(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To potvrdil i Český statistický úřad, že opatření dobře zafungovalo. Vy jste s inflací neudělali vůbec nic. I když to kleslo pod 10 % a byli jsme třetí nejhorší v Evropě, tak pan premiér šel a udělal tiskovku na Českém statistickém úřadu, v době, kdy některé země už měly inflaci 2 %. Takže vy jste neudělali nic. Nechali jste vyletět inflaci k 20 %, nechali jste zchudnout lidi a znehodnotili jste jim úspory. Protože vám to vyhovovalo a vyhovuje. Pro vás to znamenalo, že vyberete víc peněz od lidí a firem do rozpočtu, a meziročně je to 269 miliard navíc. A teď jste schopni oslavovat, že jsme pořád druzí nejhorší v Evropě? Přijde vám to normální? Jaký normální člověk oslavuje 8% inflaci? Jiné země už mají inflaci od 2 do 5 %. A vaše inflace je stále vyšší než těch 5,4 %, když jste zemi před dvěma lety převzali od nás. A ještě budete lhát, že fungovala nějaká opatření. Jaká opatření? Nic jste neudělali. Svojí nečinností jste udělali Fialovy drahoty, udělali Fialovu chudobu! To je výsledek vašeho jednání.

Místo toho, abyste inflaci řešili, tak to zkoušíte samozřejmě házet na Babiše. Házíte to na soukromé firmy. A ještě máte tu drzost, že tu lež řeknete i v Budějovicích na Zemi živitelce, kde jsou lidi, kteří tomu rozumí, kteří vědí, jak to funguje. Proto vás, pane premiére, lidi vypískali, protože jste jim lhal do očí. Kritizujete zisky tisíců a tisíců českých potravinářů? Jejich zisky jsou v porovnání se šesti koncentrovanými řetězci, které měly 12 miliard zisku, směšné. Směšné.

Možná jste zapomněl, že jsou tu i zahraniční výrobci. Titulek - cituju: "Cítíme se lynčováni za zisk kolem 2 % obratu," říká šéf mlékáren Lactalis, pane premiére. Lactalis je největší mlékárenský výrobce Francie, který tady investoval. Tak co toho... Co se stane? No možná ti zahraniční investoři začnou odcházet, když tady o nich někdo takhle mluví. Proč u nás občané platí za potraviny nejvíce? No proč. Protože máme nejvyšší DPH v Evropě, ano?, a protože hlavně jste nechali vyletět ceny energií. Včera byla reportáž na CNN Prima News, tam byl Den chleba, myslím, ukazovali. Tak si představte, pane premiére, že na výrobu chleba je potřeba elektřinu. To asi nevíte. Proč máme jedny z nejdražších cen elektřiny v Evropě? Protože jste totálně neschopni a výrobcům energií, vašim podporovatelům, kteří vás pravděpodobně ovlivňují ve svůj prospěch, tam jste jim dali vydělal stovky miliard navíc. A tyto stovky miliard zaplatili všichni občané České republiky, živnostníci i zaměstnavatelé, všech 10,7 milionu lidí, na které zvysoka kašlete!

Proč jste nevykoupili akcie ČEZu? My jsme vám to říkali x-krát. Jako to udělal francouzský prezident Macron s Electricité de France, EDF. Kdybyste to udělali, mohli jste zastropovat cenu elektřiny u výrobců na 1 500 korun za MW, jako to měli na Slovensku nebo ve Francii. Dokonce i zakladatel TOP 09 se vyjádřil v médiích, že jste měli nabídnout minoritářům 200 miliard, abyste to vykoupili. Vy jste ten extrémní zisk nechali teď rozdělit a tuhle strategickou věc, když už jste tradičně od revoluce téměř všechno rozprodali, to jste neudělali. 18. února 2022 jsem vás k tomu vyzval. Vyzval jsem vás, abyste zastropovali cenu elektřiny 1 500 korun na MW, a v tom čase ministr slovenské vlády Sulík se domluvil se slovenskými elektrárnami, že to udělají. Jaká byla vaše reakce? No že je to návrh populistů a extremistů a že se nic zastropovávat nebude. Ale pak jste to museli udělat aj tak. Ale jak jste to zastropovali? No zastropovali jste to na šestinásobku, a ještě k tomu u distributorů, protože jste výrobce elektřiny chtěli dál nechat vydělávat. Ano. Nic jste nevyřešili. Takže vydělávali všichni, jenom lidi ne. A firmám a lidem to vůbec nepomohlo.

Takže tohle je ten největší problém, který jste způsobili. Od toho se všechno odvíjelo - ceny, inflace, reálné mzdy, problémy firem, které jste udělali nekonkurenceschopné. Každý člověk, kdo má jen trochu ekonomického vzdělání, by vám to řekl. Ale když vládu moderuje politolog a ministra financí dělá elektrotechnik, který byl primátorem Opavy a teď se tam už pomalu nemůže ani ukázat, a ministra sociálních věcí zemědělec a ministra zemědělství učitel a ministra zahraničí bakalář, ajťák s nižším vzděláním, než musí mít jeho podřízení, tak se nedivte, vážení spoluobčané, že ta vláda je totálně mimo. Mimo.

A místo abyste proti těm nejvyšším cenám energií skutečně bojovali, tak si vyšlápnete na úředníky, aby změnili metodiku, aby to pro vás vypadalo líp. Vždyť musíte být směšní sami sobě. Tady je titulek provládního Seznamu: "Česko už nemá nejdražší energie v Evropě, změnila se metodika." Takže ceny se neměnily, jenom metodika. Zase oblbování a lži.

Pane premiére, ještě ale musíte ovlivnit spoustu institucí, protože ty ostatní stále ukazují tu realitu, která se vám nelíbí.

To je jako s dotacemi. Zase jste lhali! Tvrdili jste, že seškrtáte 54 miliard na dotacích, ale dobře jste věděli, že to udělat nemůžete, protože ty dotace v tom čase, kdy jste to tvrdili, už neexistovaly. Vy jste je vzali dávno předtím. Vy jste je dávno zrušili. A abyste něco vykázali, vymysleli jste si, že škrtnete podporu obnovitelných zdrojů a převedete ji na všechny občany a firmy. Takže jediné, co jste udělali, když bylo jasné, že žádné dotace škrtat nemůžete, tak jste udělali to, že lidem, firmám, zaměstnavatelům a živnostníkům zase zdražíte elektřinu a přiživíte inflaci. Je to stejné, jako byste lidem řekli: vláda našla úsporu, protože stát už nebude platit za výstavbu silnic a dálnic, ale že se na ně budou lidi skládat, na složenkách. Absurdní! Už jen kvůli tomu, jak jste obrali české občany a firmy o stovky miliard, abyste nechali vydělat energetické firmy, byste měli okamžitě skončit. Být někdo tak neschopný ve firmě, tak má okamžitě a dávno padáka!

Vaše neschopnost se neprojevuje jen v ekonomice, ale co je mnohem horší, i v zhoršování bezpečnosti našich občanů. Pro pana premiéra bezpečnost znamená nákup předražených a zbytečných F-35, útočného letadla, které může být nosičem jaderných zbraní, které dorazí až v roce 2031, respektive 2035. Ale mohli jste prodloužit nájem gripenů. S nimi jste jednali? Já jsem se zúčastnil toho semináře, který organizoval pan poslanec Žáček, a dozvěděl jsem se zajímavé věci. Na tom semináři zaznělo, že jste měli údajně, a zástupci ministerstva obrany tvrdili, že jste měli nabídky s razítkem od sedmi nebo od šesti dalších výrobců stíhaček. Že tam byl Eurofighter, že tam byl francouzský Rafale, že tam byly nějaké F-16 a další. To je zajímavá informace, to jsme nevěděli. A potom pan náměstek se nějak ukecl, říkal, že tam byla nějaká kritéria, že tam byla nějaká váha. Takže tam asi nebyla objektivně jenom cena, že tam bylo něco, co někdo může subjektivně posoudit. Tak já se jenom ptám: Řekněte lidem, když ty F-35 budou stát perspektivně 400 miliard a pro důchodce máte jenom 360 korun měsíčně navýšení příští rok, jak to tedy bylo? Jak se to vybíralo? Jaká byla kritéria? Jaké byly váhy? A zveřejněte těch sedm nabídek.***




Přihlásit/registrovat se do ISP