(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

"Celkem policie stíhala 13 osob, z nichž 3 v době zátahu byly v zahraničí." Ano, takže normální mafie. "Podle policie byl vůdcem skupiny zlínský podnikatel Michal Redl, který byl již dříve vyšetřován kvůli napojení na Radovana Krejčíře. Nedostal se ale k soudu, jelikož mu lékaři potvrdili částečnou nesvéprávnost. Skupina dle záznamu operovala tak, že Petr Hlubuček uplatňoval svůj politický vliv na Magistrátu hlavního města Prahy a v dozorčí radě Dopravního podniku a spolu se sebou dosazenými vedoucími úředníky ovlivňoval hospodaření a veřejné zakázky DPP ve prospěch napojených podnikatelů. Dalšími jejich cíli byly zakázky Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Náměstek primátora Adam Scheinherr, Praha Sobě, k policejní razii uvedl, že v minulosti z pozice předsedy dozorčí rady Dopravního podniku podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. K 21. červnu 2022 na území České republiky se vrátili ze zahraničí Pavel Kos, dorazil 18. června, a Matej Augustín. Oba se přihlásili na služebně Policie České republiky, byli zadrženi a formálně jim bylo předáno obvinění ze spáchání trestných činů. Pavel Kos byl vzat do vazby. Mimo ČR se stále nacházel Pavel Dovhomilja, údajně na dovolené v Chorvatsku. 21. června 2022 rovněž média přinesla zprávu o smrti jednoho z obviněných, Petra Adama. Ten měl podle prvních zjištění spáchat sebevraždu o den dříve v sídle své firmy, přesnou příčinu smrti má určit soudní pitva."

Toto kdyby se stalo za naší vlády, tahle věc, tak samozřejmě jako premiér bych svolal Bezpečnostní radu státu. Vždyť toto je organizovaný zločin, který pronikl do tří krajů: Zlín, střední Čechy, Praha, a samozřejmě podle toho, jak to vypadá, pan ministr vnitra měl s nimi skvělý kontakt, podle pana Polčáka.

"V dubnu 2023 policie začala stíhat dalších pět lidí, a to včetně bývalého poslance Marka Šnajdra za ODS, který je podezřelý z uplácení. Jde o druhou větev kauzy, ve které policie řeší korupci ve veřejných zakázkách zdravotní pojišťovny VZP. Obžaloba v této části kauzy byla vedle vyšetřování vystavěna také na svědectví obviněného Pavla Dovhomilji, který usiluje o status korunního svědka. Obviněn byl mimo jiné ředitel firmy Total Service, která v letech 2021, 2022 vyhrála IT zakázky VZP v hodnotě miliardy korun. Šnajdr měl ovlivnit jednu ze zakázek úplatkem ve výši 200 000 korun." No, co mi to jen připomíná? Health Corruption Report, Evropská unie 2013. Richelieu, Richelieu Marek Šnajdr. Zase jsme se vrátili tam, kde jsme byli. Úplně neuvěřitelné. Zdravotnictví, kterému tahle vláda vzala hned 14 miliard, tak zase staré časy, jak to bylo. "V červnu 2023 Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání samotné větvi kauzy tří právnických osob v souvislosti s hospodařením společnosti Dopravní podnik hlavního města Prahy. Šlo o společnosti Analogia, Uniprog Solutions, Information Systems Factory Group atd, poněvadž Analogia patří podnikateli Jindřichu Špringlovi, který byl v době stíhaný v hlavní části kauzy za údajnou pomoc při uplácení bývalého člena dozorčí rady Dopravního podniku. Ve společnosti Uniprog Solutions byl předsedou představenstva slovenský podnikatel Maroš Jančovič. Toho policie v kauze obvinila z praní špinavých peněz. Firmu Information Systems Factory Group vlastní obviněný podnikatel Pavel Dovhomilja. Všechny tři firmy vykonávaly výběrová řízení na veřejné zakázky v celkové hodnotě stovek milionů korun. Část zisku měl odvádět Redlově skupině, a jak je známo podle médií, ty se dělily mezi Redla a pana Fremra" - a samozřejmě to byla ta větev TOP 09, pan Pospíšil.

"V září 2023 deník N přišel se zprávou, že v souvislosti s kauzou na policii vypovídal také toho času ministr dopravy Martin Kupka. Redlova skupina měla v roce 2021 usilovat o ovládnutí krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. To měl zajistit Zakaría Nemrah. Nemrahovi se podle vyšetřovatelů podařilo do čela krajské organizace dosadit svého člověka, manažera Jana Lichtnegera. Jeho výběrové řízení měl na starosti právě tehdejší krajský náměstek pro dopravu Martin Kupka. Obvodní soud pro Prahu 8 v srpnu 2023 pravomocně schválil dohodu o vině a trestu v případě Zakaríi a Karíma Nemrahových, nepřímo související s akcí Dozimetr. Tehdejší policista Karím Nemrah v neveřejných policejních systémech neoprávněně lustroval poznávací značky vozidel, a to v některých případech na žádost svého bratra Zakaríi. Skupina kolem Redla se totiž obávala, že je sledována policií. Karím Nemrah souhlasil s desetiměsíční podmínkou, se zkušební dobou na 15 měsíců a také s pětiletým zákazem činnosti u bezpečnostních sborů. Zakaría Nemrah přijal půlroční podmíněný trest odložený na zkušební dobu jednoho roku. Zaplatí také 25 000 korun na pomoc obětem trestných činů.

Dopady. Krátce po zadržení byl Petr Hlubuček zbaven všech funkcí na pražském magistrátě, v dopravním podniku i v hnutí STAN. Dne 20. června 2022 byl zastupitelstvem odvolán i z funkce starosty městské části Praha-Lysolaje. Hned po zatčení se Petr Hlubuček začal zbavovat svého majetku, například svou vilu a okolní pozemek v pražských Lysolajích převedl na svého partnera Jiřího Karvánka.

Policejní spis ukazoval také na propojení ministra školství Petra Gazdíka s Michalem Redlem, se kterým si opakovaně volal, domlouval utajené schůzky a byl s ním na dovolené, ale nejdřív samozřejmě mlžil. Dne 19. června 2022 Petr Gazdík uvedl, že ačkoliv se cítí nevinný, rezignuje ke konci měsíce na funkci ministra školství a místopředsedy hnutí STAN. Hnutí STAN následně začalo prověřovat své finanční dary a nalezlo spojitost s Redlem u 300 000 korun z roku 2020, které deklarovalo, že dárci vrátí." No, tak to je najednou jako... Přitom to dobře věděli, odkud chodí ty peníze. "Současně informovali, že vrátí dar ve výši 350 000 korun, které hnutí v roce 2014 daroval Pavel Kos.

Další, koho policejní odposlechy spojovaly s podnikatelem Redlem, byl europoslanec Stanislav Polčák. Ten měl s Redlem konzultovat nominace hnutí STAN do pražských firem. On, Redl i Gazdík pocházeli ze Zlínska." Ano, tam to všechno vzniklo, tenhle projekt, v podstatě tahle chobotnice, která měla postupně proniknout a pronikla de facto ve spojitosti v rámci hnutí STAN až do vlády. "Polčák již v březnu 2022 rezignoval na post řadového místopředsedy v návaznosti na kauzu Vrbětice, po které žádal odměnu za právní pomoc, kterou jako advokát poskytl obcím při získání odškodného za výbuch muničních skladů v roce 2014. Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ovšem uvedl, že by uvítal, kdyby Polčák vyvodil z odhalení svých vazeb na Redla stejnou politickou odpovědnost jako Gazdík. Polčák však jen pozastavil své členství ve STAN.

Kvůli spojení s Redlem Vít Rakušan oznámil záměr odvolat také šéfa České pošty Romana Knapa. Knap sám v červnu 2022 uvedl, že na svou funkci rezignuje ke konci září 2022." No, tak to je zajímavé, že na začátku to nevadilo. "Kvůli této kauze se znatelně narušilo obsazení předsednictva hnutí STAN a pan Vít Rakušan posunul konání pravidelného sněmu na léto 2022.

V návaznosti na zveřejnění odposlechů skončili tři členové dozorčí rady Dopravního podniku. Vedle Hlubučka to byl Michal Zdeněk, který ale podle svých slov rezignoval již s předstihem, aby nebyl s kauzou spojován. Dalšími dotčenými osobami byli členové TOP 09 Marek Doležal, Jiří Fremr a tak dále."

Takže my tady máme chobotnici. Teď se prokázalo, že je tam jasné propojení mezi panem ministrem vnitra, že dělal jasné kroky, vyměnil policejního prezidenta, prosazoval na rozvědku svého člověka, ospravedlňoval ho a tak dále. Pan premiér tvrdí, že je to v klidu. A ten argument je neuvěřitelný, jako že používání, jak vlastně ta arogance je neuvěřitelná, že vlastně říká: My máme ten signál, že to je normální. Ano, ale není normální, aby zkrátka - a já už jsem o tom mluvil - organizovaný zločin věděl, že policie to vyšetřuje, a proto měli tyhle kryptované telefony. A vypadá to tak, že vlastně s tím měla asi problém i BIS a další, a možná i policie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP