(16.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

V praxi to znamená, že prezident Petr Pavel slouží cizím mocnostem - a jsou to i zástupci TOP 09 a Pirátů - a jednají přímo proti nejzákladnějším českým národním zájmům a ohrožují suverenitu našeho státu. Právo veta je v oblasti zahraniční politiky dle právních expertů mimo jiné jedním ze základních znaků svrchovanosti České republiky, která je zakotvena a definována v naší ústavě. Výroky prezidenta Pavla jsou tedy i v rozporu s českou ústavou, na kterou skládal svůj prezidentský slib - a znovu zdůrazňuji, že je to kandidát podporovaný Fialovou vládní pětikoalicí, a taky není divu, že hned někteří ze stran vládní pětikoalice tento návrh podpořili. Jde o mimořádně závažnou záležitost. Podle mého názoru by to zasluhovalo i posouzení Ústavním soudem, jestli tato vyjádření prezidenta republiky nenesou znaky velezrady dle čl. 65 naší ústavy, což ostatně i renomovaný právník Hasenkopf, bývalý poradce prezidenta Václava Klause, takto vyhodnotil už i v médiích veřejně, že se může jednat o velezradu - a velezrada znamená, že může vést až k sesazení prezidenta Pavla, což je ústava. Takže opravdu to je šílené, kam Fialova vláda nás směřuje.

A proč o tom mluvím? Mě by zajímalo, a proto já bych chtěl navrhnout tento bod, to znamená, že Prezident Pavel navrhuje vzdát se práva veta v EU - s tímto názvem, a mě by zajímalo, proto navrhuji tento bod, zdali tedy je to stanovisko Fialovy vlády také, nebo je to individuální stanovisko Petra Pavla. V okamžiku, že se TOP 09 a Piráti vyjádřili, jejich zástupci, a všichni si to můžete progooglovat, je to v médiích - že to podporují, tak mě by zajímalo, jestli je to stanovisko Fialovy vlády. To je myslím, že zásadní, protože je potřeba se podívat, kdo všechno tady dělá tu vlastizrádnou politiku proti zájmům České republiky.

Víme, že podobná stanoviska má STAN, to víme, to je prezentováno opakovaně, víme, že jsou to Piráti, víme, že je to TOP 09, to už bylo v médiích, ale STAN to říká v jiných souvislostech, to je třeba ten migrační pakt EU, že ano, to odsouhlasil ministr vnitra Vít Rakušan za STAN, aby se tady přijímali muslimští, afričtí migranti, já se k tomu ještě dostanu - takže to víme, co prosazuje přímo STAN jménem Fialovy vlády. To je neuvěřitelné, že vy jste dali souhlas s přijímáním těchto nelegálních migrantů do České republiky. Hrůza, hrůza úplná, co předvádí ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN - dostal k tomu mandát ale od premiéra Petra Fialy. Ještě nám tady přece ve Sněmovně říkal, že ještě z toho zasedání telefonoval premiérovi, aby si přepotvrdil ještě nějaká stanoviska, a potom o tom hlasoval. Takže ODS to podporuje taky plně, migrační pakt EU. Je to hrůza. Takže to mám další bod, který je potřeba vyjasnit.

Když už jsem tady u STANu, zůstanu tedy u faktických věcí, tak bych se chtěl znova zeptat, kde je poslanec hnutí STAN pan Lacina. Už čekám. Před měsícem a půl říkal v televizi Prima arogantně a lživě zřejmě, že Okamura bude předvolán na bezpečnostní výbor ve Sněmovně - já se na to budu ptát až do konce volebního období - že budu předvolán, prý abych vysvětlil výroky o Ukrajincích. Tak kde je, ten statečný hrdina? Od té doby jsem už ho tady ani v lavici neviděl, a já znova a znova vyzývám pana Lacinu: Kdy mě tedy pozvete na ten bezpečnostní výbor? Celý klub, poslanecký klub SPD čeká! My se tam dostavíme všichni spolu s veřejností a natočíme to. Ale jak víte, tak podle jednacího řádu Sněmovny tam za a) vůbec nemusím chodit, to se rozhodneme my, ale hlavně - já vám ani podle jednacího řádu nemusím odpovídat na tom výboru, ale vy mi budete odpovídat. My se vás budeme ptát, co to tady předvádíte s Českou republikou, na ekonomické dotazy. My se vás tam chceme ptát na bezpečnostním výboru! (Zvýšeným hlasem.) Takže, pane Lacino, už mě pozvěte konečně! Ale pan Žáček, předseda bezpečnostního výboru, říkal, že mě zvát nebudete. Takže jste jenom dělal ramena, trapně a arogantně, pan Lacina z hnutí STAN, bývalý místostarosta Prahy 6, kamarád pana Koláře, to je ten, který se fotil před mým domem, z TOP 09, syn poradce prezidenta Pavla, tahle rodinka, se fotil před mým domem, zveřejňoval můj dům a věšel mi tam tu visačku SPOLU, sahal mi na můj plot, věšel mi tam visačku SPOLU na můj soukromý plot, pak se tam fotil. Ve třech tam přišli dokonce před můj dům, asi aby jich bylo víc. Takže já se ptám - kde je ten pan Lacina? Protože já pořád čekám na to pozvání, a celý klub na to čekáme. A kdy to tedy přijde? Protože naopak my se vás chceme ptát na bezpečnostní riziko, které předvádí ministr vnitra Vít Rakušan.

Konečně jsem dostal odpověď na svoji interpelaci od Víta Rakušana. To znamená, Nárůst trestné činnosti v České republice a za ministra vnitra Víta Rakušana prudce stoupá trestná činnost v České republice (Zvýšeným hlasem.). V roce 2022 byl spácháno - počet registrovaných skutků, policejní statistika oficiální - 181 991 skutků. V roce 2001 (2021?) to bylo pouze 153 233. To je, za ministra Rakušana téměř o 30 000 narostl počet trestných skutků v České republice. Takže já bych se na to rád zeptal! (Zvýšeným hlasem.) Vy jste bezpečnostní riziko, STAN! Neschopný ministr. Ohrožujete všechny občany České republiky, 30 000 trestných činů navíc! Neřešíte to, nedělá nic, jenom něco píše na Twitter, nějaké urážlivé tweety, jako když říkal, že jsem zveřejnil falešnou složenku na sociální dávky, a pak se mi ani neomluvil, když se ukázalo, že je pravá! To je STAN, to je ministr.

No a pojďme se ale podívat třeba na ty Ukrajince, kde tvrdil nesmysly ministr vnitra Vít Rakušan. Lhal! Lže pořád, protože za rok 2022 počet trestných skutků Ukrajinců 2 568, ale v roce 2021 to bylo 1 705, v roce 2020 1 535. Strmý nárůst! Strmý nárůst a obětí jsou čeští občané, zbytečně. Takže ano, my chceme mluvit o bezpečnostním riziku, ale jste to vy, je to STAN, ministr vnitra Vít Rakušan, který ničí Českou republiku kriminalitou, a obětí jsou čeští občané. Takže bych chtěl znova vyzvat poslance Lacinu za STAN, ať už pošle tu pozvánku, falešný hrdina, ať to pošle - čekáme. My v SPD čekáme a budeme se pořád ptát, kdy to přijde, ať se - my vás - tam můžeme ptát, jak to tedy je. Takže to by byla dobrá platforma, ale kde to je, ta pozvánka? Říkal to na Primě v Partii, že ano, tam si hrál na hrdinu, ano, skutek utek, protože zjistil, že vůbec ani na základě pozvánky na ten výbor nemusím chodit. Takže zase to byla špinavá slina, ale my se pořád budeme ptát, protože rádi bychom tu pozvánku dostali. Ale pak si samozřejmě rozmyslíme, jestli tam vůbec půjdeme nebo půjdu, že ano, to záleží na nás. Podle jednacího řádu vůbec tam chodit nemusím, na ten výbor, jehož nejsem členem. Takže to je pan Lacina, STAN - a teď tady zase není. To je zajímavé, že vždycky, když navrhuju na základě bodu programu, tak od té doby se tady už neukázal tento člověk. Takže nevím, jestli chodí do práce, nebo kde tedy je, ale určitě to slyší, co říkám. Takže buď ať si nechá tyhlety arogantní řeči, nebo ať jako chlap přejde tedy k činům a pozve nás. Ale my tam přijdeme i s veřejností, s našimi voliči samozřejmě, předpokládám, že takový výbor je veřejný, že ano, doufám, že to nebudete dělat uzavřené, což je možné, že si - to je podle jednacího řádu možné, ale my bychom to rádi udělali opravdu ve větším stylu, abychom se ptali - my se budeme ptát v takovém případě. Takže to je další návrh bodu...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Takže jak navrhujete bod, pane předsedo, omlouvám se, je k tomu nějaký návrh bodu?

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano. Ano, tady mám bod, ano, tady, pan Lacina, já jsem si to poznamenal jenom pan Lacina, STAN, takže teď to tady... takže ten návrh bodu pojďme dát Bezpečnostní riziko, které vytváří ministr vnitra Vít Rakušan. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP