(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Příčinou byl ve většině případů efekt zpoždění, který transformoval stabilizační prvky v destabilizační. Na vlastní kůži jsme se za vlády pana Kalouska z TOP 09 přesvědčili, že škrtat v čase recese jen recesi zhorší a prodlouží.

V této souvislosti je třeba poznamenat, že jsem s překvapením zjistil, že když ekonom John Keynes zkoumal příčiny inflace, tak zjednodušeně řečeno zjistil, že slušný důchod nebo důstojná výplata na inflaci nemají téměř žádný vliv. Pokud mají lidé více peněz, tak v normálních časech je dávají do úspor nebo rozumně investují. Kupodivu nesnědí o mnoho víc chleba, masa, rajčat, aby to mělo výrazný vliv na jejich cenu. Na růstu jejich cen se primárně podílí energie a pohonné hmoty, případně rostoucí daně.

Když vyhodnotíme výše jmenované, tak nám vyjde, že pokud nemám ucelenou, skutečně promyšlenou reformu, je pro ekonomiku lepší a méně škodlivé neudělat žádné změny. To strašné totiž je, že škodlivé změny se pochopitelně už za dva roky, kdy budou volby do Sněmovny, pokusí změnit další vláda. A celkem logicky, protože návrhy této Fialovy vlády uvrhnou českou ekonomiku do ještě hlubší krize, než je ta, co nás čeká. Bylo by fajn, kdyby pan premiér Fiala a páni ekonomičtí ministři, kteří nejsou ekonomové, což jsou všichni, že nejsou ekonomové, si něco o ekonomii nastudovali, jelikož přicházejí s návrhy, které ekonomiku likvidují a jsou v naprostém rozporu se základy ekonomie a daňovými principy.

Z výše uvedených důvodů poslanecký klub SPD nepodpoří vládou navržené zvyšování daní českým občanům a firmám. Zároveň podávám návrh na opakování druhého čtení, jelikož vláda předložila totální paskvil, který nemá hlavu ani patu a postrádá veškerou logiku. O mém návrhu bude tedy Sněmovna hlasovat. Doufám, že si to poznamenáváte, paní místopředsedkyně, co jsem navrhl? Nebo to mám zopakovat?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vzhledem k tomu, že se mnou mluvil váš předseda (místopředseda) poslaneckého klubu, tak bych požádala o zopakování.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, to jsem teď nepochopil, ale takže dobře. Podávám návrh na opakování druhého čtení, jelikož vláda předložila totální paskvil, který nemá hlavu ani patu a postrádá veškerou logiku. O mém návrhu tedy bude Sněmovna hlasovat.

A teď tedy posunu debatu dál s přednostním právem. Samozřejmě znovu zopakuji, že vláda chce zvýšit daně občanům o 100 miliard korun. Zároveň mimochodem těch stejných 100 miliard, už je to dneska víc, jste dali Ukrajincům. Takže Ukrajincům 100 miliard a o těch 100 miliard teď sedřete z kůže české občany a firmy. Jednoduché rovnítko. Jednoduché rovnítko. Peníze Ukrajincům není žádný mandatorní výdaj, takže jednoduché rovnítko, bylo to čistě vaše rozhodnutí. Stejně tak nakoupit nejdražší americké stíhačky a tak dále. Čistě vaše rozhodnutí přes 100 miliard. Takže samozřejmě tady je to jasné, koho jste si vybrali, už jsem o tom mluvil ve svém projevu, vy jste si vybrali zájmy ciziny a cizinců, a nejenom že na naše občany kašlete, ale vy je přímo sdíráte z kůže právě v tomto smyslu.

Hnutí SPD má v oblasti fiskální a rozpočtové politiky jasno, jak konsolidovat. Je třeba výrazně snížit výdaje státu, zejména veškeré zbytné výdaje typu plateb a odvodů do zahraničí, vojenské pomoci Ukrajině, platby Ukrajincům žijícím v ČR, to je jenom přes 50 miliard už teď, financování politicky neziskových organizací či dotací privátním podnikatelským subjektům. Dále je samozřejmě potřeba omezit objem předražených armádních nákupů v zahraničí, o tom jsem tady mluvil několikrát. Moderní armáda ano, to my podporujeme, i modernizaci armády, ale musíme na to mít a musí to být prováděno způsobem, který je finančně udržitelný. Na straně příjmů požadujeme zdanit dividendy vyváděné nadnárodními korporacemi z České republiky do zahraničí. Jen toto, co jsem říkal, jsou konkrétní návrhy snižující deficit v řádu 200 až 300 miliard korun. My chceme být součástí příští vlády a samozřejmě tyto naše návrhy chceme následně realizovat praxi. A znovu zopakuji, že zrušíme škodlivá opatření Fialovy vlády. Dále samozřejmě je potřeba si znovu zopakovat, že i co se týče veřejného mínění, tak tohoto návrhu Fialovy vlády, takzvaného daňového balíčku rekordně zvyšujícího daně občanům, se obává 81 % občanů v České republice. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments.

Takže jenom, když to krátce zopakuji, co vy chcete vlastně udělat, ještě jsem to dneska neříkal. Tak vy chcete zvýšit plošně DPH na základní životní potřeby, to znamená, zdraží se všem. Chcete zvýšit daň z nemovitosti, spotřební daň, daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob, nemocenské pojištění, sociální pojištění živnostníků a další daně a odvody. Všechno chcete zvýšit. A je to prostě čistě vaše zoufalá snaha snížit ten astronomický deficit, který jste ale sami - sami! - vytvořili. Samozřejmě ten deficit už byl, začínal se vytvářet i za předešlé Babišovy vlády, ale vy jste to akcelerovali takovým způsobem, který se v podstatě vymkl kontrole. Za SPD naopak navrhujeme v těch našich pozměňovacích návrzích, kterých jsme podali několik desítek, samozřejmě nezvyšovat ty daně a navrhujeme zachovat daň z nemovitosti v současné výši, nerušit školkovné a daňové slevy na manžela a manželku a na pracujícího studenta, nezvyšovat sociální odvody živnostníkům, nesnižovat příjmy obcí a krajů, protože ty obce a kraje z toho platí potom zdravotní zařízení, sociální služby, opravy silnic, školy a tak podobně. Chceme zachovat daňové osvobození státní podpory, stavebního spoření i zaměstnaneckých benefitů a řadu dalších věcí na podporu slušných a pracujících lidí.

Je potřeba zdůraznit - a já chci znovu apelovat na vládní poslance - že občané České republiky kvůli Fialově vládě zažívají nejrozsáhlejší propad životní úrovně ze všech zemí v celé Evropě. Podle evropského statistického úřadu Eurostat, unijní statický úřad, poklesly reálné příjmy českých občanů v letošním roce nejvíce v celé Evropě. Takže další objektivní stanovisko, že Fialova vláda je nejhorší v Evropě a uvrháváte naše občany zcela zbytečně do bídy.

Kvůli tomu, co tady předvádíte, rekordně rostou exekuce. Rekordně rostou exekuce Jenom na začátku července probíhalo o 48 600 více exekučních řízení než v loňském roce, celkem se nyní vede více než 4 miliony exekučních řízení, přičemž alespoň jednu exekuci má více než 660 000 našich občanů. Významně také stoupl počet osob, proti kterým jsou vedena dvě a více exekučních řízení. Vyplývá to z aktuálních údajů Exekutorské komory. A to je samozřejmě velký problém. Mimochodem hnutí SPD je jedinou stranou Parlamentu, která tady podala zákon, už tedy opakovaně, i v minulém volebním období jsme to podali, a to je zákon na zestátnění exekutorů. Všechny ostatní strany jsou proti zestátnění exekutorů, také hnutí ANO je proti zestátnění exekutorů. My chceme ten systém vrátit tak, aby - samozřejmě, dluhy se platit mají, ale aby ten systém nezničil ve finále dlužníky tak, že by se pak už nemohli vrátit ani zpátky do normálního života, což potom stojí obrovské peníze všechny lidi, i ty nezúčastněné na těch různých sociálních dávkách a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP