(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže podívejme se na STAN. Ale u pana ministra vnitra samozřejmě to není jenom to, že je v té skupině, ale u něj je to hlavně to, že on skutečně ohrožuje i bezpečí našich lidí, že jsme klesli v bezpečnosti ze 6. na 12. místo, že tady řádí cizojazyčné mafie, že tady vlastně ani nevíme pořádně, kdo u nás je z hlediska uprchlíků z Ukrajiny, jestli skutečně všichni tady - protože ti, kteří sem přišli ještě před válkou, ti Ukrajinci, kteří tady pracují už delší dobu, sami se podivují nad tím, že ti, kteří přišli - a nepřišli všichni samozřejmě z těch území, kde byly aktivní boje, ale i ze Zakarpatské Ukrajiny, jasně, i tam padaly bomby, to je jasné - ale my ani nevíme pořádně, kdo tady je, my nevíme. My nevíme, kdo tady je, co je to za lidi, a to je zkrátka agenda pana ministra vnitra.

Stejné je to s těmi ilegálními migranty. Pan ministr bude stále tvrdit, že údajně prosazoval to, co my jsme chtěli. Je to samozřejmě lež, není to pravda, my jsme jasně - a znovu opakuji, bylo by dobré, kdyby pan premiér už se zeptal na Evropské radě nebo v rámci Vé čtyřky, ale ta samozřejmě nefunguje, protože pan premiér nechce, aby fungovala, takže teď jsou na pořadu dne slovenské volby a už tady vidíme, jak někteří do toho zasahují. Mě strašně pobavilo, když premiér Heger v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že pan Jurečka jel na Slovensko místo toho, aby jezdil na úřady práce, aby tam pomohl, co se tam děje, aby lidi dostávali včas důchod a dávky, tak jel na Slovensko jim radit, aby udělali stejnou strukturu jako tady. Takže je to takové zajímavé, že tady těmto politikům, našim politikům pětikoalice s jediným programem - a jediný program, který splnili: odstranili Babiše - že jim ještě záleží, aby na Slovensku to dopadlo v jejich prospěch. A co je v jejich prospěch? No, v jejich prospěch je Progresivní Slovensko, jo? Předseda Progresivního Slovenska samozřejmě je kvazislovenský Pirát, takže o tohle teď tady běží, o to se starají různí i novináři. Já můžu říct jenom z mého pohledu jako ministra, bývalého ministra financí a premiéra, že když jsem byl ve vládě se Sobotkou, tak Fico spolupracoval s ČSSD, chodil jim na sjezdy, měli se navzájem rádi, fungovalo to. Já jsem spolupracoval s premiérem Pellegrinim, fungovalo to perfektně, a potom přišel Matovič, všechno zničil a řekl, že Česká republika, co to je vlastně, to není pro nás preferenční země. A potom Heger, to je slušný člověk, ale to už bylo v rozvalu. Takže samozřejmě je to i důležité pro region, a já jsem jenom odbočil, protože mě fascinuje, že tahle vláda, která pro naše lidi nejenom že nedělá nic, nejenom že nevyhodnotila programové prohlášení vlády a nejenom že stále lže, například poplatky za obnovitelné zdroje - slibovali, že to nebudou platit lidi, nebudou platit firmy - má ještě čas zasahovat do voleb na Slovensku.

Když se vrátíme zpět, tady jsem našel takový zajímavý rozhovor, ve kterém vystupuje bývalý elitní policejní detektiv Karel Tichý a říká: "Dvacet let říkám pořád dokola, co je Redl zač, a dvacet let to nikdo nechce poslouchat," říká k aktuální korupční kauze kolem pražského Dopravního podniku bývalý detektiv Karel Tichý. Michal Redl ze Zlína je v ní totiž veden jako hlava zločinecké skupiny, která z pražské městské firmy přes dodavatelské firmy vysála miliony, a to v úzké spolupráci s Petrem Hlubučkem, který byl náměstek pražského primátora hnutí STAN. No a hnutí STAN - teď prověřují dary. Vždyť oni věděli dopředu, kdo je to Redl. Oni dobře věděli, že ty peníze jsou od Redla, jo? Oni dobře věděli, jaké tam byly kauzy - Technology Leasing a M5 - a že to fungovalo jako pračka peněz, ano? Takže tady se píše, že Redl byl jeden z Krejčířových bílých koní a všichni to věděli. Všichni to věděli, ale i tak zkrátka to neřešili. Tady píše ten detektiv Tichý, že na ty kontakty upozornil pana Gazdíka, upozornil ho, a řekl - pan Gazdík - že "nikoho nelustruji. V pravidelném kontaktu nejsme, ale občas se vidíme třeba na nějaké společenské nebo kulturní akci," řekl tehdy Gazdík o Michalu Redlovi. No, samozřejmě to byla všechno lež, protože ta organizovaná skupina vznikla skutečně ve Zlínském kraji, takže pan ministr vnitra, když to začalo, Gazdík, Polčák, všichni měli vyvodit odpovědnost, a dneska on se tváří, že se ho to vůbec netýká. Samozřejmě ten šifrovaný telefon podle Deníku N měl i hejtman Půta. Taky to přinesl pan Polčák a samozřejmě pan ministr vnitra z té pozice, když si probereme jeho výroky, kdy založil tým KRIT, že státní úředníci budou monitorovat jiné státní úředníky, zda nehovoří antisystémově. Tady to čtu z Twitteru, pan Zahradil: "Pokud ano, tak je identifikuji, abychom s nimi mohli zahájit dialog." No, to je neuvěřitelné. Co to znamená? Hledá se vnitřní nepřítel. A tři doporučení KRITu - proto já říkám, že je to novodobá totalita, nová totalita: za prvé, anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě; častá identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a jejich zapojení do dialogu; vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikací po vertikální ose; aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím. Takže co vlastně tady se říká? Že asi by se lidi měli probrat - proto já mluvím o nové totalitě. Takže co to znamená? Už na Úřadě vlády jsme měli někoho, který řekl: Toto jsou dobrá média, to jsou špatná média, ta dostanou peníze, tahle nedostanou peníze. Takže takto to je.

Vraťme se tedy k STANu. STAN podle mého názoru je politická mafie, která ze Zlínského kraje postupně prorostla republikou, a těch kauz je celá řada, ano? To když budu citovat tady z policejního spisu, "je dáno důvodně podezření, že přes politické hnutí STAN je Michal Redl, ale i další členové jeho organizované zločinecké skupiny úzce spojen se současným ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Petrem Gazdíkem. Zajištěné hovory z Redlova bytu zcela jasně vypovídají" - takže hovory z bytu, protože asi přes kryptované telefony se policie nikam nedostala - "zcela jasně vypovídají o tom, že Redl stojí za financováním volební kampaně hnutí STAN." A panu premiérovi to asi nevadí, že sedí ve vládě s hnutím, které bylo financované podivnými penězi - podivné peníze! Sám Redl uvádí, že pomáhá hnutí STAN s kampaní a později při rozpočítávání peněžních prostředků vyčleňuje 500, podle policejního orgánu 500 000 korun, které mají jít Gazďovi - Petru Gazdíkovi. Ano, policie rozkrývá to, že STAN platí mafie de facto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP