(22.00 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Pak se také budu chtít potom přihlásit k tomu, abychom upravili ještě text v případě zmocňovacích ustanovení tak, abychom mohli případně nařízením vlády upravit ještě výši částek tak, abychom lidi z nouzového ubytování, kdy bydlí v ubytovnách a penzionech, mohli efektivně převést do ubytování v bytech, kde by to stále bylo výrazně levnější, než je výše, kterou stát hradí v ubytovnách. Takže budou to řekněme legislativně technické úpravy, které se budou týkat zmocňovacích ustanovení, ať už v zákoně o státní sociální podpoře, nebo o pomoci v hmotné nouzi, či zákoně o bankách, a také v zákoně č. 66, jak už jsem zmiňoval, o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a v oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny.

Tolik ještě doplnění už k tomu obecnému odůvodnění, které jsem říkal ve svém úvodním slově. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy? Žádnou žádost nevidím, obecnou rozpravu končím.

A chci se zeptat pana ministra, paní zpravodajky, zda chcete závěrečné slovo v tento moment? Není tomu tak.

Zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Jako první vystoupí pan poslanec Šimon Heller, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová a další přihlášení. Prosím.

 

Poslanec Šimon Heller: Pane předsedající, děkuji za slovo. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu v systému pod číslem 3342. Odůvodnění zaznělo v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová, připraví se pan poslanec Jiří Navrátil. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já jsem své pozměňovací návrhy také odůvodnila v obecné rozpravě a přihlašuji se k dokumentům pod číslem 3313 a 3314.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Navrátil, připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuju, pane místopředsedo. Také nebudu zdržovat. Já jsem se v podstatě v podrobné rozpravě, kdy jsme tu prodiskutovali tento návrh - jsem rád, že se otevřela opravdu ta diskuse, a všichni si uvědomujeme, že ta nutnost na tom zapracovat, i na té novele, je - a proto se tedy přihlašuji ke svému pozměňujícímu návrhu pod sněmovním dokumentem 3354. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Lucie Šafránková a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo a já se také hlásím ke svým devíti pozměňovacím návrhům, které jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě, a jejich čísla jsou: 3286, 3287, 3288, 3289, 3290, 3294, 3291, 3292 a 3293. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji. Já bych se také chtěl přihlásit k pozměňovacím návrhům, které jsem taktéž tady řekl a vysvětlil v obecné rozpravě. Jsou to tato čísla pozměňovacích návrhů: 3329, 3330, 3331, 3332, 3333, 3336 a 3308. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě pan ministr.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já se také hlásím k podrobné rozpravě již k sněmovní tiskům, ke dvěma pozměňujícím návrhům, které jsem tady v obecné rozpravě odůvodňoval, a jsou to sněmovní dokumenty pod číslem 3334 a sněmovní dokument 3335. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásíte do podrobné rozpravy? Žádnou další přihlášku nevidím, v tom případě podrobnou rozpravu končím.

Chci se zeptat, zda - pan ministr a paní zpravodajka - chcete závěrečné slovo?

Není tomu tak, v tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji.

 

A otevírám další bod dnešního jednání, a to

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 12/2020 Sb., o právu
na digitální služby a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 548/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr Šalomoun a prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi představit tento vládní návrh zákona. Je součástí i programového prohlášení vlády. Konečně se můžeme zbavit těch plastových kartiček, co nosíme u sebe, nicméně pouze na dobrovolné bázi. Nicméně pokud to převedu trošku do té právnické roviny, cílem předloženého návrhu je umožnit prokázání totožnosti či jiné skutečnosti prostřednictvím takzvaného digitálního stejnopisu průkazu. To je vlastně nový legislativní pojem, který se zavádí, a využití digitálního stejnopisu průkazu je pro držitele průkazu navrhováno jako dobrovolné, to je, každý se bude moci rozhodnout, zda svou totožnost či nějakou jinou skutečnost prokáže fyzickým předložením průkazu, nebo s využitím digitálního stejnopisu průkazu. Je to tedy vyloučeno při vycestování do zahraničí. Prokazování totožnosti prostřednictvím digitálního stejnopisu průkazu bude možné vůči orgánům veřejné moci a dále vůči subjektům, kterým právní předpis ukládá povinnost ověřit totožnost předložením průkazu, který je veřejnou listinou. Ostatní subjekty budou pouze oprávněny, nikoliv povinny digitální stejnopis průkazu akceptovat.

A ještě bych chtěl dodat, že digitální stejnopis průkazu by měl sloužit, nebo bude sloužit, pouze k prezenčnímu prokazování totožnosti nebo té jiné skutečnosti, a pokud jde o nějaké dálkové prokazování totožnosti, to je v právním řádu již upraveno zejména zákonem č. 250/2017 Sb., o elektronické identifikaci. Tolik ve stručnosti představení toho návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Robert Stržínek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vám představil zpravodajskou zprávu, která se týká vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Ano, řeč je o eDokladech.

Cílem navrhovaného zákona je umožnit prokázání totožnosti nebo právní skutečnosti za použití takzvaného digitálního stejnopisu průkazu, a to prostřednictvím mobilní aplikace. Na straně osoby, která takové prokázání totožnosti akceptuje, se navrhuje zavedení používání elektronické ověřovací aplikace, která bude schopna číst údaje poskytnuté zmíněnou mobilní aplikací. Věcným cílem navrhovaného zákona je poskytnout držitelům průkazů, které jsou veřejnou listinou a jsou evidovány v informačních systémech veřejné správy, například občanských průkazů, možnost prokazovat pomocí mobilní aplikace elektronickým výpisem z příslušného agendového informačního systému totožnost, popřípadě právní skutečnosti dokládané v průkazu. Navrhovaná právní úprava zavádí možnost získat takzvaný digitální stejnopis průkazu, který bude sloužit k týmž účelům jako fyzický, v tomto případě diskutovaný občanský průkaz, to jest prokazování totožnosti a prokazování skutečností uvedených v průkazu, a bude mít tytéž právní účinky jako prokazování fyzickým průkazem.

Navrhovaná právní úprava je založena na principu dobrovolnosti. Každý občan se bude moci rozhodnout, zda digitální stejnopis průkazu bude využívat, anebo zda setrvá u prokazování totožnosti toliko fyzickým průkazem. Digitální stejnopis průkazu nebude možné vydat bez toho, aniž by existoval jeho fyzický originál, nedochází tedy ke vzniku samostatně existujících digitálních průkazů. Digitální stejnopis průkazu bude mít povahu výpisu ze zápisu vedeného v informačním systému veřejné správy. Tento stejnopis je určen výhradně k prezenčnímu, nikoliv k dálkovému prokazování totožnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP