(10.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Údajně že je to tajné. No tak kolegové určitě v rámci výboru, a já nevím, proč by to nemohli vědět všichni. Vždyť to jsou peníze daňových poplatníků, všech občanů České republiky. A samozřejmě, já jsem přesvědčen o tom - my jsme součástí NATO. Mě zkoušeli z článku V. Ano. Ten redaktor České televize, který manipuloval celou tu debatu. Ano, my jsme vždy byli ready plnit. Ale já se ptám: když jde o bezpečnost našich lidí, a samozřejmě armáda ještě nemá spoustu dalších věcí, které potřebuje, ale bezpečnost našich lidí je co? Iron Dome v Izraeli, izraelský protiraketový systém. Bohužel teď v praxi vidíme, jak funguje, jak ochraňuje ty lidi. Ano, není na 100 % efektivní. Ale proč my ho nemáme, proč my nemáme Iron Dome? A proč pan premiér mluví jenom o bezpečnosti lidí v souvislosti se stíhačkami? Proč? Tady je migrace, tady je nárůst kriminality o 40 %, tady jsou další věci.

Takže pro nás byla naprostá priorita zajištění bezpečnosti občanů a mělo by to být prioritou jakékoli vlády. To jsem si aspoň vždycky myslel. Za nás jsme byli šestá nejbezpečnější země na světě. A víte, kam jsme teď propadli? Na dvanácté místo. Už nejsme mezi nejbezpečnějšími, dvanácté místo, takže šest míst dolů. Lidé se přestávají cítit bezpečně, přibývá míst, kam se bojí chodit. To přece není normální. Vy jste tu od toho, aby těch míst naopak ubývalo, aby se lidé nebáli a cítili bezpečně, aby se ženy mohly cítit bezpečně na ulici i v noci, a ne aby u nás měly strach z nějakých gangů nebo migrantů. Vždyť na Václaváku se dnes už pomalu nedomluvíte česky. Já o ilegální migraci budu ještě mluvit, ale samozřejmě je důvodem právě migrace, kterou vaše vláda, váš dozimetrový ministr Rakušan podpořil. Vy se dokonce chlubíte, že jste tu zradu, ten migrační pakt, připravili v rámci českého předsednictví Evropské unie. A když jste zjistili, že to je průšvih, tak jste začali lhát, že údajně my jsme měli stejnou strategii. Neměli. Vy bohužel stále lžete. Proti takzvané povinné solidaritě, kterou jste schválili, jsem jako premiér bojoval a v rámci V4 jsme zablokovali to jednání v červnu 2018. A to, že ta parta z Evropského parlamentu, Evropské komise se nevzdala a hledala další způsoby, jak ty ilegální migranty, kteří jsou organizováni pašeráky, sem dostat, je jasné. Ale my jsme to blokovali ještě v roce 2020 i 2021. Tak k to přestaňte k tomu lhát a neopakujte to. Jako V4 my jsme poskytli 32 milionů eur pro Evropskou unii, aby koupili lodě pro libyjskou pobřežní stráž, která měla bojovat proti pašerákům. To je vše dohledatelné v médiích. Tak nelžete a přestaňte to opakovat.

Včera migrant, který nedostal azyl v Belgii, zastřelil dva lidi v Bruselu. Proč se tihle ilegální migranti dostanou do Evropy? Nemají se dostat! Nikdo se nemá dostat na evropskou pevninu. Nikdo! Lodě nevypluju. Jak je to jednoduché! Jak je to jednoduché. A poslouchat ty projevy Charlese Michela, Ursuly, vždyť to znám nazpaměť, ty jejich kecy! A co vyřešili? Nic nevyřešili! My jsme jasně říkali, co máme dělat. Egypt funguje. Libye nefunguje.

Byl jsem na konferenci v Palermu. Proč se nedomluví Francie, Itálie? A Tunis, tam jste mohli udělat Ellis Island. Pokud někdo v Evropě chce ilegálního migranta, tak to může udělat legálně, kdy si ho vybere v Tunisu. Alžír, Maroko - to je ten recept samozřejmě, ale ty různé... Teď každý zavádí kontroly. Od dnešního rána Německo kontroluje a naši lidi, kteří pracují v Německu, tam dlouho čekají. Takže každý kontroluje. Tam je jenom vidět tu neschopnost té Evropské unie, ale neschopnost České republiky v rámci předsednictví. Vždyť jste se mohli připojit k iniciativě rakouského kancléře, srbského prezidenta a maďarského premiéra a to jste neudělali. Neudělali. Takže toto je největší ohrožení! Viděli jste ty demonstrace Palestinců ve prospěch Hamásu? Viděli jste, co se děje v Evropě? To je jenom důsledek té politiky. Ano? Takže proto vy se neumíte postarat o bezpečnost našich lidí. Vy je neumíte ani evakuovat. Lipavský neměl letět do Ománu na dva dny na nějaké setkání, ze kterého i tak nic nebylo. Měl poslat to letadlo do Tel Avivu už v pondělí! Kdyby mi lidi nepsali, tak samozřejmě teď média se zase snaží dělat z něj hrdinu a tyhle nesmysly. Takže tak to je.

Vy hlavně byste měli skončit proto, že neplníte programové prohlášení vlády. Ono vlastně ani neexistuje. Je úplně jiné od předvolebního programu, který byl taky jen snůška lží. Snůška lží v porovnání s tím, co jste slibovali před volbami: nezvýšíme daně, nezvýšíme majetkové daně. Místo vyhodnocení jste svůj program raději předělali, protože jste si uvědomili, že děláte přesný opak toho, co tam píšete. Programové prohlášení vlády je jeden nesplněný slib za druhým a ani mnohdy nereflektuje předvolební sliby. Upřímně nevím, proč se vlastně vláda s nějakým programem vůbec obtěžovala, když si z prohlášení udělala trhací kalendář. Programovém prohlášení vlády jen podtrhuje neschopnost, chaos a naprosté diletantství pana premiéra, pana Stanjury a vlády jako takové. Přitom vláda slibovala, že občané na internetu uvidí, jak vláda plní program! A nic není.

A teď pár slov k těm nejkřiklavějším bodům. Konsolidace. Žádná konsolidace se nekoná, jen tupé škrty a zločinný daňový balík, který lidem a firmám vezme peníze, veřejným financím vůbec nepomůže a zadře celou ekonomiku. Tak jste to udělali v roce 2009 až 2013. Vláda jen zvyšuje daně, a tím v některých sektorech zvyšuje inflaci a zadlužuje zemi jako žádný jiný kabinet v dějinách České republiky. Česko má druhý největší růst zadlužení v Evropské unii. Státní dluh České republiky přesáhl 3 biliony. Za hospodaření pana premiéra Fialy každý občan České republiky už dluží 300 000. Politici pětikoalice opakovaně slibovali, že daně se zvyšovat nebudou. Ještě před rokem to sliboval pan premiér Fiala. Nebudeme zvyšovat daně - tečka. Pamatujete na Nově. Tečka. tečka. A teď tu máme článek z Novinek po schválení vašeho daňového balíčku - balíček zvýší odvody všem, nejvíc zaměstnancům. Ano, vládní protilidový daňový balík zvyšuje daně všem: zaměstnancům, živnostníkům, důchodcům, rodinám s dětmi, studentům - jsou tady, těm jste vzali slevu na jízdné hned, jak jste nastoupili - firmám, majitelům nemovitostí. A bere lidem peníze rušením různých daňových úlev: na manželku, studenta, školkovné. Všechno, co naše vlády zavedly, rušíte. Absolutně asociální protilidová vláda! Pro vás jsou důchodci nepřítelem, střední třída je nepřítel, stejně jako zaměstnanci, firmy a živnostníci. Všichni obyvatelé naší země jsou pro vás nepřítel.

Stát zvyšuje například daň z příjmu právnických osob od roku 2025, která vzroste na 21 % ze současných 19 %. Kdo si myslíte, že u nás bude chtít investovat? Vždyť i čeští podnikatelé odcházejí jinam. Zvyšujete také daň z příjmu pro fyzické osoby, které pobírají trojnásobek průměrného platu. Dvojnásobně se zvýší také daň z nemovitosti. A to pan Stanjura před volbami říkal: nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný. Vážení spoluobčané, pamatujte. Protože v televizi se to nedozvíte, oni vám to neukážou. Takže pan Stanjura říkal: nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný. Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Super! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP