(21.20 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Ve zkratce, čím víc peněz stát pumpuje do ekonomik, tím větší je tlak na růst inflace. Tento tlak samozřejmě je ještě výrazně silnější v době rozpadu dodavatelsko-odběratelských řetězců, kdy poptávka po některých produktech je vyšší než nabídka. Takový rozpad nastal během covidu nebo v důsledku ruské agrese proti Ukrajině. To ten tlak na růst cen ještě posiluje.

Teď se společně podívejme, co jste s veřejnými financemi udělali za vaší vlády. Samozřejmě mluvím především o práci hlavní influencerky minulé vlády, paní Schillerové, a vycházím z čísel Ministerstva financí a také z výročních zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu. Z těch dat vidíme, že příjmy českého státního rozpočtu v letech 2016 až 2021 vzrostly o 37 %. To je dobrý výsledek, který je lehce nad průměrem Evropské unie. Jenže zatímco příjmy vzrostly o 37 %, výdaje vzrostly o 57 %. To je také nad průměrem Evropské unie, a to výrazně. Výrazně nad průměrem Evropské unie. Naše státní výdaje tedy vzrostly o 20 % více, než o kolik vzrostly příjmy. V tomto ohledu jsme byli třetí nejhorší z celé Evropské unie a ten rozdíl mezi růstem výdajů a růstem příjmů byl skoro dvojnásobný oproti unijnímu průměru. Dvojnásobný, paní poslankyně Schillerová prostřednictvím paní předsedající. A to všechno vidíte v těch datech, která máte na stole.

Co to v praxi znamená, když vám rostou výdaje o tolik rychleji než příjmy? Na to nemusíte být ekonomičtí géniové, aby vám bylo jasné, že to přinese velmi rychlé tempo zadlužování. A to se ještě podívejte na to, jaké výdaje za vašeho vládnutí rostly. Hned vedle na té infografice máte přehled růstu mandatorních a kvazimandatorních výdajů státního rozpočtu. To jsou především výdaje na sociální dávky, na penze, na financování školství, na zdravotnictví a další výdaje, které se stát zaváže platit. Z toho, co v rozpočtu zbude, se dají dělat investice například do zlepšení infrastruktury, do rozvoje energetiky a do další modernizace země. Ještě v roce 2018 byly příjmy státního rozpočtu o 340 miliard vyšší než mandatorní a kvazimandatorní výdaje. Tyto peníze bylo možné investovat. V roce 2021 ve vašem, a doufám, že už navždy posledním roce na Ministerstvu financí, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, převýšily příjmy státního rozpočtu výdaje už jenom o 95 miliard. Výsledkem byl historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu. To znamená, že vy jste masivně navýšili výdaje na sociální dávky, způsobili nejvyšší schodek státního rozpočtu, a aby toho nebylo málo, tak jste zrušili superhrubou mzdu, což do ekonomiky vehnalo další vysoké desítky miliard korun, takže další tlak na růst inflace.

Paní Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, přemýšlel jsem, jak vám to vysvětlit, co tento stav ekonomiky znamená pro její vývoj nejen v dalších měsících, ale v letech. Jak vám vysvětlit, jakou škodu jste na další roky napáchala. Nepředpokládám, že byste věřila mně. Podle vašeho počínání nepředpokládám ani to, že byste důvěřovala odborníkům. Tak jsem si řekl, že poprosím umělou inteligenci, aby vám to vysvětlila. Když otočíte ten papír s tou infografikou, který jste dostala, najdete tam nejen mou otázku, ale také odpověď od umělé inteligence s poměrně jednoduchým a jasným vysvětlením.

Moje otázka zněla doslova takto: Růst příjmů státního rozpočtu od 2015 do 2021 byl 37 %. Růst výdajů státního rozpočtu od 2016 do 2021 byl 57 %. Schodek státního rozpočtu v roce 2021 byl skoro 420 miliard korun. V roce 2021 došlo ke snížení příjmových daní pro obyvatele. Růst mandatorních a kvazimandatorních výdajů 2018 až 2021 byl 31 %. Podle mandatorních a kvazimandatorních výdajů na příjmech státního rozpočtu byl podíl 94 %. Prosím udělej predikci dalšího vývoje základních ekonomických ukazatelů, jako je zadlužení a inflace, vysvětli i to, proč k takovému vývoji podle tebe dojde.

Nebudu vám tady číst celou odpověď, ale pouze závěrečná shrnutí, které mi umělá inteligence poskytla, a to je následující: Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu je náročné udržet současnou fiskální politiku bez rizika vážných ekonomických a sociálních důsledků, jako jsou nekontrolovatelné zadlužení a vysoká inflace. Pro stabilizaci ekonomiky bude nezbytná komplexní revize fiskální politiky.

Nepřipomíná vám to něco? Třeba přesně vývoj naší ekonomiky po vašem vládnutí. Ano, i umělá inteligence vydedukuje, že jste nám tady po sobě nechala ekonomiku na nejlepší cestě k vysoké inflaci a nekontrolovatelnému zadlužení a záplavu fotek, které jste si nechala zaplatit od daňových poplatníků. (Potlesk vpravo.) Tu infografiku si klidně nechte, třeba se vám bude někdy hodit. A kdyby měl o ni zájem kdokoli další z vás, dejte vědět, rád vám ji dám k dispozici.

Co dál? Za této konstelace jste nám tu nechali covidové kompenzační programy. Nastavena je tak, že by státní kasu na začátku roku 2022 stály další vysoké desítky miliard korun. Jen jste jaksi zapomněli při tvorbě státního rozpočtu tyto výdaje do státního rozpočtu vložit, a pak jste nás kritizovali za to, že jsme za vás tyto nekryté šeky vyplácet nechtěli a dotace okleštili tak, abychom tak jako vy nevypláceli kasina nebo oligarchy.

Všichni víme, co přišlo poté - ruská agrese proti Ukrajině. Ten den, který změnil svět a naplno obnažil totální bezbrannost české energetiky vůči ruskému vydírání. Ten energetický skanzen, který jste nám tu nechali. Pane poslanče Havlíčku, prostřednictvím paní předsedající, nebojte, nezapomněl jsem na vás. Na infografice, kterou jste už pravděpodobně také obdržel, najdete to, co všechno jste naprosto objektivně měl udělat pro modernizaci a přenastavení české energetiky, a neudělal.

Vezmeme si to postupně. Jaksi jste úplně zapomněl na to, že vzhledem k rychlým změnám v rámci evropské energetiky, novým zákonům a cílům dekarbonizace je potřeba, aby měla česká energetika jasnou a aktuální koncepci pro svůj rozvoj. Právě proto je potřeba každých pět let aktualizovat státní energetickou koncepci. Česká koncepce je z roku 2015. Aktualizovat ji tedy měla vaše vláda, ale do konce roku 2021 neudělala ani čárku. A to největší hráč v české energetice, polostátní ČEZ, už v roce 2017 vyzýval v reakci na rychlou proměnu energetiky ve světě k aktualizaci koncepce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP