(17.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak já vám řeknu teď bilanci zahraničního obchodu s potravinářskými výrobky. To je vaše dílo, pane premiére. Dovoz, čerstvé a sušené ovoce, 48,9 miliardy, export 3,3. Takže dovážíme. Čerstvá zelenina, dovoz 13,2 miliardy, export 2,4. Zase minus 10. Hovězí a telecí maso. Ano, hovězí vyvážíme, tam jsme soběstační. A vepřové? Vepřové, import 18,4 miliardy a export 1,9. Vždyť ta prasata, to bude vzácnost, ta skončí v zoologické takhle, jak to i Evropa a jak vy jste se k tomu stavěli. Takže my vyvážíme syrové mléko, abychom dováželi máslo za 3 miliardy, jogurty a kefíry za miliardu a i mléko dovážíme a máslo dovážíme. Takže dovážíme, pane premiére, za 61,3 miliardy a vyvážíme 22,8 miliardy. Takže vy jste devastovali celý ten sektor a ještě máte neuvěřitelnou odvahu o tom mluvit. Dehonestujete ty lidi. To je fakt, fakt se všem omlouvám, že tahle vláda devastuje všechny sektory, ve kterých Agrofert podniká. Takže průzkum trhu; jaké jsou tady marže, hrubé marže těch řetězců. Tak to zveřejněte, pošlete tam ten speciální útvar. Je to od kolika - 30 až 116 %. Všichni to vědí. Tady jsou i malé prodejny, které vědí, jak to je. Takže nechápu, kdy už konečně skončíte. A já chápu, že ta média stále to řeší, aby vlastně vytvářely obraz toho zlého Babiše, který nechce snížit cenu potravin, co je samozřejmě nesmysl.

Zakladatel TOP 09 Kalousek je šokován Fialou - "krystalický projev nepochopení trhu". No, také to schytal potom, že v podstatě se takhle vyjádřil. Tak si, pane premiére, nechte vytáhnout, tady jsou marže (Ukazuje plénu písemné materiály.) - marže mléko, kolik je tam stupnice, kdo má jakou marži, to se dá všechno dohledat, mouka. Jste jediní, kteří podporují kuřata z Ukrajiny, která občas mají salmonelu. Podporujete ukrajinské obilí, které samozřejmě dostává úplně jiné látky než naši zemědělci. Takže jak to asi dopadne? Že české obilí se bude vyvážet a v Čechách bude ukrajinské obilí? Těch věcí je tady hodně. Tady jsou média, titulky: "Na drahých potravinách výrobci vydělali" - a kdy uvidíme ty titulky jiných, a hlavně energetiku?

Karel Havlíček tady označil pana premiéra za kovaného komunistu. Učinil tak v návaznosti na Fialův proslov na agrosalonu Země živitelka, v němž apeloval na velkopotravináře, nepřímo primárně šéfa ANO Andreje Babiše, aby snížili ceny potravin a ulevili lidem. Neskutečné! Takže vy, kteří jste způsobili inflaci tím, že jste neřešili elektřinu ani plyn, teď si dovolujete tyhle výzvy. Tak to je. Takže Karel Havlíček přirovnal Fialova slova k předrevolučnímu vyjádření tehdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše, který prohlásil: "Ten Janda, ta Zagorová vydělávají nějak příliš." Přitom v propočtu na tržby je to skutečně... a tento rok samozřejmě bude velice těžký. Ale pan premiér je odtržen od reality, tak to nechce slyšet.

Takže k těm potravinám myslím, že to stačilo. Snad to, kdo chce, pochopil, a pokud skutečně nás oslovuje pan předseda Hospodářské komory, abychom šli na schůzku s ním, abychom komunikovali, tak je potřeba, aby zařídil, aby pan premiér s námi komunikoval a aby pan premiér přestal hlavně napadat Agrofert a mě. Je to celé nesmyslné. Pane bože, jsem přesvědčen, že ještě asi v říjnu 2025, když budou předvolební debaty, pan premiér bude stále mluvit o Babišovi a o Agrofertu. Nevím, ono to tak vypadá.

Tady mám další titulek: "Jsme nejhorší v EU. Fialova vláda povolala na pomoc experty. Zatímco Chorvatsko od začátku prvního pandemického roku 2020 do konce loňska vyrostlo o 10,7 %, výkon české ekonomiky za tu dobu o 1 % spadl. Jsme nejhorší v Evropské unii a spolu se Španělskem jediní, kteří nedokázali ekonomiku rozhýbat na předpandemickou úroveň. Vláda Petra Fialy chce stagnaci tuzemské ekonomiky zvrátit a vedle škrcení veřejných rozpočtů se chce zaměřit i na růst. České vyhlídky jsou totiž v této oblasti neradostné. Ministerstvo financí očekává pro letošek pokles hrubého domácího produktu o 0,2 %. Až v příští roce by mělo přijít hospodářské oživení s růstem 2,3 %. Právě to, že vláda se nyní zaměřuje na úspory" - tak to nevím, kde se zaměřuje, jaké úspory, ti mají všude své lidi a poradenství a podle mého názoru nešetří na sobě vůbec nic, tak teď, když pan premiér nás přesvědčoval před volbami, že všechno umí, že nastoupí, že všechno dají do pořádku, téměř po dvou letech od voleb tady volá experty. Takže tady je nějaký expert, šéf expertů je pan Dominik Stroukal, ten vedl katedru ekonomie CEVRO Institut, tu myslím že zakládal Ivan Langer nebo kdo, takže tam nastoupí tihle lidé, za podnikatele tam nastupuje Petrof a teď oni budou radit panu premiérovi. Ale já myslím, že to je jasné. Tady i pan Stroukal říká, že co chtějí ti podnikatelé: zjednodušení trhu práce, snazší přístup zahraničních zaměstnanců na trh, snazší návrat po mateřské na trh práce, podpora jeslí a školek. Tak to všechno víme. Jenom nevím, proč tedy se to nerealizuje a proč teď... vždyť tam je NERV! Tak znamená to, že ten NERV selhal, nebo to je nová expertní skupina? Vždyť panu premiérovi radí tolik expertů. Tady je zase titulek: "Kolik dostali poradci?" Titulek: "Kolik si vydělávají vládní poradci včetně Nerudové?" To je ta paní, co kandidovala na prezidenta. Ona o tom ani neví, já nejsem poradkyně, říkala. Potom přiznala, že s Jurečkovým rezortem opravdu smlouvu podepsala. No, tak vidíte, jak zapomíná. Takže ta radila za ČSSD Maláčové, teď radí tam. Já myslím, že všichni víme, o co jde, takže je to skutečně komedie. Komedie! A to poradenství je samozřejmě jen na oko. To jen proto, aby někoho tato pětikoalice nakrmila a aby drželi tu linii.

Pan premiér nám sdělil, že "předvolební sliby jsme neporušili. Daně jsme zvedli citlivě." Tak já to nechápu, já to nechápu. Vždyť bylo jasně řečeno, že žádné daně nebudete navyšovat. Nebudete navyšovat! Tak já nechápu, jak to vlastně pan premiér myslí. Rekordní nedůvěra ve vládu. "Fialovi už nevěří ani vlastní voliči", tady další článek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP