Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.50 hodin)
(pokračuje Petr Fifka)

A všimněte si, že my tady jakoby se neuchylujeme k nekorektním sdělením, protože tato věc, jako je nedostatek léků, není záležitost posledního roku. Tam pouze vyeskalovala záležitost kolem antibiotik, která byla způsobená výrobními problémy na jedné straně a zvýšenou spotřebou na druhé straně. My tady můžeme hovořit o tom, co dělaly předchozí vlády na to, aby se podobným záležitostem do budoucna zamezilo. A neděláme to, protože vím, že předchozí vláda čelila covidu a priority ve zdravotnictví byly jiné.

Pojďme se vrátit ke korektní debatě, pojďme se vrátit k tomu, abychom problém s nedostatkem léků, a to pokud možno i na celoevropské úrovni, řešili dlouhodobě, protože věřte mi, že nedostatek léků je věc, která se bude opakovat periodicky a bude trápit každou vládu. Pouze teď jsme se dostali do situace, že je medializovaná více než obvykle. Takže máme před sebou zákon, pojďme nad ním diskutovat, pojďme zanechat emoce mimo a řešit věci korektně. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane premiére, a naprosto věcně a naprosto korektně: nemáte dobré informace, protože váš ministr zdravotnictví vás neinformuje. Hnutí ANO uspořádalo dvakrát kulatý stůl na téma nedostatek léků v České republice. Pokaždé jsme pozvali ministra zdravotnictví. Poprvé nepřišel vůbec, říkal, že to nedostal, nebo že o tom nevěděl a tak dále. Tady si to vyříkávali s profesorkou Adámkovou, jestli to přišlo, nebo nešlo. Podruhé jsme si to pohlídali, aby se vymlouvat nemohl, tak poslal aspoň náměstka. Byli tam všichni zástupci vůbec odborné veřejnosti, kteří v České republice jsou. Hnutí ANO po diskusi s nimi pod hlavičkou mého ctěného kolegy stínového ministra zdravotnictví pana poslance Kamala Farhana, zpracovalo, tuším, deset nebo dvanáct bodů - on po mně vystoupí a seznámí vás s nimi - doporučení, jak by se mělo postupovat.

Takže neříkejte, prosím, že jsme nepřišli s žádným návrhem řešení. Je to jenom o tom, že váš ministr zdravotnictví nepracuje, nedělá, co má. A proto jsem interpelovala vás, abyste na to dohlédl. My máme recepty řešení.

A ještě k mé kolegyni Janě Pastuchové. Nemusíte ani jet autem, já jsem si zašla pěšky, a už je to dlouho, co jsem tam zašla, do lékárny tady na Malostranském náměstí, je to prý jedna z nejstarších lékáren v Praze, spolumajitel pan Fulier, tam jsem zašla, zeptala jsem se ho, vyslechla jsem celou řadu věcí, on řekl, že mohu o něm mluvit. Dokonce nabídl a souhlasil s tím, že natočí nějaké videjko, kde vystoupí, kde k tomu promluví, co je trápí, byl i na těch kulatých stolech, přišel. Je to on, kdo přišel s tou iniciativou, aby pokud budou mít suroviny, že si ty léky budou vyrábět v lékárnách. Takže my se snažíme. Váš ministr zdravotnictví to ignoruje. Já se obávám, že na to prostě nemá. Já už to takhle natvrdo musím říct. (Předsedající: Váš čas.) Proto se obracím na vás, abyste zasáhl. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Jan Volný. Připraví se pan poslanec Martin Kukla a pan ministr Vlastimil Válek. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já nejsem odborník na zdravotnictví, ale mám v této chvíli tu smůlu, že moje žena je dětská lékařka, je taková koordinátorka dětské pohotovosti v Tachově. A jaké máme večery? Místo toho, abychom se bavili o něčem příjemném, vám ani nemusím vysvětlovat. Já se musím pořád jenom ohánět, že děláme, co můžeme, a že to nemáme jako opoziční poslanci úplně v ruce. Prostě je to katastrofa. Oni nemají čím léčit, zejména když je v noci nějaká pohotovostní záležitost a oni opravdu tam stojí s holýma rukama a je to prostě tristní.

Vy tady vyzýváte a je vám líto, že nemáme věcnou debatu. Pane premiére, ale co chcete za věcnou debatu, když vy přijdete k tomu stolku, řeknete spousty floskulí a nějakých čísel, a mezitím řeknete, že vlastně lidi si za to, že není penicilin, můžou sami, že ono ho bylo dost, ale vy jste si ho vykoupili. A já si myslím, že je naprosto jasné, a kolegové to tady říkají, je to lék, který se odebírá na recept, že si to nemůžou lidi sami vykoupit. Ale jestli chcete věcnou debatu, tak prosím vás, nezačínejte ji tím, že vlastně vláda sehnala léků dost, ale vy lidi jste si to vykoupili, tak co vlastně chcete? Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí pan poslanec Martin Kukla, po něm pan ministr Vlastimil Válek a pak pan poslanec Kamal Farhan a další. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobré dopoledne, kolegyně, kolegové. Vyslechl jsem tady krásný projev pana premiéra. Kdybych neznal tu skutečnost, tak mu snad budu věřit, co tady všechno za ten rok, co nám chybí antibiotika, pro to udělali. Ale ta skutečnost je taková, já jsem se s nedostatkem antibiotik setkal asi před rokem, když jsem byl se synem u lékaře, no a samozřejmě měl angínu a základní penicilin, antibiotika jsme nemohli sehnat. Nakonec jsme je sehnali, ale byly to tablety, nebyla to ta forma pro děti, takže jsem ho doma nutil polykat velké tablety. No a teď, podívejte se, vy jste tady přednesl krásný projev. A co se stalo po tom roce? 4. 9. 2023 mi píše kamarád tady z Prahy, mám spálovou angínu a nemohu sehnat po Praze penicilin. Můžeš mi nějak pomoct? Píše mi kolega lékař, mám se skvěle, ale je tady mnoho lidí, narůstá angína a není na Vysočině penicilin. A taková je skutečnost. Vy se tady vychválíte, ale skutečnost je úplně jiná. Těm lidem tyhlety kecy prostě nepomůžou. Oni potřebujou antibiotika. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Vlastimil Válek. Připraví se pan poslanec Kamal Farhan, Berenika Peštová a další. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Zkusím odpovědět na některé nepravdy - já si myslím, že jsou to lži - ale nepravdy, které tady zazněly od mých ctěných opozičních kolegů.

Tak vaším prostřednictvím kolega Farhan tady tvrdil, že zákon se připravuje přes rok. To on ví, že je nesmysl, stejně tak jako vím já, že to je nesmysl. Ten zákon jsme začali připravovat v lednu - leden, únor, březen, duben, květen, červen - šest měsíců. V červenci šel do Poslanecké sněmovny. Bohužel tím, že jste blokovali schůzi, to druhé čtení neprošlo. Doufám, že teď ten zákon podpoříte a že ho posuneme dál. Ten zákon je opravdu dobře napsaný a je napsaný ku prospěchu pacientů. Proč takový zákon nepřijali moji předchůdci, nevím. Ten zákon se novelizoval, novelizoval se špatně a neumožňuje jednak kontrolovat distribuci léků v republice a ani zjišťovat, kolik léků v lékárnách je.

To, že se předepisuje více antibiotik, je větší spotřeba antibiotik, není něco, co jsem si vymyslel já nebo pan premiér, ale jsou to data, která dostáváte vy i já, vy na zdravotním výboru, já jako ministr od paní ředitelky SÚKLu. Ano, je možné, že nám paní ředitelka SÚKLu, pokud těm datům nevěříte, neříká pravdu. Ale toto jsou fakta, která víte. A je smutné, že je nepřipouštíte.

Zdravotní výbor se opakovaně zabýval oficiálně problematikou, a já za to děkuju oběma předsedům zdravotního výboru a všem místopředsedům, problematikou antibiotik. Já jsem se zúčastňoval těch kulatých stolů, kde byli oficiální zástupci České lékařské komory a celé vedení distributorů. Opakovaně jsme mluvili s výrobci.

Abych nebyl jenom destruktivní, budu konstruktivní. Velmi děkuji za návrh, který tady zazněl od pana poslance Síly. Ano, vaším prostřednictvím, to je to, o čem diskutujeme. Opravdu jsme prověřili to, co navrhoval, na Slovensku, to opravdu nejde. Ale prověřujeme další firmy. (Předsedající: Čas.) A bylo by dobré spustit výrobu v České republice. Pokud se dostanu k přednostnímu právu, budu podrobnější. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Kamal Farhan. Připraví se paní poslankyně Berenika Peštová a Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Začnu jenom ve stručnosti tím, že jsme nic nepřipravili. My jsme připravili deset bodů, které by vedly jednoznačně ke zlepšení dostupnosti léků v České republice. Část těchto bodů se dostala do té novely, část se tam nedostala, proto jsem i připravil pozměňovací návrhy, protože třeba v té novele se to netýká vůbec volně prodejných léků, netýká se to kritických zásob léků. To je jenom, abyste věděl, že něco děláme a něco připravujeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP