(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A hlavně v souladu s jednacím řádem bych poprosil mluvit na mikrofon. Ale vy si umyjete ruce, že vy ne, ale váš podřízený ano. Já vím, jak to tam funguje u vás, to už slyšíme od spousty lidí, to zvyšování hlasu tam na podřízené, ta arogance. My to víme, my tam máme naše voliče, hodně, hodně mezi vojáky, jo? Hysterické vystupování, že jo, a tak dále. Ale pojďme věcně. Já na to zvědavý nejsem, aby na mě někdo pokřikoval, mě to nezajímá. Já nejsem váš podřízený, a ani nebudu nikdy, a je mi to úplně jedno. (Ministryně Černochová mimo mikrofon: Tak nelžete...) Uklidněte se, jo?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím, abyste na sebe vzájemně nepokřikovali.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já nepokřikuju, já mluvím na mikrofon v souladu s jednacím řádem. Paní ministryně pokřikuje.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pak se paní ministryně může přihlásit v souladu s jednacím řádem.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale já opravdu na nějaké hysterky nejsem zvědavý, promiňte mi to. Já jsem chlap a zkoušejte to na někoho jiného. (Ministryně Černochová má poznámku mimo mikrofon.)

Vojenské zpravodajství ukázalo ve své nejnovější výroční zprávě statečnost a kritika míří přímo na Fialovu vládu. To jsem zvědavý, už mi spoustu lidí píše, jestli se tam vůbec šéf Vojenského zpravodajství pan Beroun, jak dlouho se tam ohřeje při aroganci paní ministryně. Vojenské zpravodajství uvádí ve své výroční zprávě, nejnovější, za rok 2022, že pojmy jako - cituju: "Dezinformace, propaganda nebo hybridní válka se staly jen nástrojem pro dehonestaci názorových oponentů a dochází v této souvislosti k masivnímu nadužívání pojmů s touto problematikou spojených." Vojenské zpravodajství dále uvádí - a doslova cituji: "Prohlubující se vágnost, významová neurčitost zmíněných termínů přitom vedla i k případům, kdy je někteří političtí a společenští aktéři začali používat i pro označení pravdivých informací, jež však nebyly v souladu s jimi prosazovanými idejemi, a kdy dokonce docházelo ke spojování kritiky vládních politik s propagandistickým působením cizí moci, což mohlo vést k vyčlenění části do této doby legitimních hlasů z politické debaty" - konec citátu. Já si toho cením, že už to někdo, už první lidé ze státní správy, to začali pojmenovávat, ty vaše totalitní metody, kdy když s vámi někdo nesouhlasí, tak na něj buď hystericky vykřikujete v rozporu s jednacím řádem, nebo hned řeknete, že to je propaganda, anebo řeknete, že je to dezinformace, a ona to dezinformace není, je to jenom kritika vaší vlády. A takovýmto způsobem, to jsou přesně metody nástupu Hitlera v třicátých letech nebo padesátá léta, totalita. Obojí jsem nezažil, ale asi jsme to všichni viděli. Tak to jsou přesně ty metody, to jsou přesně ty metody.

Naopak si vážím i voličů vašich. Teď zrovna jsem měl hezký případ - a já to mám tedy velmi pravidelně. Byl jsem si nakoupit v drogerii v neděli a paní u pokladny, tam zákaznice přede mnou, hned říkala, jak mi fandí, a fandí celá rodina a kolem, takže to bylo super, podali jsme si ruku. A pán za mnou s malým dítětem řekl: "Ale já vám nefandím, protože si myslím, že šíříte..." Teď nevím co... Ne, že "rozdělujte společnost" nebo takhle to řekl. A já jsem mu řekl: "No vidíte, a to samé si myslí naši voliči o Pekarové, Fialovi a Rakušanovi," jsem řekl a usmál jsem se na něj. "Ale je důležité, abychom mohli diskutovat v klidu, protože si važme demokracie." A pán se na mě podíval, přestože měl takto kritický názor, a řekl: "Víte co, tak..." Počkejte, řekl: "Tak ať se daří." A normálně jsme šli a byl to volič evidentně pětikoalice, na Praze 6, drogerie na Bělohorské ulici, Dm. (Ozývá se smích.) Normálně jsem si tam šel sám nakoupit, kupoval jsem tam vitaminový džusy a takhle prostě, jo? (Smích.) Ale já jsem jenom chtěl říct (S úsměvem.) - to je hezká diskuze, to bylo super, hezká výměna názorů, přestože pán byl evidentně voličem někoho jiného. Ale tady je to trošku jinak. Tady když máte jiný názor, tak pětikoalice řekne: to je dezinformace, to je propaganda, to je hybridní válka - a prostě vymyslíte si všechno možný, jenom abyste očernili politického oponenta.

Přístup Vojenského zpravodajství ocenila i Společnost pro obranu svobody projevu - cituji: "Zdravý rozum a střízlivost místo hysterie ze strany bezpečnostních složek České republiky se snad konečně vracejí do debaty o hrozbě takzvaných dezinformací. Výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2022 obsahuje sdělení, která jen trochu jinými slovy sami říkáme a píšeme už více než rok. Pojmy jako dezinformace, hybridní válka nebo propaganda se ve veřejné debatě nadužívají a ztratily už svůj původní význam. Současně se těmito slovy označují pravdivé informace, které jsou v rozporu s prosazovanými idejemi některých politických aktérů," uvedla společnost. Takže jsem rád, že už si toho všímají i další.

Typickou dezinformací, kterou šíří Fialova vláda - a říkám to tady od loňska a budu to říkat pořád, přestože jste tady na mě pořád útočili, že když je někdo pro mír na Ukrajině, že je proruský, nebo že když někdo nesouhlasí s politikou Evropské unie, že je protievropský, to je typická dezinformace podle mého názoru - no, je to přímo lež. To je lež, že jo. Totiž Fialova vláda si asi nevšimla, že třeba Británie nebo Švýcarsko a další země nejsou v Evropské unii, ale jsou v Evropě, tak vůbec to nechápu, tyhle názory. Nebo že kdo není prounijní, že není prozápadní - další typická lež, typické nálepkování, primitivní, jednoduché, zlé, samozřejmě, a velice urážející pro spoustu občanů. To přece není vůbec pravda. Takže to jsou typická překroucení a dezinformace. A přesně tohleto mimochodem tweetují a dávají na internet i ministři Fialovy vlády, tímto způsobem komunikují poměrně běžně. Takže to jsme u toho, co jsem chtěl zmínit, takže já jsem tady navrhl bod.

A teď to další. Já si myslím, že bychom tady měli prodiskutovat pro a proti vstupu Ukrajiny do Evropské unie, protože jak jsem říkal, Fialova vládní pětikoalice v čele s ODS to chce, ale SPD to nechce, takže si myslím, že by to bylo dobré prodiskutovat, protože je to likvidační návrh. Ta země je navíc ve válce, ale i kdyby to bylo po válce, jo, já jsem slyšel: "Ne, teď ne, během války, ale po válce." No ne, ta země není vůbec připravena, takže to jsem chtěl říct a myslím, že by to bylo dobré otevřít tu diskusi, protože přijetím Ukrajiny do EU zásadně poškodíte občany České republiky - sociálně, ekonomicky a samozřejmě i bezpečnostně.

Pojďme dál. To další, co by chtěl tady otevřít, je, že strany vládní pětikoalice podporují, aby Česká republika ztratila právo veta v Evropské unii. Ano, podporují to strany Fialovy vládní pětikoalice, aby Česká republika ztratila právo veta v Evropské unii. To znamená, nejenom prezident Pavel, ten to řekl minulý týden, že to podporuje, tento vlastizrádný návrh. Podporuje to, prezident Pavel to řekl, že by členské státy při hlasování v orgánech EU se měly vzdát práva veta, což znamená samozřejmě, prezident Pavel a zástupci Fialovy vládní pětikoalice - a budu konkrétní, protože v reakci na vyjádření prezidenta Pavla to podpořili TOP 09 a Piráti, možná i další, možná i STAN, to bych očekával - ale co jsme v médiích už četli, tuto myšlenku podpořili zástupci TOP 09 a Pirátů. Podpořili myšlenku, že by Česká republika měla ztratit právo veta v Evropské unii, neboli tyto strany jednají přímo proti nejzákladnějším českým národním zájmům a ohrožují suverenitu českého státu. Pak jsem to už nesledoval, takže se možná přidaly další. Očekával bych to okamžitě minimálně od STAN a od lidovců, to bych očekával okamžitě. Ale znova říkám, možná se tak vyjádřily - já jsem hned v ten den, co to bylo zveřejněno, zaznamenal, že s tím souhlasí politici TOP 09 a Pirátů. A dle českého prezidenta, potažmo podle zástupců Pirátů a TOP 09, by se tedy ve všech záležitostech mělo na úrovni Evropské unie rozhodovat již jen většinovým hlasováním. Tento prezidentův návrh, prezidenta Pavla, na zrušení práva veta členských států by znamenal naprostý konec národní a státní suverenity v samostatnosti a svrchovanosti České republiky a její rozpuštění ve strukturách EU. Přišli bychom tak o jakoukoliv možnost prosazovat a hájit své národní zájmy a zájmy občanů České republiky a stali bychom se pouze rukojmími a vazaly Berlína, Paříže a Bruselu, pasivními vykonavateli jejich příkazů a jakýmsi novodobým protektorátem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP