(9.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To znamená, není pravdou to, když se řekne: to je jejich věc, to je věc těch lidí. Právě že to přesahuje do takových rozměrů, že pak ty rodiny, které je potom potřeba sanovat na sociálních dávkách, protože stát je nemůže nechat na ulici, děti a tak dále a další, samozřejmě to potom jde z daní všech lidí. Takže je potřeba systém upravit, aby dlužník samozřejmě platil, měl motivaci platit, ale zároveň, aby nebyl totálně zlikvidován na dlouhou dobu tak, aby se vůbec už nemohl vrátit zpátky do ekonomiky. Takže to je samozřejmě problém.

Samozřejmě problémy se tady valí kvůli Fialově vládě opravdu jeden za druhým, protože například jedna z klíčových komodit, pohonné hmoty, zdražování pohonných hmot kvůli Fialově vládě stále pokračuje. A ekonomický diletantismus Fialovy vlády vede pouze k poklesu veřejných příjmů. Zdražování pohonných hmot, jak jsem říkal, tak dneska už litr benzinu stojí cirka přes 41 korun, stoupá i cena nafty, jen za poslední týden o 70 haléřů na téměř 39 korun za litr, přitom ještě na konci letošního května se cena jednoho litru nafty pohybovala kolem 31 korun. Vyplývá to z dat a údajů společnosti CCS, která dlouhodobě ceny motorových paliv sleduje a analyzuje.

Hlavní odpovědnost za tyto trendy nese Fialova vláda, která od července zvýšila spotřební daň na motorovou naftu, přestože ji zvyšovat nemusela, i když jsme v SPD před tímto krokem a jeho důsledky varovali. Zdražování pohonných hmot se dále promítne do zdražování veškerého dalšího zboží a služeb, jelikož jejich prodejci a poskytovatelé si do výsledných cen započítají zvýšené náklady na dopravu. Navíc zvýšení spotřební daně na naftu nepovede ani k jejímu vládou předpokládanému většímu výběru, protože klesne poptávka a zejména provozovatelé nákladní a tranzitní dopravy budou tankovat v sousedních státech, kde jsou pohonné hmoty levnější. Obdobně je tomu i v případě cigaret a tabákových výrobků.

Ekonomický diletantismus Fialovy vlády tak vede pouze k poklesu našich veřejných příjmů a prohlubování rozpočtového deficitu. Současná vláda nemá schopnost řídit tento stát v době krize a problémy se špatným vývojem státního rozpočtu chcete řešit jen zvyšováním daní pro všechny a nikoli plošnými škrty ve výdajích ministerstev. Proto má také vláda tak nízké volební preference a drtivá většina občanů jí nevěří, a jak jsem říkal, měli byste podat demisi, měly by být rychlé předčasné volby podle našeho názoru a občané by měli rozdat ve volbách nové politické karty, protože škody, co způsobíte ještě za dva roky, z těch se následující vláda už bude... v podstatě stavíte i následující vládu už před velmi obtížně řešitelné potíže, protože vy nás vedete opravdu do řeckého scénáře.

Problém je ale, že Fialova vláda se drží u koryta jako klíšťata, jako takoví ti paraziti. To znamená, vy v podstatě nechcete odstoupit, přestože už vám podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd, CVVM, věří pouze 2 %, plně vám věří pouze 2 % občanů, to znamená, vy už jste ztratili i vaše voliče. To je rekord. Pouhá 2 % občanů plně věří vládě. A přesto neodstoupíte. Kdybyste byli demokrati, kdybyste byli demokrati, tak samozřejmě odstoupíte a umožníte jinou vládní konstelaci. Já o té demokracii nemluvím tady jen tak, protože na to hned navážu dalším tématem, které se bude týkat paní ministryně Černochové.

A samozřejmě problém je v tom také, že prezident Pavel ostudně mlčí. Prezident Pavel už měl dávno zasáhnout, dávno zasáhnout proti vaší vládě, protože je to neudržitelné. A média se mě tuhle ptala, v České televizi, jak měl zasáhnout prezident Pavel, že prý nemá pravomoci. No, není to pravda! (Zvýšeným hlasem.) Tady zrovna sedí ministr zemědělství Výborný z KDU-ČSL, Marek Výborný, který se nikdy nevěnoval zemědělství. Sám na webových stránkách píše - já jsem to sám viděl, ty webové stránky lidovců - že je teolog, že jeho povoláním je učitel, že to ho baví, a ještě přiznal, že se nikdy zemědělství nevěnoval. Tak proč ho prezident Pavel jmenuje do funkce, když je potřeba řešit drahé potraviny? Když lidé masivně jezdí nakupovat do Polska? Já jim rozumím - protože vláda neumí řešit ani po dvou letech předražené potraviny. A prezident Pavel jmenuje na ministra nekompetentního člověka, který se nikdy zemědělství nevěnoval, dokonce to přiznává, že se mu nikdy nevěnoval! Ministr Marek Výborný z KDU-ČSL! Ale on to ještě vezme, tu funkci, to je ještě druhá věc! Že lidovci, jen aby byli přisátí u koryta co nejdéle, tak ministr Marek Výborný z KDU-ČSL ještě vezme tu funkci ministra, přestože ví, že se nikdy zemědělství nevěnoval! Jenom aby byl ministrem! Jenom aby měl v životopisu napsáno, že byl někdy ministrem! To je flagrantní příklad toho, jak Fialova vláda ničí Českou republiku.

A před panem ministrem Výborným tam byl jiný nekompetentní diletant - pan ministr Nekula, opět z KDU-ČSL, kterého tedy sami lidovci vyměnili. Sami lidovci ho vyměnili. Protože ve vládě to máte rozdělené tak, že Ministerstvo zemědělství mají lidovci. A my jsme čekali, že tam tedy aspoň dáte někoho kompetentního, kdo bude mít potenciál vyřešit drahé ceny potravin, a Fialova vláda a lidovci tam dali dalšího nekompetentního člověka, který už se ale vůbec nevěnoval zemědělství! To znamená, proč o tom hovořím? Já jsem nechtěl ani tak hovořit o ministru Výborném, ale chtěl jsem hovořit o tom, co dělá prezident Pavel - respektive, nedělá nic. V tomto ohledu nedělá vůbec nic. Takže prezident Pavel už si měl dupnout. Kdyby tam byl jakýkoli předešlý prezident, ať si o nich myslíme, co chceme, ať na ně máme názory, jaké chceme, tak já jsem přesvědčen o tom, že by byl problém s tím a že by ministra, který se nikdy nevěnoval svému rezortu, že by prostě do té funkce nejmenoval, nebo minimálně by okolo toho byl nějaký humbuk a muselo by se to vysvětlovat.

Takže vy přímo ničíte občany prostě i těmito konkrétními kroky a prezident Pavel to ještě podporuje, protože byl zvolen s podporou Fialovy vládní pětikoalice, takže proti vám nechce jít. Takže i prezident Pavel se přímo spolupodílí na těchto krocích vaší vlády. Mimo jiné už dvakrát podepsal okradení všech důchodců. A to samozřejmě, s tím my také zásadně nesouhlasíme.

Mimochodem, to, co předvádí vaše vláda, to je opravdu, to je nejhorší vláda, kterou jsem kdy vůbec zažil. A teď tu naprostou nehoráznost, s kterou jste teď přišli - včera to bylo - že Fialova vláda si za 42 milionů z peněz daňových poplatníků udělá vlastní propagandu. To znamená, má to tam u vás na starosti nejenom premiér Fiala, ale s premiérem Fialou tohleto dělá ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Takže vy zneužijete veřejné peníze, 42 milionů korun, pro vlastní propagandu, kdy dáte plakáty, plakáty chcete oblepit prostory vlaků a vývěsní plochy ve městech a obcích, nějaké billboardy, plakáty a podobně, za 42 milionů korun z veřejných peněz budete si dělat propagaci vašich vládních pěti stran. To znamená, z veřejných peněz, vy zneužijete veřejné peníze pro vás a je to nefér samozřejmě vůči... a získáte nefér výhodu vůči opozici, protože opozice nemá přístup k vládním penězům, respektive vládní peníze jsou peníze z daní občanů. Takže vy už jdete takovýmto způsobem, neskutečně odporným způsobem, zneužijete desítky milionů korun, 42 milionů korun, z peněz daňových poplatníků na to, abyste sami sobě vylepovali propagaci o tom, jak jste skvělá vláda, v uvozovkách, a opozice ty peníze nemá. My ty peníze nemáme, protože vy jste ve vládě. My je nemůžeme použít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP