(23.20 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A do třetice bych pojmenoval kauzu Blažek, schůzka v dešti v hospodě, kde z půlhodinové schůzky to byla pětihodinová schůzka. Bylo to vysvětleno, nicméně média a v tuto chvíli i koaliční partneři tomu věnovali velkou pozornost a vnímal jsem to i jako určitou roztržku v koalici. Ale opět, ta otázka je - byla to opravdu roztržka, anebo to je odvádění pozornosti? Proč to říkám? Protože v tu samou dobu proběhla velmi závažná informace, která otvírala některé jiné souvislosti z akce Dozimetr, je to pověstných "500 pro Gazďu" - kdo tomu nerozumí, tak nejde o 500 korun, ale o jinou částku - a to byly věci, které sice mediálně vyběhly, ale velice rychle zhasly a byly překryty právě zmiňovanými mediálními kauzami, které bych dal do uvozovek.

Samozřejmě to překrývalo i diskusi o takzvaném konsolidačním balíčku, kterému my říkáme v opozici daňový balíček a který v podstatě je o to, že téměř všechny úspory jdou na úkor občanů České republiky, kteří si to prostě zaplatí. O tom se také nerado mluví.

A poslední věc, která rezonuje, je migrace, a to je ať nelegální, nebo legální. U té nelegální trošku zapomínáme na to, že tam máme problém například s tím, že pan ministr, který schválil takzvaný migrační pakt, a skutečně do dneška nám nedokázal předložit to, co nám jenom ústně tvrdí, že Evropská unie nám to zohlední a že nám nikoho nebude přeposílat a za nikoho nebudeme platit, ale na papíře nám nic nepřinesl, tak jsou znepokojivá ta čísla. Současná čísla jsou za první pololetí 2022 versus 2023, že v roce 2023 do celé Evropy včetně států, které nepatří do Evropské unie, se zdvihla migrace o 30 %, a z toho do Německa o 80 %, takže to jsou znepokojivá čísla. Němci se na nás dívají přes prsty, protože přes nás proudí mnoho migrantů, nikde se to nemedializuje. Například o tomto víkendu bylo 27 migrantů zadrženo na Moravě, nikde o tom nezachytíte ani slovo, a prostě ten problém tady je a Němci už uvažují o tom, že budou kontrolovat a uzavřou naše hranice. A o tom o ničem se nemluví.

Takže jeden z bodů - a já jsem si jich, pane místopředsedo, tady připravil několik - je o tom, že první bod Poskytování objektivních informací jako základ boje proti dezinformacím. Často jsme jako opoziční politici napadáni za to, že na Facebooku uveřejňujeme nějaké informace, a z pohledu pana ministra je to často hodnoceno, jako že jsou to dezinformace. Ale my skutečně pracujeme s čísly, která jsou dostupná, a jestli pan ministr nedokáže poskytnout a občanům ta čísla objasnit a vysvětlit, tak zavdává důvod k tomu, že mohou někde probíhat dezinformace, ale dezinformace vznikají na základě nedostatku objektivních informací a na základě neschopnosti současné vlády ty informace a ta čísla lidem vysvětlovat a argumentovat. Prostě současná vláda tohleto neumí a nedělá.

A já bych řekl jeden příklad. Vzpomeňte si, řada z vás tady byla za covidu, jak jste nás trénovali. Vy jste nám dávali: Nemáme informace, my jsme přitom z Ministerstva zdravotnictví posílali informace každý den všem poslancům zdravotního výboru. Vy jste to dobře věděli, oni měli k dispozici veškerá čísla a vy jste pořád všude fňukali v médiích, že nemáte žádné informace, že se málo testuje, že se hodně testuje, víc PCR nakupte, přístroje na PCR, požadovali jste větší platby pro podnikatele, pro živnostníky, prostě my jsme vám vycházeli vstříc.

Já jsem měl tu čest, v uvozovkách, že jsem byl místopředsedou covidové komise, kde na nás současný ministr financí Stanjura trénoval a pořád navyšoval požadavky s panem Ferjenčíkem, který tam byl druhým místopředsedou, a já jsem se tam vždycky ptal: Ale vždyť vy nám zase budete vyčítat, že jsme neudrželi státní rozpočet. A Stanjura nám tehdy říkal s úsměvem: To je ale váš problém, a požadavky se pořád navyšovaly. Takže jenom chci říct, že ten první bod, Poskytování objektivních informací jako základ boje proti dezinformacím: snažte se chovat tak, jako my jsme se snažili za covidu. Snažte se dávat objektivní informace například o migraci, protože migraci jsme tady nezvládli a pan ministr nezajistil dostatek informací o migrantech, což se nám teď bude vracet. Já se k tomu dostanu v jednom z dalších bodů.

Druhý bod, který bych chtěl načíst, a ten považuji za velmi závažný, je Umlčování názorů opozice nejen na plénu - toho jsme svědky a už jsme si na to trošku zvykli - ale co je pro mě absolutní novinka, ale nově i na jednání sněmovních výborů. Řeknu vám tři příklady z minulého týdne. První výbor, středa, zdravotní výbor. Mimochodem, byl nestandardně přeložen na Ministerstvo zdravotnictví a tím se měl stát neveřejným. Řada lidí tam čekala na jeden určitý bod a tím určitým bodem byla hygienická vyhláška o školských zařízeních a o podmínkách pro tato školská zařízení. Když pominu to, že je tam určitý diskomfort, nemluvíme tam na mikrofon, zaznamenávání našich projevů je tam problematické, druhý bod je ta neveřejnost. Neveřejnost jsme odstranili, protože jsme proti tomu protestovali, a stalo se omezeně veřejným, takže několik zástupců odborů a školských organizací se tam dostalo, nicméně jaké bylo překvapení? Po třech a půl hodinách čekání na bod číslo 8/, když jsme se k němu prokousali, koaliční paní poslankyně Zajíčková přišla, aniž by se účastnila předchozího jednání výboru, jenom na ten konkrétní bod a ten bod s úsměvem nechala zrušit, to znamená, navrhla jeho zrušení, a samozřejmě v tom zastoupení v rámci výboru, kde koalice má převahu, se to odhlasovalo. Takže ti lidé tam tři a půl hodiny čekali zbytečně. Já jsem se jim potom omluvil za celý výbor a za opozici, ale to bylo tak všechno. Takže jenom chci říct, tady jsme byli umlčeni, nemohli jsme mluvit o jednom jediném problematickém bodu - na těch ostatních bodech řekněme nebyla velká kontroverze.

Příklad dvě. Ve čtvrtek následující den jsem se účastnil výboru pro bezpečnost, jehož jsem místopředsedou, a měli jsme tam zařazený jako poslední bod kauzy, právě letní kauzy, které jsem tady zmiňoval, a vysvětlení z pozice policejního prezidenta a ministra vnitra. Je pravda, že policejní prezident a ministr vnitra dopředu nahlásili omezenou časovou dotaci s tím, že musí zhruba kolem 12.30 jeden a tuším 12.45 druhý opustit případné jednání, ale předsedou výboru Žáčkem bylo vedeno jednání takovým způsobem, abychom se dostali do skluzu - nikoho z řečníků neomezoval a nechal to uběhnout tak, a podle mě naprosto cíleně, aby ta časová dotace uplynula, aby tam ministr vnitra a policejní prezident nemohli být přítomni a ten pro nás důležitý a řekněme kontroverzní bod se nemohl projednávat. Takže to byl další bod.

A odtamtud jsme se přemístili na výbor pro regionální rozvoj, kde se probírala Česká pošta. Mimochodem, tento bod jsme chtěli zařadit na výbor pro bezpečnost, protože ho tam kolegyně Vildumetzová v minulosti zahájila, a chtěli jsme ho tam důstojně ukončit. Jenom pro zajímavost, ten bod nám tam nebyl zařazen, ale využili jsme toho a šli jsme s kolegyní Vildumetzovou na výbor pro regionální rozvoj, a na tomto výboru opět stejný scénář. Tam byla hodinová dotace od pana premiéra přislíbena, tam to skutečně běželo, dokonce tam zůstal nějakou minutu navíc, nicméně režie byla taková, že si vzal slovo ministr, půl hodiny tam mluvil, potom dal slovo řediteli pošty a na diskusi se dostalo až v okamžiku, kdy už ministr - v podstatě mu končila časová dotace a chtěl odcházet. Tady bych chtěl poděkovat kolegovi Oklešťkovi, který to tam řídil profesionálně, hlídal časy a uděloval slovo, případně ho neuděloval tak, aby se na diskutující dostalo.

Čili z těchto tří výborů jsem nabyl dojmu hraničícímu s jistotou, že koalice na nás nejenom ve Sněmovně, ale i ve výborech hledá cestu, jak bychom se nedostali k tomu, abychom komentovali a vůbec mohli otevřít problematiku nějakých složitějších bodů, které jsou koalici nepříjemné. Takže to by byl bod 2, Umlčování názorů opozice nejen na plénu Sněmovny, ale nově i na jednáních sněmovních výborů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP