(17.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pan Výborný skutečně zopakoval, že není ministrem cen potravin, jeho hlavní úlohou je nicméně záruka kvalitních, zdravých, bezpečných a cenově dostupných potravin pro české spotřebitele. K tomu mu přeji upřímně hodně úspěchů v okamžiku, kdy se sem dováží stále více nevyhovujících z Polska a Ukrajiny, a to v době, kdy čeští zemědělci mají nejnižší platbu na plochu v rámci Unie a v národních dotacích, které by mohly vybraným typům produkce tento propad kompenzovat, se masivně škrtá. Ano, v rámci džihádu proti Babišovi všichni potravináři nedostanou ani nic, nula - nula, nula, nula, jo? Domácí produkci navíc prodražují nejrůznější eko- a envirovýmysly, ve kterých jsme téměř šampioni Unie, a na straně druhé se hledá, jak ze zemědělců vytáhnout další peníze, třeba za daň z nemovitých věcí nebo pachtovné na státní půdě. Nebude to jednoduché, ale snadné to neměl ani Tomáš Prouza, který přítomné nazval ekonomickými analfabety v okamžiku, kdy byl konfrontován s podivnou náhodou, unisono stejných cen 64,90 korun za kilo za kuře, chlazené, ve všech obchodních řetězcích. Vážený ÚOHS, to je náhoda, co? Stejná cena! Prý se nejedná o kartel, ale jen o takzvané cenové nasledování. Cenové nasledování, to není kartel. Jinak by prý kuře stálo 90 korun. Já bych si jako zdravou konkurenci představoval situaci, kdy alespoň jeden řetězec bude prodávat za 55 korun - jsme v Česku, takže by si to podivnou náhodou, ve skutečnosti díky analýze nákupních zvyklostí klubových karet, prodejce vynahradil třeba na dražších bramborách, rýži, cibuli nebo oleji, prostě čemkoliv, co si běžný spotřebitel ke kuřeti koupí.

Takže prosím vás, tady je x článků. My skutečně nejsme soběstační, vy jste tady zničili zemědělství, potravinářství, ano. Znovu opakuji, pane premiére a všichni vážení občané, kteří chodíte do obchodů, ten základní rohlík stojí kolik? 2,93, a za kolik to prodávají pekaři, výrobci? Za 1,55. Tak je to jasný, ne? Takže já nevím, proč se vede tahle debata. Já to vím, samozřejmě. To je debata, která se vede, protože Babiš - takže Václav Moravec, to je ta nezávislá Česká televize, fanatický antibabiš, ukazoval v neděli zisky potravinářských podniků, samozřejmě na prvním místě Agrofertu. Tak dobře poslouchejte. Takže PENAM, tržby 6 miliard 270 (milionů) a výsledek hospodaření po zdanění 149, takže 2,39 podíl zisku. Vodňanská drůbež, tržby 7 miliard, podíl zisku 3 % - a pan premiér mluví o gigantických ziscích. A co výrobci elektřiny, těch 100 miliard eur? Kdo tady vlastně zkásnul všechno? A panu premiérovi to asi vadí, že tam pracují tisíce zaměstnanců, ale tato vláda pro potraviny, pro cenu potravin nedělá vůbec nic.

Teď je návrh, že se sníží daň z 15 na 12. Ale kolik je daň na potraviny v Německu? 7 %, Rakousko i Slovensko mají 10 %. Pan premiér od nástupu do vlády tak často chodil do Polska a tam je nula. V Polsku, pane premiére, je nula! Ve Francii je DPH na potraviny 5,5 %, v Itálii 4 a 5 % a ve Španělsku s rokem 2023 snížili sazbu některých potravin ze 4 % na nulu.

Takže by bylo dobré, kdyby pan premiér skutečně... a oni to říkají všichni ti ministři, a to je neuvěřitelné, ne? Oni dokonce, ta provládní novinářka všude chodí a říká, že kdyby byla političkou, tak by chtěla, aby se všechno dováželo. No ano, pokud teď máte pocit, že ano, že obchody jsou narvané potravinami, ale když byl covid, kdo tady držel ty dodávky, když byly zavřené hranice? A myslíte si, že to bude tak věčně?

Absolutně největší skandál je, že pan premiér tvrdí, že pomohli energetikům, pomohli potravinářům a že mají něco vracet. To je neskutečné.

O ziscích firem - já znovu opakuji, ať to všichni vidí, kolik kdo tady vydělává, ne že celé léto se stálo, jelo, že Agrofert. Tak fajn. Takže pan Výborný chce zatlačit na obchodníky, to je super, já si myslím, že klidně nechť navštíví ty podniky, aby viděl, za kolik ony prodávají. Takže problém potravin podle cen není ani u řetězců, ani u výrobců, ten problém je v tom, že zkrátka tady vláda boj proti inflaci - když tedy nejdřív tvrdili, že já za to můžu, potom Putin, potom si přisvojovali, že to zvládli - neudělala vůbec nic. A tady je nějaká debata o tom, kdo má nějaký - to zase tam Moravec - oligopolní trh, to je nový výraz, co to je oligopolní trh? Takže čerstvé mléko Moravia Lacto 15 a 29 %, Alimpex 15 a 29 %, máslo Madeta 15 a 29 %. To je oligopolní trh, jo? Protože oni si asi myslí, že tihle výrobci mezi sebou nekonkurují? To je normálně jak v blázinci. Oligopolní trh! Oni vůbec nevědí, o čem mluví. Tady je největší koncentrace řetězců, největší v Evropě na obyvatele, ano? A oni vůbec nechápou, o co se jedná. Takže tady někdo stále, aby se zakryly všechny ty průšvihy, jeli celé léto tohle, hlavně ta paní, nebudu ani říkat to jméno radši.

Šéf Agrární komory říká: My karty odkrýváme, řetězce marže tají a tak vydělávají, říká šéf Agrární komory. Pan premiér na Země živitelka říká: Firmy mají velké zisky. Na cenách to ale lidi musí poznat. Fajn. A co je to velký zisk tedy? Já nevím, 100 miliard u výrobce elektřiny, nebo co to je? To je směšné. Tady vy děláte nepřátele z potravinářského sektoru, který jste zničili. Kolik je tady zahraničních firem, které sem přišly? Kolik? Minimum, Francouz, Ital. Koupí naše mléko, vyrobí sýry a dá to pryč, vyveze. Víte, co jste ale destruovali? Tady žádná velká nadnárodní firma nepřišla, jo? Takže pan premiér tam řekl a teď každou chvíli on říká něco jiného. Že klesají ceny másla, cukru, mléka - to je normálně byznys a konkurence, akorát proto, že tady tahle vláda má x skandálů, a všichni to říkají. Síkela: "Babiš by se měl chytnout za nos." Vážně? Jako že Babiš co jako? Takže premiér říká, že Babiš má snížit cenu, a Síkela říká, všichni říkají, že Babiš, a tak dál. To mají jednotnou marketingovou šablonu. Oni kromě Babiše neumí vůbec nic, Babiš je hlavní nepřítel. A přitom dobře všichni vědí, že na firmy nemám žádný vliv, a samozřejmě, i kdybych tam byl, tak je to celé pitomost. Celé je to nesmysl.

Takže ještě jednou, ÚOHS na trhu s potravinami nezjistil pochybení, regulaci cen nepodporuje. Takže už přestaňte s tou politikou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP