(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A to není všechno. Pan ministr také působil v minulosti v různých strukturách a o tom samozřejmě se moc nemluví. Hnutí STAN je vlastně tady s námi už od roku 2004. Je to strana, která se vždy nabalí na další stranu, aby využili naivity koaličního partnera, aby oni mohli pořádně hrabat peníze pro sebe. Nejdřív se starostové přifařili k TOP 09, a když to přestalo v roce 2016 dávat smysl, tak TOP 09 odkopli. Pak přišla na řadu KDU-ČSL. Všichni si pamatujeme ten rozesmátý předvolební klip s Gazdíkem a Bělobrádkem, co vypadají jako postavy z Bylo nás pět. Jenže se kluci před volbami rozhádali a STAN šel do voleb sám, ale vůbec neuspěli, jelikož po volbách v roce 2017 byli v opozici se 6 mandáty, a to žádnou parádu s erárními penězi neuděláte. Potom Vít Rakušan využil naivity Pirátů, dali se do holportu s nimi, a jak to dopadlo? Hádáte správně, STAN bere 33 mandátů a Piráti ostrouhají s celými 4 poslanci. Proč to říkám? Protože v tom je celá politika STANu, hnutí STAN. Jim jde jenom o prachy, o nic jiného, a ještě drze zneužívají - já být starosta, tak normálně si stěžuji, že takovéhle uskupení používá název starosty. Takže jdou jenom po erárních penězích a stačí se podívat, co všechno mají za sebou.

Pan Rakušan samozřejmě údajně moc do práce nechodí, má tam tu Spiritku. Tam se konají ty různé orgie a nevím, co tam všechno dělají, to známe, toho Piráta, co tam zmlátil milenku i manželku, a to zařízení tedy má sloužit na ubytování, ale tak slyšíme, že se tam dějí divné věci. A pan Rakušan samozřejmě si pečlivě buduje PR - obraz schopného starosty, který by se mohl stát i prezidentem, ale po té blamáži s Českou poštou, a kde vlastně ještě stále nevíme, jak vlastně bude ta restrukturalizace, málokdo ví, jak on si vybudoval a jak fungoval, když byl starosta v Kolíně. A tady uvidíme některé praktiky, třeba střet zájmů a vyvádění veřejných prostředků, že jsou jakousi normou.

První věcí, která člověka zarazí, je, že během Rakušanova starostování vyhrávaly veřejné zakázky firmy, které pak sponzorovaly hnutí STAN. Tak to je stejné! Firma Geosan vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci kolínské Pražské ulice. Původní cena měla být 30 milionů, později byly práce navýšeny na 50 milionů. Stavba se místo cirka roku stavěla přes dva roky, dle vyjádření Geosanu kvůli zpackané projektové přípravě. Zajímavý je určitě dar 100 000 korun od firmy Geosan Development v roce 2018, která sice sídlí v Kolíně, ale jejím majitelem je kyperská firma. Zase ten Kypr! To známe. Ředitelem mateřské kyperské daňové schránky je Lukáš Sedlatý z Advokátní kanceláře Brož, Sedlatý, která je propojena s machinacemi v pražském Dopravním podniku. Ke sponzorskému daru se Rakušan vyjádřil tak, že se nejednalo o stejnou firmu, která rekonstruovala Pražskou ulici. Nebyla to sice stejná firma jako stavitel Geosan Group, ale sponzoroval ji Geosan Holding, firma, která sídlí na stejné adrese a jejíž nejasná vlastnická struktura je kdesi v daňovém ráji na Kypru. Hnutí STAN a Kypr - nerozlučná dvojka! Takže pan Rakušan pro STAN vlastně zařizoval peníze už jako starosta Kolína.

A to není jediný případ. V Kolíně je veřejným tajemstvím, že místní STAN je propojen s neziskovými organizacemi. Zakázky získávaly neziskové organizace a na ně napojení lidé, kteří byli zároveň politiky STAN nebo pomáhali v Kolíně STAN financovat. Tomu se říká vlivová síť. Jmenovitě jde o neziskové organizace Prostor plus a KLUCIvespolek, které v některých případech byly ziskové až až. Ředitel Prostoru plus je Petr Steklý, což byl volební manažer STAN. Stál za nelegitimní kampaní STAN v Kutné Hoře v roce 2018, kde financoval roznos letáků STAN z prostředků neziskové organizace. Zneužití prostředků neziskovky v politickém boji, to je tedy STAN! Takhle to funguje. Organizace Prostor plus pořádala několik let festival Kmochův Kolín. Kvalita šla strmě dolů, ale lidé z Prostor plus jsou nadále placeni za organizační úkony - údajně. Město Kolín uzavírá celé řady smluv s lidmi, kteří mají na starosti organizaci Kmochova Kolína. Nejzajímavější je Markéta Březinová. Tato dáma bez zjevných referencí dostává několik let po sobě desítky tisíc korun za to, že organizovala propagaci města Kolín na Kmochově Kolíně v situaci, kdy je město organizátorem a většinu si propaguje samo. Markéta Březinová měla uzavřeny čtyři smlouvy za více než 650 000 korun, ale jejich plnění bylo velmi nejasné. Podobných smluv by se v registru dalo najít více, ale tato je nejkřiklavější.

Pojďme dál. Společník v neziskovce KLUCIvespolek Jakub Obraz figuroval v řadách STAN v Kutné Hoře. Tato neziskovka nakonec 24. září 2018, tedy několik týdnů před komunálními volbami, získala od města dvě zakázky na dodávky nábytku, vybavení elektrozařízením v celkové hodnotě ve výši 12 831 651. Zakázka několikanásobně překračovala obrat této společnosti, která navíc nikdy s nábytkem či podobným sortimentem neobchodovala. Smlouva mezi městem a neziskovkou ale umožňuje fakturovat 40% zálohu, což je velmi nestandardní. Společnost tak získala 5,1 milionu korun, i když její majetek byl asi desetinový. Město navíc prodloužilo termín dodání z 30. 8.2019 na 5. 8.2020. Pan Rakušan se tak nechoval jako řádný hospodář a upřednostňoval své kamarádíčky, kterým město sypalo obecní peníze, jako by se nechumelilo.

Pak ještě stojí za zmínku, že ačkoliv se Vít Rakušan prezentoval jako úspěšný starosta, který snížil dluhy, pravda je poněkud jiná. V posledních letech jeho starostování stouply výdaje města každý rok o 20 % a rozpočet se dostal do schodku. V roce 2017 měl Kolín příjmy 918 milionů a přebytek skoro 60 milionů, zatímco Vít Rakušan pokrytecky kritizoval vládu za schodkové hospodaření, naši vládu, tak sám v roce 2018, a my jsme měli v roce 2019 a 2018 nulu nebo mírný přebytek, téměř nulu, navýšil výdaje z 800 milionů rovnou na miliardu, ačkoliv na to příjmy nestačily. Když po volbách 2018 opět usedl do starostovského křesla, řekl si možná, že stejně bude muset kvůli svému angažmá ve vysoké politice jako starosta skončit, a tak naplánoval další utrácení, o dalších 200 milionů víc, tedy výdaje města přes 1,2 miliardy, ale opět mu více než 100 milionů korun chybělo.

Také pan Rakušan měl během svého starostování střet zájmů. Právník Tomáš Kasal zastupoval město, ale také Víta Rakušana v jeho osobních sporech. Jeho kancelář inkasovala za právní služby z radnice miliony. Pan Kasal seděl také v kontrolním výboru města Kolín, kde hlídal, aby opozice měla co nejvíce ztíženou kontrolní úlohu. Novináři zjistili, že pan Rakušan skutečně najal bez výběrového řízení lidi, kteří jsou mu blízcí. Jeden z právníků jej zastupoval. Ale on to tak dělá vždycky, ne? Přišel - policejní prezident pryč, rozvědka, všechno aby měl pod kontrolou. Takže najal bez výběrového řízení lidi, kteří jsou mu blízcí. Jeden z právníků jej zastupoval, když údajně způsobil dopravní nehodu, druhý Rakušana bránil v kauze lživých letáků před volbami v roce 2018, které jej pomlouvaly. Za přidělení zakázek bez výběrového řízení už Rakušanovu radnici jednou potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jasný střet zájmů a vyvádění obecních peněz spřáteleným právníkům, to jsou metody, které už známe teď na úrovni asi, jak to vidíme, kryptovaný telefon v médiích. A to jsem ještě nezmínil, že pan Rakušan si nechal na odchodnou na Ministerstvo vnitra od Kolína vyplatit 100 000 korun na rozloučenou jako odměnu za mimořádnou práci, ale nebylo však řečeno, v čem ta mimořádná práce spočívala. Peníze byly dány na běžnou pracovní náplň starosty města. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP