(23.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Kolegyně, kolegové, ve světle všeho, co jsem konstatoval, vás tímto žádám o podporu zařazení bodu Střet zájmů ministra vnitra v kauze Dozimetr. Tento bod, pane místopředsedo, prosím zařadit jako první bod po pevně zařazených. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Přišel do sálu pan místopředseda Karel Havlíček, který má přednostní právo. Nebudete vystupovat? V tom případě prosím, pane poslanče, můžete postupovat, protože další bod máte také nahlášený vy. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, žádám vás o podporu zařazení bodu Informace ministra Válka o zákazu návykové látky kratom nezletilým. Včera začal nový školní rok a my jsme nuceni dále jen přihlížet, jak si děti mohou v klidu a pohodě pořídit návykovou látku - a pro ně také nebezpečnou látku - kratom. Tak například asi 150 metrů od žatecké speciální základní školy stojí u poloprázdného parkoviště na Kruhovém náměstí černý prodejní automat. Za sklem se nachází hnědé a stříbrné pytlíčky, které zdánlivě připomínají čaj. Jde však o 50gramové balíčky kratomu, přírodního stimulantu, který při vyšších dávkách může mít opioidní účinky a u kterého hrozí vznik závislosti. Přestože kratom není v Česku schváleným výživovým doplňkem ani potravinou, obchodníci tento prášek určený ke konzumaci běžně prodávají. Vydávají ho totiž za sběratelský předmět.

Momentálně si může pytlík kratomu koupit každý školák. Někteří distributoři toho dokonce zneužívají a kvůli vyššímu zisku umisťují prodejní automaty v blízkosti škol a autobusových zastávek. Ona se totiž stala věc, která je pro práci Ministerstva zdravotnictví v tomto volebním období příznačná - mluví se, mluví, a nic. Pokud někdo hazarduje se zdravím občanů tím způsobem, že místo vhodných léků, které nedokázal obstarat, je posílá na sluníčko, které všechno vyřeší, a jim to nevadí, tak to ještě možná můžeme aspoň malinko pochopit. Pokud ale svojí liknavostí a vyčkáváním ohrožuje zdravý vývoj našich dětí a mládeže, je to trestuhodné. Je tedy jen na nás, kolegyně a kolegové, zda tomu v této Sněmovně budeme jen přihlížet, nebo zakročíme. Já přihlížet nechci. Co vy?

V únoru letošního roku ministr Válek svým nekompromisním možná tvrdil, že pokud se do dvou měsíců nepřipraví jiná legislativa, bude kratom zařazen na seznam návykových látek. V polovině srpna, tedy po šesti měsících, se dozvídáme, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek neprosadil zařazení kratomu a HHC na seznam zakázaných látek. Nyní podpořil iniciativu poslanců, aby se psychomodulační a psychoaktivní látky, kam chtějí zařadit i kratom, nesměly legálně prodávat dětem do 18 let. Pokud ten návrh zákona a připomínky k němu někdo z vás četl, musí uznat, že původní myšlenka, tedy zamezit dostupnosti kratomu a dalších návykových látek dětem, byla naprosto pokřivena a na stůl se dostal, a tady musím zdůraznit, že přes nespočet připomínek z řad odborné veřejnosti, zákon na legalizaci nové skupiny návykových látek.

Nebudu se v tom teď pitvat a tento návrh rozebírat, protože bych o tom tady mohl mluvit hodiny, a to teď nechci. My jsme žádali o rychlé řešení a to nám tady svým rozhodným "možná" ministr Válek slíbil, a včera nám začal školní rok, a stále nic.

Abyste si uvědomili, s čím se tady potýkáme, přidávám zjištění Deníku N. Čtyřiadvacetiletý student strojní fakulty Jiří Maršálek začal užívat kratom už před několika lety. Najednou ho prý začalo bavit mnohem víc než předtím. Škola mu šla lépe, mezi kamarády byl komunikativnější. Jak říká vlastními slovy: "Nejprve jsem si kratom dával občas, když jsem šel do školy, při učení, abych zvýšil svou soustředěnost, nebo když jsem se šel bavit s lidmi, cítil jsem se víc sebevědomě. Postupně jsem ho začal brát při čemkoliv, co jsem dělal. Připadalo mi, že s kratomem mi šlo všechno líp," říká. Jenže postupně si tento student na této látce vypěstoval závislost. Dávky začal zvyšovat, což ho ale začalo spíše uspávat, a opět jeho slovy: "Po čase jsem už bez kratomu pomalu nedokázal vylézt z postele. V jednu chvíli jsem si řekl, že to už asi není úplně bezpečné. Tak jsem se rozhodl s tím skončit, ale bylo to docela brutální. Měl jsem velké abstinenční příznaky, snažil jsem se přestat několikrát. Úplně se mi to ale nepovedlo, nakonec až napotřetí," přiznává Jiří, který kratom nakonec vysadil na konci letošního května.

Kolegyně, kolegové, mě už opravdu nezajímají nějaké sliby, typické nekompromisní Válkovo "snad" a další jeho jednoznačné "možná". Chci zde slyšet jasný a nepřekročitelný termín, kdy přestane kratom ohrožovat zdraví našich dětí. Děkuji vám za podporu a tento bod prosím zařadit jak první po pevně zařazených.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Přeji všem hezký večer a poprosím dalšího přihlášeného, to je paní poslankyně Jana Pastuchová, a prosím, aby se připravila paní poslankyně Babišová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, máte službu teď hodinu, já vím, jak to máte rozděleno. Takže já vystupuji k pořadu schůze proto, že jsem si připravovala interpelaci na čtvrtek, ale jak jsme se dozvěděli, nebo všichni jste dostali program na mimořádnou schůzi, takže interpelace pro nás, kdy se vlastně můžeme opravdu ptát a máme slovo na cokoliv, nám bylo opět odepřeno, takže nám nezbývá opravdu, nám poslancům - ne jak vy říkáte, že obstruujeme, ale ptáme se vlastně nebo chceme se to dozvědět při našich možnostech, což je jedině na zařazení na program schůze, protože opravdu teď v tomhle volebním období, a věřte, že jsem tady třetí volební období, těch interpelací je opravdu nejméně a opravdu my jako opoziční poslanci nemáme čas se vás na to zeptat. A myslím, kdo tu sedí více než jedno volební období, tak když byl v našich pozicích v opozici, dělal to samé. Takže já bych chtěla zařadit na pořad nový bod a jmenoval by se, pane místopředsedo, Financování sociálních služeb. Myslím si, že je to velice důležité téma, protože z dostupných médií jsem vyčetla, že Ministerstvo financí v čele s panem ministrem Stanjurou chce přenést financování sociálních služeb více na bedra poskytovatelů. Nestěžují si na to jen neziskové organizace, ale také další vládní úřady a samosprávy. Rezort financí navrhl v rámci úspor navýšit peněžní spoluúčast pečujících organizací na projektech z evropských dotací. Nově by měly z vlastního přispět 5 nebo 10 % podle rozvinutosti lokalit, v nichž působí. Tato navrhovaná změna by mohla ohrozit služby pro rodiny či dluhové poradenství a myslím si, že s tím, co předvádí tato pětikoalice, do toho dluhového poradenství se bude hlásit čím dál tím více klientů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP