(9.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Takže podnikatelům došla trpělivost. Firmy vystavily vládě vizitku a ta byla krutá. Je to na reparát! Hned vysvětlím, proč. I když, popravdě řečeno, reparát si nikdo nepřeje, protože reparát znamená opakování a opakování tohoto fungování vlády už si nepřejí už dneska ani její fanoušci. Ale co tedy firmy v rámci analýzy podnikatelských svazů, průzkumu vládě předložily? Šest z deseti firem vidí budoucnost temně, 7 % firem, pouze 7 %, vidí pozitivně svůj výhled, 45 % firem chybí jakákoliv vize státu a firmy se shodly na tom, že pokud vláda nezačne okamžitě něco dělat, tak že tady Česká republika se stane skanzenem. Současně vládě ukázaly určitý směr, s čímž lze asi souhlasit, ukázaly, že by to mělo být jádro, budování energetické struktury, lithium, informační technologie. Když jsem viděl ty oblasti - a lze s nimi souhlasit, ještě bychom možná nějaké mohli přidat - tak si to jenom pojďme uvědomit, kde jsme a co se pro to udělalo. Firmy řekly: jádro. Ano, nebýt nás, tak to jádro se vůbec nerozhýbalo. Připravili jsme komplet vše, co se týká Dukovan, bloku číslo 5, nejenom na národní úrovni, od zákonů. Tady si vzpomínáte, jak jsme to tady náročně prosazovali: investiční model, finanční model, obchodní model. Připravili jsme zadávací dokumentaci, připravili jsme bezpečnostní posouzení a tak dále, a vláda udělala jednu jedinou věc, že to poslala třem potenciálním dodavatelům, které jsme jí kompletně připravili. Ale na tom se shodneme: my jsme to rozjeli, vy jste to nakonec poslali. Ale co vám vyčítáme? Nikoliv toto. Vyčítáme vám to, že jste nevyužili v zadávací dokumentaci to, že může jádro rozšířit ještě na dva bloky v Temelíně. Energetická krize jasně ukázala , že se bez Temelínu neobejdeme, myslím tím dalších bloků, a vy jste měli využít toho, že tam ta opce byla, protože byste tím logicky snížili cenu pátého dukovanského bloku. Neudělalo se v tom vůbec nic a nyní chodí nabídky na jeden dukovanský blok. Kdybyste tam dali rovnou ty tři, i kdyby se to dělo v čase, ušetřili byste na tom prvním dukovanském, v tomto případě tedy pátém dukovanském bloku, ale prvním z těch nových investic. Takže to je jádro, komplet jsme vše připravili.

Co se týká energetické struktury nebo infrastruktury, když už jsme u toho, tady chci být objektivní. Ano, musím říct, že vláda má snahu v tuto chvíli energickou infrastrukturu získávat částečně pod kontrolu, ať už co se týká zásobníků, ať už, co se týká diskuzí nad NET4GASem čili přepravcem plynu, případně distributorem plynu, což je GasNetem, a je to to, co jsme zde i my doporučovali, věřím, že se na tom shodneme, třeba získání zásobníků my považujeme za racionální krok. A bavme se dál o energetické infrastruktuře. Mimo jiné zde se napravuje to, co se pokazilo před dvaceti, pětadvaceti lety. Ale kde jsme ve společnosti ČEZ? Proč nepokračujeme ve výkupu akcií minoritních akcionářů? Proč od toho teď couváme? Tak už nás to netrápí? Ano, já rozumím tomu, že už je možná jiná doba, na první pohled se lepší ceny energií - ono je to na první pohled, protože zase ta regulovaná složka díky vládním opatřením zřejmě způsobí to, že půjdou nahoru. Ale před rokem řekl pan premiér Fiala jasně: do poloviny roku 2023 bude vyřešeno jádro, pardon, bude vyřešen ČEZ ve smyslu toho, že bude na stole plán restrukturalizace. No, tak máme září a na stole není nic, s jedinou výjimkou, a to je úplně zbastlený zákon lex ČEZ, který vypadá, že dopadne velkým fiaskem, nevěříte mu ani vy, a víte to velmi dobře. Takže nevím, co chcete dělat dál se společností ČEZ, jestli už vás to netrápí - a jestli tedy jste od toho ustoupili, tak je třeba to alespoň říct.

Lithium, sdělili podnikatelé. Ano, vzpomínáte si, jak jste se nám smáli před pár lety? Bylo to někdy myslím v roce 2018, kdy jsme bojovali za to, aby lithium se dostalo opět pod kontrolu státu. Já jsem přišel později na Ministerstvo průmyslu a úkol zněl jasně: dostat lithium zcela pod kontrolu státu, což tenkrát nebylo vůbec jednoduché. Po několika měsících jsme docílili toho, že prostřednictvím ČEZu se skutečně lithium dostalo zpátky pod kontrolu České republiky, a to tak, že ovládl ČEZ majoritně společnost, která byla nadnárodního charakteru a která měla veškerá práva na těžbu, případně potom by i zpracovávala lithium. To jsme zcela změnili. Já to neříkám jenom proto, abychom říkali naše zásluhy. Já to říkám proto, že jste se nám tehdy smáli a říkali jste: Tak ukažte ty 2 biliony, které jste na tom získali! My jsme říkali: Prosím vás, to nemůžete myslet vážně! Ty 2 biliony tam samozřejmě nejsou hned. Ty z toho budou tehdy, až se to vytěží. A aby se to vytěžilo, tak se na to musí získat všechna povolení a tak dál, a my jsme neuměli definitivně říct, jestli se začne těžit za dva roky, za tři roky, za pět let. To sami víme, že je nějaký proces, to vám taky nevyčítáme dneska. My jenom říkáme, jak jste to tenkrát zdrbli. A dneska, co děláte? No, fotíte se u cinvalditu, pan premiér, krásné fotky, a tvrdí, jak je skvělé, že lithium máme opět pod kontrolou, řka, že to posílí energickou bezpečnost v celé Evropě. Má pravdu, ale abychom mu mohli zatleskat, že to někam dotáhl, tak by ještě bylo dobré, kdyby dotáhl ten projekt, jak jsme navrhovali my, to znamená propojit těžbu, zpracování lithia s fabrikou na výrobu baterií, jinými slovy s gigafactory. A to se dneska začíná rozcházet, protože vláda místo toho, aby do toho zakomponovala ČEZ, což my jsme chtěli a měli bychom celý ucelený řetězec s přidanou hodnotou pod kontrolou - těžba, zpracování a ve finále i výroba finálních produktů - se gigafactory úplně nelogicky připravuje někde u Plzně, kde to nikdo nechce, kde se to naservíruje za 10miliardovou podporu v rámci pobídky nadnárodnímu subjektu a za dalších několik miliard korun se tam připraví prostředí, to znamená, bude se tam likvidovat letiště, a já nevím, co všechno se v tom bude činit. Takže utratíme skoro 20 miliard korun, ČEZ tam nebude, ztratíme unikátní příležitost dokončení toho řetězce, a ještě to budeme mít v místě, kde si to nepřejou ani místní obyvatelé, kde si to nepřeje ani místní byznys a kde si to nepřejou ani provozovatelé toho letiště. No, tak to je opravdu padlé na hlavu. Takže toliko k lithiu.

A informační technologie? V tom má pravdu Hospodářská komora, Svaz průmyslu, asociace a ostatní. Například umělá inteligence, co jste udělali proboha pro umělou inteligenci? Snad se shodneme na tom, že to je dneska zcela zásadní věc, která bude hýbat světem, a že jsme v ní vždycky byli dobří na úrovni výzkumu, na úrovni startupových firem, na úrovni všech těch, kteří vytvářeli algoritmy, a tak dále. Já jsem s nimi objel kus světa ještě s panem premiérem Babišem tehdy, byli jsme ve Spojených státech, ukazovali jsme naše šikovné firmy a získávali jsme za to solidní respekt ve světě. Co se pro to dál udělalo? Tehdy jsme představili strategii umělé inteligence. Jak je daleko? Já vám řeknu, jak je to daleko. Víte, kolik je v České republice výzkumných projektů velkých, které podporuje stát? Víc jak stovka, myslím 106 asi. A zeptejte se, kolik z nich je takových, které podporují umělou inteligenci? Já vám odpovím: nula! Vy jste to dotáhli do situace, že tam nemáte ani jeden projekt, který by podporoval umělou inteligenci, a to jich tam je podporovaných více jak stovka. Tak to je ta podpora nových technologií! Nevím, co už je na vyšší úrovni, než je umělá inteligence. Proboha, proč tam není aspoň jeden? Nechápu vůbec. A mohl bych jít dál a dál.

Dobře, ale pojďme zpátky. Vláda pochopila, že je zle, vysvědčení katastrofální od firem, tak narychlo svolala tiskovou konferenci a tam si před nastoupenou jednotkou přátel, s Asociací svazů a tak dále, slíbili, že už budou hodní. Jinými slovy, že budou podporovat investice, že budou podporovat inovace, že budou podporovat pracovní trh a tak dále. Znovu říkám: investice, inovace byly základem naší hospodářské politiky a můžete nám vyčíst leccos, můžete na nás křičet, kopat do nás, můžete se nám vysmívat, ale nemůžete nám vyčíst to, že jsme neinvestovali, že jsme nepodporovali inovace. Stojím si za tím a kdykoliv si to před kýmkoliv obhájím. Ale vy jste řekli: Dobrá, my taky půjdeme touhle cestou. Na to nelze nic jiného říct, než že to je správné rozhodnutí, kdyby ten samý den - kdyby to bylo aspoň o něco později, ale ten samý den, dokonce si troufám tvrdit, možná v těch samých hodinách - nepřišla depeše z Ministerstva financí v podobě nového rozpočtu, návrhu na rok 2024. Takže na jednu stranu pan premiér tvrdí, že jsme na křižovatce a že podpoříme inovace, investice a pracovní trh, jinými slovy firmy, tomu rozumím, a v tu samou chvíli přijde zpráva z Ministerstva financí, která říká, že se nejvíce budou snižovat výdaje na dopravě, to znamená na investicích, na vzdělávání, na výzkumu a ještě že se díky růstu cen regulované složky energií zásadním způsobem zvýší ceny energií, jinými slovy proti konkurenceschopnosti firem. No, to byste nevymysleli hůře. To přece nemůžete myslet vážně! Jak je možné, že pan premiér jako muž číslo 1 v té vládě říká A a pan ministr financí - připusťme, že by to byl muž číslo 2 ve vládě - říká něco úplně, úplně jiného, ale úplně kategoricky! Jsme zase u toho, co jsme říkali, jak je nutné to vyvažovat. To znamená, na jednu stranu škrty, na druhé straně zvyšování daní a současně udržení nějaké míry budoucího růstu. Úplně jste na to rezignovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP