(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Hlavní antibabišovský prolhaný kyperský Seznam Zprávy - cituju: "Češi rekordně zchudli. V minulém roce klesla reálná mzda o 7,5 %."

To je výsledek vaší práce, pane premiére. To jsou konkrétní čísla, konkrétní fakta. Žádná vláda to nedělá tak špatně, jako vy. Znáte tento graf? (Ukazuje.) Ten je důležitý, velmi důležitý, protože pětikoalice stále o něm lže, naposledy pan Skopeček v České televizi. Tento graf ukazuje zadlužení, o tom zadlužení, o kterém pětikoalice stále lže a straší lidi, a bohužel někteří občané vám věří. Takže kolikátí jsme byli v prosinci 2021 v zadlužení? Byli jsme šestou nejméně zadluženou zemí Evropské unie. A to přesto, jak masivně jsme podpořili lidi během covidu, kolik firem, živnostníků a pracovních míst jsme zachránili, celé sektory, jako například lázeňství. A přitom jsme měli vypnutou celou ekonomiku a propad HDP v roce 2020 o 5,5 %, co nás stálo 82 miliard.

Vy jste nikdy propad HDP neměli. Neměli. Dali jsme na covid 460 miliard korun a vy jste i tak neustále křičeli, že lidem, živnostníkům a firmám dáváme málo. Přidejte! Přidejte! To jste volali jako smyslu zbavení, a pak jste nás za to kritizovali, když jsme přidali. Dodnes je váš jediný argument zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, který se často vyjadřuje politicky a k věcem, které nejsou v jeho kompetenci. Například ten nesmysl, že 90 % výdajů nesouviselo s covidem. To je samozřejmě totální hloupost a lež, kterou mohl napsat jen někdo, kdo tomu nerozumí. Celé to je totiž o tom, co kdo považuje za covidové náklady.

Oddlužení nemocnic nesouviselo s covidem? Peníze pro kraje nesouvisely s covidem? Navýšení plateb za státní pojištěnce, pokračující podpora pro podnikatele, to taky nesouviselo s covidem, s pandemií? Vážně? Ta zpráva nám vyčítá i nárůst výdajů za státní zaměstnance, tedy učitele, zdravotníky, policisty nebo hasiče, vojáky a sociální pracovníky. A všichni - tyto profese zachraňovaly naše lidi. Ano, byl to boj o záchranu životů občanů České republiky. Ano, rekordně jsme zvyšovali platy a v době covidu také vypláceli za jejich mimořádné úsilí odměny. A to má být špatně? To fakt někdo myslí vážně?

A samozřejmě já mohu pokračovat více k tempu zadlužování. Ta je také zcela mimo. Je to účelová interpretace. Porovnat jen rok 2021 a 2020, kdy jsme za výhodných podmínek předfinancovali, a nevzít do úvahy celé covidové období, to je amatérismus. Kdyby to paní Schillerová neudělala, půjčovala by si tato vláda mnohem dražší peníze. Kdyby NKÚ vzal v potaz oba roky, zjistil by, že jsme byli pod průměrem zemí Evropské unie. Když jsme vstupovali do vlády v roce 2014 (ukazuje), tak já vám to znovu ukážu, bylo zadlužení 44,4 vůči HDP. V roce 2008, kdy ten expert, který se dneska vyjadřuje každý den k něčemu, pan Kalousek, bylo zadlužení 28,1. Takže Kalousek a ODS navýšili za pět let dluh o 16 %. (Ukazuje materiál.) To je tahle čára. To jsou údaje Ministerstva financí. A víte, kolik byl dluh, když jsme my skončili? 2021? 42 %. (Ukazuje.) Tady to je, 42 %. A to i přes tu ohromnou covidovou pomoc. Stále menší, než jsme to převzali od vás. Já myslím, že i žáci vědí, že 42 je méně než 44,4, ano? Takže vy jste nám měli poděkovat a ne strašit lidi bankrotem.

Mimochodem před covidem (ukazuje), tady, koncem roku 2019, jsme to stáhli na 30 %, to zadlužení. A pokud se chcete bavit o tom, jestli někdo dokázal zadlužení snížit absolutně, nejen v poměru k HDP, tak ano, jednomu ministrovi financí se to povedlo. Byl to nějaký Babiš. Koncem roku 2013 byl dluh 1 683 milionů, nebo 1,683 bilionu, a v roce 2017 1 624,7. Takže absolutně, 60 miliard méně.

A neříkejte, že nám to padlo do klína. My jsme to tvrdě odpracovali. Od prvního dne jsme to odpracovali. První den jsem jako ministr financí letěl na Slovensko a naučil se Daňovou kobru a kontrolní hlášení. A pracovali jsme na EET, ano. A zavedli jsme centrální nákup a transparentně jsme nakupovali. Ekologické zakázky, kde taky někdo chtěl ukrást nějaké miliardy, jsme nakupovali za čtvrtinu. Ano, všechno jsme dělali, jak se to dělá v rodinné firmě.

Takže ten dluh jsme zanechali menší, než když jsme přišli do vlády. A za vás stoupá. A vy máte tu drzost lidem lhát, že šetříte? Takže znovu opakuji, dluh jste převzali velice nízký, a nižší, než jste nám to nechali v roce 2013. Ale samozřejmě to provládní média, ta propaganda této vlády, lidem v televizích neřekne.

Takže vy říkáte, že šetříte. Tak já se ptám - kde? Na sobě určitě nešetříte. Cestujete si po celém světě po výletech. A fakt nejde o ekonomickou diplomacii. Jaký má význam turné ministra vnitra po Africe, kde v kraťasech dělal ostudu a rozdával banány? Proč neřeší migraci? Výlet za 8 milionů paní Pekarové na Tchaj-wan přinesl co? Jediný výsledek byl, že české firmy přišly o byznys v Číně a továrnu na výrobu čipů postaví Tchaj-wan v Německu. Čína zase postaví gigafactory v Maďarsku. No a jaká je poslední zpráva od Volkswagenu? Že gigafactory bude v Polsku. Takže já doufám, že konečně ministryně Černochová jasně řekne, že letiště v Líních, které kdysi zakladatel TOP 09 pronajal na 50 let za hubičku nebo zadarmo, že armáda potřebuje to letiště, protože je certifikované NATO, a debata o gigafactory v Líních definitivně skončí.

Chápu, že nějací kámoši hnutí STAN, organizovaný zločin, chtějí asi vydělávat zase na ekologických zakázkách, zátěžích a demolici letištní dráhy. Normálně na vládu šel materiál, kde demolice té dráhy certifikované NATO měl někdo zbourat za 7,7 miliardy korun. Neuvěřitelné.

Platíte si ze státního, z peněz daňových poplatníků, vlastní propagandu v médiích. Jen tenhle rok už je to údajně za víc než čtvrt miliardy. Ano, vážení spoluobčané - čtvrt miliardy platí tito lidi ve vládě médiím. Zaměstnáváte všude své kamarádíčky. Rozšiřujete řady politických trafikantů pod hlavičkou různých poradců. Dokonce si zbytečný ministr Dvořák nechá na Úřadě vlády zaměstnat svého syna. No, a já jsem to teď kritizoval - teď dobře poslouchejte. Teď po té kritice ho přesunuli do jiného baráku. Do jiného baráku, aby nebyl vidět, a změnili mu mobil. Akorát mu nechali stejnou mailovou adresu. Tak buď se k tomu hlásíte, že jste si tam zaměstnal syna, nebo ne. Takže to jsou ty reakce. To je neuvěřitelné.

Stále mluvíte o počtu úředníků. V roce 2023 jste naoko ten počet snížili. Ale proč? No protože si jich velký počet zaměstnáváte na dohodu o pracovní činnosti a dohodu o provedení práce. Škoda, že se na to nezeptají novináři, jaký je počet uzavřených smluv DPČ a DPP a kolik v rámci nich bylo vyplaceno peněz.

Inflace. Snad nic neukazuje lépe, jak premiér Fiala je schopný lhát lidem, lhát firmám a možná lhát i sám sobě, než právě inflace. V prosinci 2021 jsme vám zemi, naši zemi, předali s inflací 5,4 %. Pan premiér tehdy vykřikoval v debatách cosi o Babišově drahotě. Pak to byla Putinova drahota. Média to papouškovala. A to i přesto, že my jsme s inflací bojovali a snížili jsme DPH na energie v listopadu a v prosinci roku 2021 z 21 % na nulu, a tím jsme tu inflaci srazili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP