Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.50 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Tato očkovací látka je určena pro osoby starší 12 let. Varianta pro děti bude k dispozici koncem září nebo počátkem října. Distribuce zahájena 12. září, do konce září bude do České republiky dodáno 100 000 dávek této očkovací látky, v říjnu 285 000 a 200 000 pak bude dodáno v prosinci, což jistě nejsou žádná enormní čísla vzhledem k tomu, jak riziková je velikost populace. Ale to nestačí, na toto množství by do konce roku měla do ČR být dodána ještě vakcína Nuvaxovid. Termín dodání se odvíjí od schválení evropskými úřady EMA a EK.

Co se týče očkovacích kalendářů a plánování očkování, to je zcela v gesci praktických lékařů, žádná masivní kampaň se neplánuje. Ale bezesporu budeme vysvětlovat tak jako u očkování proti chřipce, že toto očkování je smysluplné pro rizikové skupiny, pro ty, kteří mají komorbidity, a samozřejmě se může naočkovat každý, pro koho je ta vakcína schválena, nicméně u těchto rizikových seniorských skupin, kteří mají komorbidity, to opravdu doporučujeme.

Co se léků týče, tak tady - a teď koneckonců vyšel text dneska v médiích, kde moje slova potvrzují jak distributoři, tak výrobci respektive dodavatelé léků, držitelé licence, chcete-li, kdy se nám podařilo vyjednat daleko větší množství dodávek léků, podařilo se zajistit dostatek antibiotik na podzimní měsíce nebo množství antibiotik, které bude vyšší až o 20 % proti množství ve srovnání s minulými spotřebami. V srpnu jsme uvedli, že do poloviny listopadu dorazí do ČR 300 tisíc dávek penicilinu v tabletové i sirupové formě. Tato informace platí a potvrdili ji dneska i výrobci. Teď je samozřejmě distribuce na distributorech, bez změny zákona nemohu nijak ovlivňovat distribuci.

Cena léků rozhodně není problém, o ceně léků diskutujeme jak s držiteli licence, tak s distributory. A samozřejmě cena léků se odvíjí od kalkulačního vzorce, který je v každé zemi specifický, dělá ho Státní ústav po kontrolu léčiv. My, pokud požádá distributor navýšení ceny, okamžitě s ním o tom jednáme a ta cena byla v řadě případů navýšena. Nicméně není to tak, že u nás je nejnižší cena léků, toto je opakovaně nepravda, která se objevuje, u některých léků je cena nižší než například ve srovnatelných ekonomikách, u některých léků je cena vyšší než ve srovnatelných ekonomikách a záleží to právě na jednání distributora respektive držitele licence se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. V žádném případě není problémem nízká cena antibiotik či jakéhokoliv léku a není to ten důvod, proč ty léky chybí na evropském trhu nebo proč je jich na evropském trhu a tedy i v České republice nedostatek. Ten klíčový problém České republiky je neschopnost plošné distribuce léků do všech lékáren, což opakovaně říkám, a bez změny zákona nemám možnost jakkoliv ovlivnit distributory. Já jsem schopen zajistit větší množství dodávek léků, a to se daří, jsem schopen zajistit větší množství dodávek léků do České republiky, ale nemám nijak pod kontrolou a nemohu ovlivnit distribuci těch léků po České republice. To je dotaz na distributory.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Má zájem pan poslanec o doplňující? Ano, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Já bych se ještě chtěl zeptat na jednu věc. Protože vzhledem k tomu, že jsem měl nějakou konzultaci se svým běžným lékařem na téma té imunity a imunitní odpovědi na očkování, tak on si mně právě stěžoval, že někteří jeho pacienti, kteří jsou v těch rizikových skupinách, mají po přetestování téměř nulové protilátky. Já jsem šel tedy na to konto po devíti měsících po prodělání covidu na protilátky a měl jsem je v enormně vysoké úrovni. Takže ta situace, já vím, že na každého to může působit jinak to prodělání covidu, ale co se týká těch protilátek, tak bohužel ten obvodní lékař z toho byl nešťastný, protože právě u těch rizikových skupin, které by to mělo chránit, tak bohužel hladina těch protilátek byla enormně nízká. Takže já se ptám, zda jsou nějaké studie toho, jakým způsobem ta vakcína chrání, či nikoliv.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A nyní prostor pro pana ministra. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Tak bezesporu prodělání onemocnění infekčního, stejně jako očkování vytváří hladinu protilátek. Je zcela mimo časové rozmezí a nemyslím si, že je to na debatu na Poslanecké sněmovně, jaké je spektrum protilátek. Pokud chcete mít kompletní spektrum protilátek, v podstatě v republice existují dvě nebo tři laboratoře, které to jsou schopny udělat, pokud chcete mít opravdu podrobné protilátky proti konkrétní nemoci, tak jsou dvě nebo tři laboratoře, profesor Dřevínek je asi ta nejlepší, pokud si dobře vzpomínám, kteří to jsou schopni udělat opravdu v celém rozsahu. Pak ten test stojí řádově spíše desítky tisíc, tuším, jestli si správně pamatuju, ale za tuto informaci si netroufnu ručit, ta cena se pohybuje někde kolem 30 tisíc, tak jak si vzpomínám v té diskusi, která probíhala před téměř rokem a půl.

Co se týče očkování, samozřejmě imunitu vytváří protilátky, ale vytváří je bezpečným způsobem, protože ty komplikace, které očkování může vyvolat - a každé očkování vyvolává komplikace -jsou ověřovány na poměrně velké robustní studii, to bylo v případě i těchto vakcín. Kdybych řekl takový příklad, který je řekněme jednoduše pochopitelný, byť se nejedná o podobnou noxu, jako je koronavirus, tak pokud bychom u černých neštovic kráčeli cestou promoření s tím, že se vytvoří protilátky, tak by pravděpodobně většina lidstva vyhynula. To by nebyla dobrá cesta. Kráčeli jsme cestou očkování a tím pádem jsme eradikovali černé neštovice. To v případě virů je velmi problematické, tedy chřipkových a koronavirů, vzhledem k rychlosti jejich mutace. V žádném případě není správná cesta povinně pod jakoukoliv sankcí nařizovat očkování dospělé populace, ale bezesporu můžeme doporučit všem seniorům, kteří mají komorbidity, očkování, zvlášť těm, co mají poruchy imunity. A co bych já doporučil, tak je vitamín D.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Hendrych, který interpeluje pana ministra Beka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, já mám interpelaci na nepřítomného pana ministra školství. Předpokládám, že dostanu písemnou odpověď.

Pane ministře, jistě jste seznámen s dlouhodobě nepříliš uspokojivým stavem financování vysokého školství, které bylo vtěleno mimo jiné tedy do prohlášení České konference rektorů v březnu roku 2023, kterou podepsal mimochodem váš nástupce ve funkci rektora Masarykovy univerzity profesor Martin Bareš. A s tím se pojí můj dotaz. Ten dotaz je v tom smyslu, jak uvažujete do budoucna s financováním vysokého školství? Protože ještě v srpnu jsem zaznamenal v médiích váš výrok o tom, že se na příští rok nebudou snižovat finanční prostředky na veřejné vysoké školy. U toho byla dokonce i poznámka, že se na tom shodla celá vláda České republiky. Na druhou stranu jsem v posledním možná týdnu zaznamenal v médiích protichůdnou informaci, že v rámci chystaného rozpočtu na rok 2024 chystáte snížit oproti letošnímu roku finanční prostředky vysokým školám v kapitole Ministerstva školství o 10 miliard korun, což je poněkud v rozporu s tím vaším srpnovým prohlášením.

S tím se rovněž pojí tedy i můj dotaz na to, jak jste pokročil ve vyjednávání s vysokými školami ohledně platů akademických pracovníků, které jsou rovněž neuspokojivé, kvůli kterému tady byla již stávková pohotovost před časem? Vy jste slíbil, že to budete řešit, já zatím žádnou informaci z veřejného prostoru ani od vás nemám, jak tato jednání pokročila. Tak bych byl rád, kdybyste mi sdělil další postup v této věci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A správně jste avizoval, že odpověď dostanete do 30 dnů. Další na řadě je pan poslanec Novák, který interpeluje pana ministra Válka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Možná nevyužiju, pane ministře, ani ty dvě minuty, protože ta otázka je celkem jednoduchá. Ono co se děje? Rodiče byli teď na začátku školního roku na zahajovacích třídních schůzkách a jedna z prvních informací, které dostali, byla - prosím vás, varujte děti před návykovými látkami, protože máme v blízkosti školy automaty s kratomem, který je dostupný, děti jsou v nebezpečí, spolupracujte se školou, je to problém.

Když si, pane ministře, vzpomenete, já už ani nedokážu spočítat, pokolikáté vlastně tady vystupuju. A já vás neinterpeluji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP