(20.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ano, a zároveň říkáme, kde na to vzít. Říkáme: Neposílejme peníze, těch 100 miliard, dneska už je to více, Ukrajincům. Vy říkáte: Posílejme - na úkor toho, že okradete důchodce. My říkáme: Neposílejme, protože na to stát nemá. To není o tom, jestli někdo někoho má rád, nebo ne. Prostě na to nemáme, jo? Kvůli hospodaření právě těch vlád, kde mimochodem patnáct let měla ODS premiéra. Takže takhle to je.

A jen jsem si tak na to vzpomněl teď, když tady jsem slyšel o tom, že ministr Jurečka, předseda KDU-ČSL, hovořil o tom, že od ledna zvýší důchody o 360 korun. Je to málo, je to nedostatečné. My s tak malým zvýšením nesouhlasíme samozřejmě a myslíme si, že byste neměli okrádat důchodce. Takže to je samozřejmě věc a Fialova vláda je prostě absolutně bezzásadová a ve věcech valorizací důchodů rozhodujete vždy jenom podle toho, co bude pro naše důchodce horší, a v čele toho je KDU-ČSL, lidovci. Znovu říkám, já se vás nebudu ptát, jestli to myslíte vážně. Myslíte, protože to navrhujete, prosazujete, a to je přesně ono, takže ukázaná platí a je to jedno za druhým.

Ostatně vzpomínám, jak právě KDU-ČSL, předseda lidovců Jurečka, jako první hlásal letos v zimě, že zvýšíte lidem daně. Je takovým mluvčím vlády Petra Fialy. Nevím, jestli je samozvaným mluvčím, ale to je vaše věc, ale vy právě tohleto prosazujete úplně veřejně. To znamená, dorazit slušné lidi úplně, dorazit je na dno. Takže jak jsem říkal, já vám nebudu klást dotazy tady někde v předsálí, jestli něco myslíte vážně - vy to vážně myslíte, to vidíme všichni, a taky tak hlasujete. Takže to je k téhleté věci.

A já bych se posunul dál, protože samozřejmě mám tady řadu návrhů na změnu programu schůze, ale samozřejmě se k tomu postupně dostanu. Takže já jsem mluvil o tom, že tady premiér Petr Fiala z ODS, tady se snažil zase na konferenci podnikatelů tam něco vykládat. A tedy to, co jsem viděl já, to je ta konference na té (výstavě) Země živitelka, jak ho tam vypískali občané, takže to je asi ten stav.

Ale teď k té vaší vizi. Takže Česká republika nemá vysokorychlostní tratě, chybí infrastruktura, máme drahé energie, chybí jaderné bloky a přehrady, vláda nemá jasnou energickou koncepci a k tomu potřebnou infrastrukturu. Ve spoustě věcí se zaspalo. A já samozřejmě už jsem to říkal opakovaně, kde ty peníze vzít, ale vy máte prioritu v zahraničí - cizinu. Vy máte prioritu drahé zahraniční nákupy, posílat peníze do zahraničí, to jsou vaše priority, a české občany samozřejmě sedřete úplně z kůže, což bohužel všichni občané ucítí už od 1. ledna, už to cítí teď na cenách benzinu, nafty. Mimochodem opět ten váš - oblíbená Evropská unie, takže budu citovat. Určitě si - minimálně naši voliči, když zveřejňuji ta videa - tak si všímají, že poctivě argumentuji vaším oblíbeným unijním statistickým úřadem Eurostat, ale i ten už premiér Fiala zpochybňoval letos na jaře zoufale, když se mluvilo o cenách energií. Když se mu to hodí, tak tady argumentuje, ale (když) se mu nehodí, zpochybňuje Evropský statistický úřad Eurostat. No a já právě tady argumentuji tím vaším oblíbeným statistickým úřadem, aby to bylo zcela zřejmé. Takže vy v podstatě - tady ta situace je taková, že to jde skutečně už ne ani od desíti k pěti, ale jde to úplně k nule. Já samozřejmě ty výdaje, to tady ještě zmíním, protože to, co se tady zase stalo za týden, to je úplně šílené.

A já taky řeknu jasný návrh řešení ještě - předčasné volby. Předčasné volby jsou řešením. Předčasné volby a ukončení, demokratické ukončení Fialovy vládní pětikoalice. Kdybyste byli demokrati a takoví hrdinové, jak jste tady, jak tady vždycky útočíte, paní Pekarová Adamová útočí na mě tady a útočí na mě taky tady ministr vnitra, předseda STAN Rakušan a premiér Fiala, který tady - premiér Fiala tady vždycky hodí kompletně opozici a všechny voliče opozice označí za extremisty a populisty, takže ještě tady pozuráží, koho může, a kdyby to byl chlap s koulema, což je výrok právě jeho kolegy a předchůdce Mirka Topolánka, takže já si tady - já neříkám nic, co by snad mělo nějaký nepatřičný podtext, je to výrok Mirka Topolánka, předsedy ODS a premiéra za ODS - tak kdyby takový byl, tak už to položí a předčasné volby vyhlásíte, protože to, že vám plně důvěřují pouze 2 % voličů, to znamená, ztratili jste i svoje vlastní voliče, tak to je na předčasné volby okamžitě, ale vy nechcete, vy se toho bojíte.

A znovu připomínám, že premiéra Petra Fialu opakovaně mediálně vyzývám, a už o tom byl článek i na Primě, protože tam by byla ta platforma, co jsem slyšel v Partii, aby šel se mnou do diskuse v přímém přenosu. Prostě chlap vůči chlapovi, demokratická diskuse, on nechce, on se bojí. Mluvčí Petra Fialy se vyjadřoval v tom smyslu, že zajisté někdy v budoucnu se mnou do debaty půjde, ale to myslel v tom větším složení předvolebním, ale já bych si přál, aby to bylo z očí do očí, demokraticky, Okamura versus Fiala, SPD versus vládní pětikoalice a její lídr, premiér. On nechce. Opakovaně ho k tomu vyzývám a budu vyzývat. Já se ho nebojím. Já mám argumentů dost připraveno, nevím, proč se bojí on. Proč se bojí obhájit proti opozičnímu lídrovi? Jsme tady pouze dva lídři, proti druhému lídrovi už šel. Samozřejmě bylo to z hlediska Petra Fialy fiasko, totální, to byly prostě nějaké všeobecné floskule a útoky jenom. Ale my ho vyzýváme opakovaně, ať jde do diskuse. Nechce, bojí se. To tak prostě je a já budu znovu a znovu premiéra Petra Fialu vyzývat, ať se jako chlap chlapovi v demokratické diskusi postaví do názorového souboje, demokratický názorový souboj. On nechce. Bojí se, má strach. Má strach jít proti jednomu ze dvou opozičních lídrů do debaty. No, dobrá, tak já ho budu vyzývat dál a lidé to uslyší. Takže je to tedy tristní, že je to pět na jednoho, nebo když to řeknu, koalice versus opozice, pět na dva, a premiér, který tady měl plná ústa sebevědomých řečí, a má pořád, se bojí jít do diskuse.

Ale pojďme dál, protože ta situace, která se tady děje, je opravdu příšerná úplně. Rozpočet na rok 2024, to znamená to, co tady chystáte na občany na příští rok, pokračuje v extrémním zadlužování naší země, ale v extrémním. Jestli je tady někdo extrémní, tak je to - například v tomto konkrétním případě - právě Fialova vládní pětikoalice.

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou z ODS totiž předložilo vládě návrh rozpočtu na příští rok, a to se schodkem ve výši 252 miliard korun. Navrhovaný deficit je o 42 miliard korun vyšší, než jaký slibovala vláda v květnu při představování takzvaného v uvozovkách "ozdravného balíčku". Tak my víme, že je to okrádací balíček, to je ostatně přezdívka i mezi občany, protože jste říkali v květnu, že ten astronomický deficit má být 210 miliard na příští rok, a dnes už říkáte 252 miliard. Vy vůbec nevíte, co se tam děje, vy vůbec - to je prostě fiasko na fiasko, vy házíte 10 miliard tam, 20 miliard tam. Prostě to je šílené, jak vy hospodaříte s veřejnými penězi. A takže právě to je - a teď vy tedy musíte jako vláda tu konečnou podobu rozpočtového deficitu, protože tady prostě nic dobrého to nevěstí, dneska se astronomické dvousetmiliardové deficity za Fialovy vlády stávají normou, takže Českou republiku směřujete opravdu k řeckému scénáři. Tak vy tedy to musíte schválit do konce září, ale to není konec. Na rok 2025 pak Fialova vláda, konkrétně Ministerstvo financí, plánuje rozpočet, deficit další, a to v objemu 235 miliard korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP