivismu, trocha liberalismu, trocha socialismu, trocha kapitalismu a ještě tam trošku okořeníme trošičkou progresivismu. Krásný! Tak to je první důvod, proč si nezasloužíte, abyste fungovali.

Druhý důvod. Ten daňový balíček, který jste přijali slavně minulý týden, ten, vážený pane ministře a kolegyně, kolegové z pětikoalice, znamená změnu v 60 zákonech, což víme všichni. Dotkne se zásadně domácností, firem, živnostníků, obcí a znamená vůbec nejvyšší navýšení přímých či nepřímých daní, do toho považuji tedy i ty regulované ceny energie, které jste definitivně hodili na zákazníky, na spotřebitele a na firmy. To je vaše kardinální prohra, pane ministře. A je to nejvyšší zvýšení těchto daní od revoluce. Proč, pane premiére, pane ministře a ostatní vládo, vláda nespojila hlasování o tomto balíčku s důvěrou? Nebo to už je ta arogance vaše fakt tak velká, že změníte v jeden den 60 zákonů a popřete v nich do značné míry vše, co jste slíbili, a nespojíte to s důvěrou? To se toho bojíte? Mimo jiné kdybyste to spojili, tak jste dneska měli klid a už jste dneska mohl, pane ministře, hladit kočku na otomanu. Ale ne, vy jste to s tím nespojili. Proč? Je to přezíravé od vás. Proč byste to dělali? No tak jsme to udělali my. Víte, co je nejhorší? Vás ani nenapadlo to s tím spojit. Vám je totiž úplně šumafuk, na koho to dopadne. Stejně tak jako vaše dnešní projevy. Neříkám všech ve Sněmovně. Ale k tomu ještě dojdu, k těm lžím a těm odborným nesmyslům.

Ale podstatné je to, že právě v době, kdy máte největší nedůvěru - znovu říkám, pouze 3 % lidí vám věří, jako z toho už bych měl trošku těžkou hlavu - tak místo abyste projevili elementární pokoru, abyste se třeba omluvili... Co vy na to, že byste se jako omluvili za to, co jste tady napáchali? Kdybyste řekli, třeba to ani není naše vina, protože jsme prostě v mimořádné době... Ne, žádná pokora, nic. Pouze se chlubíte tím, jak to děláte skvěle, váš PR tým to vůbec nenapadlo vám tohleto říct.

A pak zde máme jednu z největších kauz spojenou s organizovaným zločinem. Ano, Dozimetr. Z toho se prostě nedá vyháknout. Můžete stokrát omílat a tvrdit, že vy ne, a házet to na někoho dalšího. Prostě týká se to několika stran vládní koalice. Jako ano, prapor nese hnutí STAN, hned za ním TOP 09. A uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. To není prosím vás jenom o šifrovaných telefonech. To je o kokainu, to je o konspiračních bytech, o tunelování Dopravního podniku. To jsme my fakt nedělali. My jsme fakt neměli konspirační byty. My jsme si opravdu nesypali kokain do všech možných otvorů. My jsme si nepřerozdělovali peníze v Itálii s panem Redlem. Ano, s panem Redlem, to je ten šéf té skupiny, a nepřipravovali jsme tím financování pro STAN a pro TOP 09 v Praze. My jsme nerozdělovali 500 pro Gazďu. A ano, my jsme ani nepoužívali v rámci vaší uzavřené skupiny, nebo této uzavřené skupiny, nebo podobné uzavřené skupiny šifrované telefony. Speciální šifrované telefony tady jste si vyžádal ještě, respektive pan ministr vnitra. Všechno jenom bagatelizujete a ještě kolem toho lžete: Nepoužíval jsem telefon... Tak teda používal... Ale ne, já jsem ho dal dětem... Ale děti se hrajou s něčím jiným než s telefonem šifrovaným, ale možná máme každý jiné zvyky. A vy máte tu drzost spojovat to ještě s naší poslankyní, s paní Janou Mračkovou Vildumetzovou, která se provinila tím, že jednoho z těch aktérů znala přes svého manžela, v té době vysokého funkcionáře ODS! Jenomže je tady jeden velký rozdíl. Ona navzdory banálnosti toho, co činila, se rozhodla rezignovat. Rezignovat. Zatímco vy se pouze smějete.

No a teď jde do toho nejlepšího. Čtvrtý důvod, proč tahleta vláda si nezaslouží, aby fungovala dále, je naprosto mimořádná nekompetence. Vy už se blížíte dokonce řekl bych k tomu předrevolučnímu věku, té době. Vládní pozice, bohužel, bohužel zastávají lidé bez elementárních znalostí. Zase nechci říct, že to jsou všichni, to bych lhal, ale dnešní projevy některých z nich to pouze potvrdily. Bohužel tím způsobujete docela značné škody ekonomice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP