(20.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Z toho důvodu žádám o zařazení mimořádného bodu s názvem - a já ho teď zpřesňuji, paní místopředsedkyně - 62,5 miliardy korun chybějících úspor na dotacích a provozu státu. Věřím, že podpoříte tento bod, protože když bude vysvětlen, bude objasněn, nemusíte tady zvedat ruku pro zvyšování daní napříč celou společností. I vy se budete zpovídat - svým voličům, svým příbuzným, svým přátelům, svému okolí. Budete vysvětlovat, proč jste zvedli ruku pro toto trestuhodné zvyšování daní a proč jste se podíleli na lžích ministra financí Zbyňka Stanjury. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ještě, paní předsedkyně, ten bod - Výdaje 62,5 miliardy korun státu - požadujete vysvětlení? Ještě jednou, jestli byste mně mohla...

 

Poslankyně Alena Schillerová: Název je 62,5 miliardy korun chybějících úspor na dotacích a provozu státu. (Předsedající: Děkuji.) Děkuji také.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Havlíček, kterého zde ovšem nevidím, takže následuje s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, zase se tady od minulého týdne udály další šílenosti a tuzemská ekonomika má kvůli Fialově vládě nejhorší růst v Evropě a směřujeme k recesi. Čeští podnikatelé již premiérovi Fialovi nevěří a šest z deseti českých firem vidí budoucnost České republiky temně. Pokud stát nezačne investovat, stane se Česká republika skanzenem a přijde kolaps, obávají se společnosti v průzkumu podnikatelských svazů pro agenturu Ipsos, a podle stejného průzkumu mohou za současnou situaci mimo jiné špatná rozhodnutí politiků. To je vysvědčení vlády Petra Fialy z ODS, které zaznělo minulý týden na konferenci Česko na křižovatce - vize a strategie pro dalších 30 let ze strany podnikatelů.

Další kritika směřovala na dlouhé povolovací procesy a chybějící státní vize. Tuzemská ekonomika má nejhorší růst v Evropě a podle dat Českého statistického úřadu směřujeme ke stagnaci, následně do recese. Tuzemská ekonomika také podle Evropského statistického úřadu Eurostat, unijní statistický úřad, jako jediná ze států Evropy stále nedosáhla předcovidové úrovně.

To znamená, proč o tom mluvím? Proč tady hovořím o konkrétních průzkumech zase - a já pokaždé uvádím konkrétní čísla a konkrétní ozdrojovaná data? Prostě Fialova vláda je prokazatelně nejhorší vládou v Evropě vůbec. Premiér Fiala na té konferenci, na které se mu v podstatě podnikatelé vysmáli, protože už mu nevěří, tak tam planě hovořil o různých oblastech, které mají prý naší zemi změnit. Fialova vláda říká, že by něco takového chtěla dělat. Na první pohled to znělo samozřejmě hezky. Žádná nová vize tam nebyla. Jsou to myšlenky, které už tady mnoho let - deset, patnáct let - tady všeobecně jsou známé, a jsou to oblasti dopravy, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích. Já nevím, proč mluví o čipech, když právě Fialova vláda úplně selhala, kdy tady předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a pan Vystrčil, předseda Senátu z ODS, si udělali za státní peníze opakovaně výlet na Tchaj-wan. Výsledkem toho je, že továrna na čipy, investice z Tchaj-wanu, je v Německu, a jediný výsledek, který to tedy má, je, že sami pro sebe za veřejné peníze, za výlet vládním speciálem, který jim zaplatili daňoví poplatníci, dostali vyznamenání na Tchaj-wanu. Sami pro sebe dostali osobní vyznamenání z Tchaj-wanu a draze jim ten výlet zaplatili občané České republiky. Takže to je zase úplné fiasko.

Je to samozřejmě zase další obelhávání voličů, respektive občanů. Navíc ODS měla premiéra od roku 1993 celkem patnáct let a nyní, v roce 2023, v polovině dalšího vládního cyklu, přichází s dalším a dalším receptem, když dělají pravý opak, a dneska podle posledních průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd plně věří vládě už pouze 2 % voličů.

Takže premiér Fiala na té konferenci mluvil o dopravě, ale pojďme si říct, jaká je realita. Zatímco Polsko postavilo 2 700 kilometrů nových dálnic, u nás je to 260 kilometrů. A kdyby někdo chtěl říkat, že Polsko je větší, tak ono má čtyřikrát víc obyvatel, ale mají desetkrát víc dálnic - postavili, takže samozřejmě je to totální selhání Fialovy vlády, a teď si zrovna vzpomínám, jak jsem v předsálí, nebo kolem mě tady občas prochází, teď si nemůžu vzpomenout na jméno, jeden z poslanců vládní koalice za KDU-ČSL, a vzpomínám, jak se mě ptal před rokem nebo před rokem a půl, byl tady nový, jestli myslím vážně to, co říkám. A já jsem mu říkal, že to myslím vážně. A už se mě od té doby nezeptal, protože to fiasko, co předvádí KDU-ČSL, to okrádání lidí, ty lži a sliby ministra Jurečky - já si myslím, že jsem udělal dobře, že jsem na to tenkrát neodpovídal, protože jsem věděl, že čas mi dá zapravdu. Takže je to prostě šílené, protože právě je to KDU-ČSL, které otevřeně opakovaně, letos už potřetí, okrádá 3 miliony příjemců důchodů. Vy máte Ministerstvo práce a sociálních věcí, jenom to připomenu. Nevím, proč se mě ten poslanec ptal před tím rokem a půl, to jsem vůbec nepochopil, ale dobrá, protože s tím - já jsem slušně odpověděl, to je v pohodě. Řekl jsem, že to myslím vážně, co prosazuji. A teď bych se měl správně zeptat - ale ptát se nebudu, protože já myslím, že to všichni vidí, protože vím, že vládní pětikoalice to myslí vážně, to, co předvádíte. Ano, ministr Jurečka, předseda KDU-ČSL, on má to ministerstvo, tak za prvé jste okradli důchodce letos v červnu - lidovci a vládní pětikoalice Petra Fialy za souhlasu celé pětikoalice, protože jste snížili zákonné valorizace. Tam jste okradli v průměru všechny důchodce, a to i starobní, invalidní, vdovské a sirotčí důchody, v průměru o 1 100 korun měsíčně. Teď jste přišli s dalším snížením zákonné valorizace a se zásadním zpřísněním podmínek pro odchody do předčasných důchodů, takže jste okradli podruhé důchodce, a teď jste přišli s tím zvýšením důchodů o 360 korun. To je úplný výsměch občanům, protože to vychází, že od ledna chcete zvýšit důchody pouze cca o 2 %, zatímco kvůli vaší vládě se meziroční růst inflace stále pohybuje okolo 10 %. To znamená, je to šílené úplně, takže třikrát za rok jste zařízli důchodce, úplně v přímém přenosu! Já bych se mohl ptát, jestli to myslíte vážně, ale já vím, že to myslíte vážně, takže já se nemusím ptát, jestli já myslím vážně - nebo já se vás nebudu ptát naivně, jestli tady myslí někdo něco vážně, protože ukázaná platí. A samozřejmě ano, vy to myslíte úplně vážně. To znamená, když jsem u těch důchodců, tak už potřetí, potřetí jste jim vrazili kudlu do zad, doslova jste je zařízli v přímém přenosu, a my s tím nesouhlasíme, protože my podporujeme, hnutí SPD bojuje za oprávněné zájmy a práva příjemců důchodů, a my samozřejmě tady opakovaně podáváme návrhy na adekvátní růst důchodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP