(10.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Kromě toho se zvýší (směje se) ... ale na to zapomněl pan ministr financí. Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů. A jediný, kdo na to doplatí, jsou právě nájemníci. Ano, teď extrémně stoupá nájem. Proč? No protože i Česká národní banka, která škodí naší zemi stejně, jako tahle vláda, zničila hypoteční trh, i když teď se to nějak vylepšuje, no a samozřejmě lidi, když zjistili, že nezískají byt do vlastnictví a hypotéku, tak projevili zájem o nájem. A ty letí nahoru.

Obcím a městům berete změnou rozpočtového určení daní, ano - to jsou ty daně, vážení spoluobčané, které vy platíte všichni, a potom se to rozděluje. To se jmenuje RUD - rozpočtové určení daní. My jsme navyšovali v prospěch obcí a měst. A vy jim berete teď 10 miliard a nutíte je, aby navyšovaly daně z nemovitostí občanů a omezovaly investice. Ano, vážení spoluobčané, abyste věděli, že pokud u vás někdo, nějaký starosta nebo primátor, bude navyšovat daně z nemovitostí, a já doufám, že ne, tak to dělá proto, protože pan ministr Stanjura jim vzal ty peníze. Prostě ODS a TOP 09, strany zvyšující daně a trestající schopné lidi.

A samozřejmě navíc jste posedlí Babišem. (Se smíchem.) Bez něho ani rána! Tak škodíte celým sektorům, jako zemědělství a potravinářství. Cíleně zvyšujete daně kvůli firmám, které mám ve fondech. Asi si myslíte, že tím ublížíte Babišovi? Nebo zapomínáte na to, že jediným, komu ubližujete, jsou lidé, občané, protože účelově zvedáte daň na řezané květiny na 21 %, i když květiny vždycky byly v sazbě jako potraviny 15 %? No možná jste zapomněli na to, že lidé kupují květiny na svatby, na promoce, na narozeniny, na oslavy, na pohřby. Ale protože takzvaná elita z TOP 09 vlastní spoustu rybníků, tak ty platit daně nebudou. Protože pan Stanjura tvrdí, že se to nedá zkontrolovat.

A když jsme četli v médiích, že na rezortu financí byl nějaký auditor, který to uměl a rozkryl ty podvody, no tak mu to raději zakázali. A potom se divte, že mluvíme o nové totalitě.

No a jak je to s důchodci? Penze. Vláda snižuje důchody a navyšuje věk odchodu do penze. Navíc proti slibům se navýšení odchodu do důchodu nebude týkat jen čtyřicátníků a mladších. Pánové Fiala se Stanjurou osekali letošní červnovou mimořádnou valorizaci, ale schéma změnili i do budoucna. Dále zkrátili dobu potřebnou pro dosažení nároku na důchod. To slibovala ještě v březnu vláda, že zkrátí tu dobu. Stejně jako zavedení možnosti platit 1 % z důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům. To také slibovali. A výsledek? Potřebná doba se naopak pro předčasné důchody prodlouží a přispívat příbuzným nepůjde. Tak rozhodl vlastně úřadující premiér Stanjura, člověk, který stále tvrdí, že nemá peníze. Ale nesnaží se je vůbec sehnat. A vůbec nevybírá daně pořádně. A to ODS, TOP 09 i KDU-ČSL přitom toto opatření slibovaly i před volbami v roce 2021. Cituju: "Každý dostane možnost platit jeden procentní bod svého důchodového pojištění přímo svým rodičům nebo prarodičům."

Stejně tak strany slibovaly, že sníží podmínky potřebné doby pro čerpání důchodu z 35 na 25 let, a to se následně objevilo v programovém prohlášení vlády. Ministr práce Jurečka dokonce příslušnou novelu už loni sepsal, ale nakonec nepředložil. V penzijní novele se už se zkrácením nepočítá. Naopak se doba pro možnost čerpání předčasného důchodu prodloužila na 40 let. Takže zase lež. Zase podvod. Zase zrada. A víte, co si původně v programovém prohlášení vláda napsala? Úsporná opatření vlády budou sociálně citlivá, zejména s ohledem na priority v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, sociální péče a s cílem udržet stávající valorizační mechanismus důchodu. To je dobrý vtip, ne?

Ale mě to ani nepřekvapuje. Vy jste si nikdy důchodců nevážili. Nikdy vás nezajímalo, že oni vybudovali naši krásnou zemi. Nikdy! Víte, jaká byla valorizace podle představ ODS a TOP 09 v roce 2010? Ano - nula! Nula, nula, nic! A v roce 2014, když jsme nastoupili a zdědili váš rozpočet? Trapných 45 korun. To byl výsměch, urážka. Urážka našich důchodců. A teď v tom samozřejmě pokračujete. Příští rok seniorům přidáte jen 360 korun. Ale pro ODS a TOP 09 byli důchodci vždycky nepřátelé. Nejdřív jste důchodcům protizákonně sebrali 1 000 korun měsíčně, a to doufám potvrdí Ústavní soud, kde jsme podali stížnost, naše hnutí. A pak jste změnili systém valorizace, abyste jim mohli dávat méně peněz, a teď budete valorizovat zase jenom o směšných 360 korun měsíčně. Náš Aleš Juchelka podal pozměňovák, který to navýšil o dalších 500 korun. Takže celkem by to bylo 860 korun měsíčně. Ale moc tomu nedávám šanci, protože vaše vláda je prostě asociální. Nemá ráda lidi! A pokud se novináři budou ptát, kde na to vzít, no tak odpověď je jednoduchá. Zaveďte EET. To při dnešní inflaci je to 20 miliard ročně navíc a máte to tam!

Školství. Za naší vlády průměrná mzda pro učitele přesáhla slíbených 45 000 korun měsíčně. My jsme to měli v programu, který jsme i vyhodnocovali, na rozdíl od této vlády. A v roce 2021 byla průměrná mzda dokonce více než 48 000 korun. Dosáhli jsme skoro na 130 % průměrné mzdy. U nepedagogických zaměstnanců to bylo téměř 26 000. A za Fialovy vlády? No škoda povídat. Přitom ODS ještě před volbami slibovala učitelům 150 % průměrné mzdy v České republice. Pak si pětikoalice napsala do programového prohlášení vlády, že pedagogičtí pracovníci dostanou 130 %. Letos v březnu ho upravila a svůj slib zredukovala jen na učitele. Nakonec ale ani učitelé nedosáhnou slíbených 130 % průměrné mzdy. Budou rádi, když v příštím roce dosáhnou na 113 %. Takže další nesplněný slib této vlády.

A jestli chcete šetřit ve školství, tak zrušte ten CERMAT! Je úplně zbytečný. Tam ušetříte jako stát. A zrušte Scio testy. Tam ušetří občané. Vždyť školy kdysi dávno, anebo můžou a dělaly to v minulosti, si to udělají samy, bez vás. Dejte větší kompetenci těm ředitelům a učitelkám. A takhle bych mohl pokračovat bod po bodu.

Programové prohlášení vlády... Programové prohlášení je vládě úplně jedno. Vůbec ho neplní, vůbec lidem neskládá účty. A jedinou věc, co Fialova vláda ze svého programu splnila, je zrušení EET. Přitom by systém dnes do rozpočtu přinášel až 20 miliard ročně. Dnes výběr daní padá. Skutečně gratuluji, protože šedá ekonomika je zase, bují jak v devadesátých letech, přesně ve stylu ODS. Teď vyšel článek Šedá ekonomika polyká v Česku bilion korun. Tak bilion korun to je tisíc miliard! Šedá ekonomika ubírá českému hospodářství a všem téměř 14 % jeho výkonu. Nejrozšířenější je podle studie v průmyslu, stavebnictví a obchodu. To je fakt neuvěřitelné. My jsme to snižovali, vy to vracíte tam, kde jsme to od vás převzali.

Dozimetr. Zamysleli jste se někdy nad tím, co vás vůbec spojuje? Co má ta vaše nesourodá koalice společného? Já vám to klidně řeknu. Jsou to tři věci. Váš největší tmel je antibabiš. A já předpokládám, že ještě v říjnu v televizních debatách předvolebních v roce 2025 to bude stále na stole, co ten zlý Babiš všechno udělal. Takže na tom antibabišovi jste vybudovali tu koalici. Vaším cílem nikdy nebylo pomáhat lidem. Vaším cílem nebylo dobře spravovat naši zemi a dělat, co je pro ni nejlepší. Nespojoval vás program. Vy nemáte společnou vizi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP