(22.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pojďme dál, takže to byl návrh, teď to byl druhý návrh na předřazení. Další návrh, co chci předřadit, je tisk 12, bod 55, je to novela trestního zákoníku. Je to ten náš zákon, který tady navrhuji, už třetí volební období ho navrhujeme, v současné Sněmovně to u nás má na starosti poslanec SPD Koten, Radek Koten, ale už jsme to navrhovali tenkrát i za Úsvitu v prvním volebním období, když jsem tady byl, a je to, chceme navrhnout posílení principu nutné obrany, takzvaný zákon "můj dům, můj hrad" jsme to pojmenovali, kdy je ohroženo zdraví nebo život osoby či jiných osob přítomných v obydlí, do kterého se snaží neoprávněně vniknout cizí osoba. O nutnou obranu se má jednat, je-li obrana vedena vůči osobě, která neoprávněně vnikla do cizího obydlí za použití násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí nebo překoná-li překážku, jejímž účelem je zabránit vniknutí, pokud takové jednání může vyvolat u obránce oprávněnou obavu z ohrožení života či zdraví jeho nebo jiné přítomné osoby. Tou úpravou chceme zakotvit zásadu "můj dům, můj hrad". Fialova vláda zaujala k návrhu nesouhlasné stanovisko, protože vy jste přímo proti zvýšení bezpečnosti českých občanů. Vy jste přímo proti zvýšení bezpečnosti českých občanů! Takže to my chceme předřadit, protože pro SPD je důležité zvýšení bezpečnosti českých občanů, a musím říct, že aktuálnosti náš návrh nabývá, právě nyní nabývá ještě vyšší aktuálnosti kvůli zvyšující se kriminalitě, která i statisticky - už jsem tady říkal, že za ministra Víta Rakušana z hnutí STAN narostla kriminalita, celkově narostla kriminalita. Teď už nemluvím o nějaké užší skupině, takže my chceme bránit bezpečí českých občanů, ale vám je to jedno, Fialově vládní pětikoalici, a občané se necítí bezpečně. Starší lidé se bojí chodit večer venku, dokonce i v Praze se lidé v důchodovém věku bojí chodit od tramvaje parkem, třeba kdyby měli jít z divadla večer, takže ta bezpečnost není dobrá. A ty neuvěřitelné argumenty, opět alibistické, že prý Česká republika je jedna z nejbezpečnějších zemí na světě - no, tak jestli toto je argument pro to, že se tady toleruje přepadání, okrádání v metru, kapsáři a další, tak to mi nepřipadá jako dobrý argument. My bychom na tom měli pracovat tak, aby bezpečnost byla minimálně jako v Japonsku - 130milionová země, a myslím, že dávám správný příklad, kde i o půlnoci můžou ženy v krátké sukni jít v Tokiu domů, aniž by se bály, že je bude obtěžovat nějaký pobuda. To je pro mě příklad bezpečnosti, nikoli bagatelizace a relativizace problému, co předvádí ministr vnitra Vít Rakušan a Fialova vládní pětikoalice. Takže určitě jsem tady dal konkrétní příklad velké 130milionové země a já si myslím, že to je správný příklad, a určitě jsem přesvědčen o tom, že čeští občané nejsou o nic horší než Japonci. Je to inteligentní skvělý národ a já si myslím, že si naši občané zaslouží bezpečnou zemi.

Proto my tady znovu navrhujeme náš návrh s názvem "můj dům, můj hrad", abychom zvýšili bezpečnost českých občanů v jejich obydlích a zároveň abychom zvýšili, jak to říct, obavy kriminálníků, že když vniknou násilím do obydlí za použití pohrůžky bezprostředního násilí nebo neoprávněně vniknou do cizího obydlí za použití násilí z titulu našeho návrhu zákona, tak aby věděli, že zákon v žádném případě není na jejich straně, nikoli jako to bylo, dva roky zpátky je to, jak ten odsouzený vrah byl propuštěn po výkonu trestu, to bylo u Plzně, a jak on vnikl v noci do obydlí spících manželů, pán vstal a legálně drženou pistolí ho střelil do břicha, a ještě byl popotahován na základě stávajících zákonů objekt trestného činu, zdali prý obrana byla přiměřená. No tak to je vrchol! Tento stav tady toleruje Fialova vládní pětikoalice a my navrhujeme zákon "můj dům, můj hrad". Vůbec to nejde až na tu americkou normu ve Spojených státech, která je ještě mnohem přísnější vůči majiteli, stát od státu se to liší jistě, ale je vstřícnější vůči majiteli objektu mnohem ještě, ale je to něco mezi. Takže je to, myslím, i v rámci demokratických principů a standardů v demokratických zemích. Prostě ten, kdo myslí na bezpečnost našich občanů, určitě nemá problém podpořit náš návrh zákona "můj dům, můj hrad", tisk 1255. Takže tady bych chtěl požádat, aby to byl bod číslo 3 na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny.

Vzhledem k tomu, co tady dneska, jakým způsobem, co tady způsobila Fialova drahota, samozřejmě hnutí SPD podalo už více než sto návrhů zákonů a pozměňovacích návrhů na podporu slušných a pracujících lidí, pracujících rodin s dětmi, důchodců, zdravotně postižených spoluobčanů, na podporu studentů. Všechny návrhy jsme tady podali, a všechny nám postupně, většinu z nich postupně, jak jdou na pořadí, tak všechny, co přišly na pořadí, nám Fialova vládní pětikoalice zamítla nebo odmítla.

A další, my jsme na straně živnostníků, tak já bych chtěl navrhnout jako bod číslo 4 - ano, za nás to zpracoval opět kolega Koten, tisk 15, bod 58 - aby se autorské poplatky neplatily v provozovnách, které nejsou určeny pro poskytování hudební a televizní produkce, například v kadeřnictví nebo restauraci. Vláda s návrhem nesouhlasí, jak jinak, mám tady ve stanovisku. My to chceme zařadit jako bod 4, protože chceme ulevit živnostníkům a malým podnikatelům a SPD je na straně živnostníků a našich podnikatelů, malých podnikatelů, ale i větších, takže to chceme předložit jako bod číslo 4.

To, co bych chtěl zařadit jako bod číslo 5 na program schůze Poslanecké sněmovny, je tisk 24, bod 64, a chceme zavést, navrhujeme zavést minimální důstojný důchod ve výši minimální mzdy, protože za ty důchody 12 až 13 tisíc, nebo i méně, se prostě nedá vyžít při vaší Fialově drahotě. Lidé jsou opravdu v úplně bezvýchodné situaci, jsou důchodci mnozí, ale i zdravotně postižení občané. Platí to mimochodem v mnoha západních zemích, že minimální důstojný důchod na úrovni minimální mzdy, dneska je to 17 300 korun čistého, ale samozřejmě za splnění zákonných podmínek - to znamená, žádní takzvaně nepřizpůsobiví by nedostali logicky nic. Nechceme, aby měli nárok na důchod. A my bychom rádi, a až od této základní částky by to byla samozřejmě zásluhovost. Zásluhovost by zůstala, to je jasné.

My navrhujeme, aby je-li starobní důchod, souběh starobního důchodu s vdovským nebo vdoveckým důchodem nebo souběh starobního důchodu a důchodu vypláceného z ciziny vypočtený podle tohoto zákona nižší než aktuální minimální mzda, letos 17 300 korun, může pojištěnec požádat o přiznání minimálního starobního důchodu. A abychom to ještě, dali tomu větší šanci na průchodnost, tak ještě píšeme, že minimální starobní důchod se pojištěnci nepřizná, vlastní-li pojištěnec movitý nebo nemovitý majetek, ze kterého pojištěnci plynou příjmy podléhající zdanění, neboli když pronajímá například nemovitost, na základě zákona o daních z příjmů.Takovými příjmy v praxi jsou příjmy z nájmu, podnájmu, příjmy z pachtu, různé renty, dividendy a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP