(22.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Náš návrh nijak neomezuje bezhotovostní platby a uznává možnost omezit hotovostní platby zákonem z důvodu ochrany bezpečnosti či veřejného pořádku. Tím mám na mysli například, když někdo páchá trestnou činnost. Tady bych rád řekl, že tento návrh už mají, přijali Slováci, Slovensko. Diskutují o tom v Rakousku na vládní úrovni a Slováci už to přijali, protože je to o svobodě člověka. Hezky tento náš návrh glosoval jeden náš volič, můj kamarád, když jsme s ním včera mluvil, když řekl: Na základě toho, že budou jenom bezhotovostní platby, už ani syn nebo partner nepřipraví manželce překvapení, protože jí koupí dárek a ona uvidí ve výpisu, že jí něco koupil. Což mě docela - je to pravda, je to zajímavý postřeh, ale je to tak, a je to hrozné. Měli bychom žít normálně, měli bychom uvažovat normálním selským rozumem. Ale teď to jde už tak daleko, že jsem přesvědčen - a Slováci, jak říkám, už to přijali - že chceme do ústavy zakotvit možnost platit hotovostí, aby byla svobodná volba každého občana, jestli chce být kontrolován, co kde a jak platil, a jestli chce, aby byl kontrolován jeho pohyb a jeho chování, nebo jestli si chce zachovat svobodu, aspoň nějakou elementární svobodu. Proto my navrhujeme tuto ústavní změnu, aby byla možnost platit hotovostí za zboží, služby a jiné platby.

A jako poslední návrh, který bych chtěl předřadit, bude to bod 9, jo, jo, bod 9. Je to návrh, který jsem tady dával v minulém, tuším i předminulém volebním období, a nechal jsem si ho až na závěr. Jistě to není návrh, který přináší nějaké finance navíc, ale myslím, že v souvislosti s migrační vlnou, která přichází do České republiky, ho v uvozovkách opráším, protože jsme ho podali, a je to novela zákona o některých přestupcích, tisk 6, bod 49, a je to zákaz islámského zahalování obličeje na veřejných prostranstvích a ve veřejně přístupných budovách s výjimkou případů, kdy zahalování obličeje souvisí s plněním zákonné povinnosti, výkonem povolání, umělecké nebo sportovní činnosti nebo vyplývá ze zdravotních důvodů. Takže samozřejmě ty nesmyslné výhrady, které jsem tady v minulém volebním období slyšel, že řádové sestry se nebudou zahalovat nebo takto, je nesmysl. Všechno je tam zpracované, a dokonce k tomu máme i stanovisko, ještě z minulého volebního období, tady legislativy ze Sněmovny, kde jsem se explicitně ptal na tyto záležitosti, třeba má někdo moravský kroj a podobně. Ne, to omezeno nebude. Všechno je prodiskutováno, to už říkám předem, aby tady zase nikdo neříkal nesmysly. To tady říkal tuším pan Michálek z Pirátů v minulém volebním období. Nenastudoval si, nezjistil si, a to říká, že je právník. Takže máme stanovisko legislativy k tomu, všechno jsme připravili správně.

Mimochodem, takový návrh, co vím, naposledy ho přijali v Rakousku a platí v Dánsku. Bereme si příklad v demokratických zemích podobné velikosti, jako je Česká republika. Myslím si, že Rakousko je velmi vhodným příkladem v této věci, a nejenom v této věci, i v neutralitě vůči různým konfliktům. A je to samozřejmě země, kde mají vysokou životní úroveň, a kde si určitě můžeme brát řadu příkladů.

Náš návrh tedy, jak jsem říkal, podle našeho názoru uvedená úprava umožní zvýšit bezpečnost na veřejnosti. Dalším cílem je ochrana práv a svobod jiných osob z toho pohledu zajištění respektu k minimální sadě hodnot otevřené a demokratické společnosti, našich evropských hodnot. Mezi tyto hodnoty patří princip vzájemného soužití v jedné společnosti, rovnost pohlaví a lidská důstojnost, takže my samozřejmě toto chceme také předřadit. Dávám to záměrně až jako poslední bod, takové oprášení našeho, jednoho z mnoha desítek návrhů, co tady máme podáno, a určitě to taky tady zařadím, protože pořád je to lepší návrh než zvýšení daní všem občanům České republiky.

A úplně na závěr tedy už jenom panu místopředsedovi připomenu ty názvy. Bod číslo 1, tisk 5, bod 48, se jmenuje Návrh zákona o změně, zrušení některých zákonů v souvislosti se zrušením soudních exekutorů, to je to zestátnění exekutorů. Bod 2 je, když to zkrátím, O daních z příjmů, já už to zkrátím, je to o daních z příjmů. Bod 3 je Novela trestního zákoníku, 4 je Novela autorského zákona, 5 je Novela zákona o důchodovém pojištění, 6 je to Zamrazení platů politiků, zamrazení platů politiků navrhujeme, a 7. jsem říkal, to je o daních z příjmů, znovu se to jmenuje O daních z příjmů, ta 7, 8 je změna ústavy, Zakotvení možnosti platit v hotovosti, a 9, to je poslední, to je zákaz islámského zahalování na veřejnosti. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Paní poslankyně Dražilová ruší omluvu z dnešního dne. Přečtu ještě omluvy, které zde mám. Od 23.15 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Věra Adámková, zítra od 7 hodin ráno se omlouvá pan poslanec Jan Bartošek, dále od 22.30 ze zdravotních důvodů pan poslanec Milan Feranec, od 23 hodin ze zdravotních důvodů Stanislav Fridrich, do 14.15 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Josef Kott, od 23 hodin ze zdravotních důvodů paní poslankyně Marie Pošarová, od 22 hodin ze zdravotních důvodů pan poslanec Jiří Strýček a od 22 hodin ze zdravotních důvodů paní poslankyně Helena Válková.

Budeme pokračovat v řádně přihlášených před hlasováním o programu. Máme zde další přednostní práva. Jako první vystoupí pan poslanec Radim Fiala, připraví se pan místopředseda Karel Havlíček před otevřením programu k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Chtěl jsem říct, že tady nemáme žádného ministra, ale službu má dnes ministr kultury, tak jsem rád, že tady nějaký ministr je.

Vážené kolegyně, kolegové, dovolím si navrhnout na program dnes zahájené schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Informace vlády Petra Fialy k nejbližšímu vývoji cen energií a české energetiky. Jsem přesvědčen, že to je velmi důležitá věc, která je důležitá k tomu, že ceny energií jsou v poslední době velkým tahounem inflace, inflačních tlaků, zvyšování cen, ale nejenom toho, ale také počátku deindustrializace celé Evropy, tím i České republiky. Prostě je evidentní, že i ten průmyslový a ekonomický motor v Německu se zastavuje, a s ním se zastaví i ten český. Já jsem slyšel pana premiéra mluvit k českým velvyslancům na setkání a tam říkal, že vlastně všechno vláda zvládla, všechno je v pořádku, nic se neděje, nesplnily se žádné prognózy opozice o tom, jaký to bude problém. Tak já se prostě obávám, že ty prognózy se pomalu naplňují, protože není to přece tak, že se nějaká firma rozhodne odejít z Německa, z České republiky, takto to udělá (Luskl prsty.) a zítra je pryč. Tomu přece předchází spousta plánů, spousta řešení, rozhodování, marketingu a dalších věcí, které je k tomu nutné udělat, a bohužel, podle mého názoru se to děje nejenom v Německu, v České republice, a bude to třeba pár let trvat, ale jak napsali už někteří komentátoři, obávám se, z České republiky se stane skanzen toho, co tady někde bylo. Možná sem budou jezdit turisté do staré Prahy, ale co se týče průmyslu, budeme ještě dlouho vzpomínat na to, co tady v minulosti bylo. A já si myslím, že jedním z důvodů, možná hlavním důvodem, jsou vysoké ceny energií, a já se obávám, že celá ta energetická anabáze bohužel ještě nekončí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP