(16.40 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Teď tady zmíním vystoupení pana poslance Horáka, který při prvním čtení tady prohlásil: Tady dva dny zaznívají informace, že tady budou umisťováni vojáci, budou tady vznikat základny. Není to pravda. Takže ty dezinformace, ty právě vznikají tady. Ti důvěřivější a citlivější lidé na ně reagují a toho se právě obávají.

Opakovaně zde bylo konstatováno, že zde žádní cizí vojáci a základny nebudou. Paní ministryně prohlásila: Dohoda nedává ozbrojeným silám Spojených států amerických právo pobývat na území České republiky. Jejich pobyt musí vždy schválit vláda nebo Parlament České republiky podle článku 43 ústavy. Pokud bude pobyt amerických ozbrojených sil schválen podle článku 43 ústavy, právní postavení amerických vojáků se bude řídit následně dohodou.

Z mého pohledu dohoda sice nedává ozbrojeným silám USA v současné době právo pobývat na našem území, ale vytváří předpoklady pro to, aby zde mohly pobývat a působit v bližší či vzdálenější budoucnosti, tedy že americká vojska mohou být na našem území rozmístěna v dohodnutých zařízeních vulgo vojenských základnách a mohou sem de facto převážet a skladovat jakýkoliv vojenský materiál, včetně jaderných zařízení. Samozřejmě v rámci nuclear sharing, na základě smlouvy, kterou bychom podepsali. Schválení rozmístění amerických vojsk naším Parlamentem při současném rozložení sil by totiž byla pouhá formalita. Pětikoalice má pohodlnou většinu a může odhlasovat pobyt americké armády na našem území, kdykoliv uzná za vhodné, že jsme již dostatečně ohrožení. Protože to je jádro pudla, od kterého se odvíjí vše podstatné.

Nedokážu si představit, že zástupci americké armády zde nebudou podnikat žádné přípravné akce a činnosti předtím, než naše vláda a Parlament budou rozhodovat o schválení pobytu amerických vojsk na našem území. Pokud přijmeme definici vojenské základny takto - já jsem hledal na internetu, jaká by byla, a nejvíc se mně líbila tahle: "jedná se o ohraničený a nepřetržitě střežený komplex zabezpečený vůči průniku nepřátelské živé síly i techniky, kde jsou soustředěny bojové prostředky, poskytuje rovněž sociální a technické zázemí pro posádku" - tak co potom bude v Mošnově a v jiných dohodnutých zařízeních, až se tam americká armáda přesune, když ne vojenská základna?

Na závěr si dovolím připomenout pár informací k době, kdy jsem sloužil za generála Václavíka. Nestydím se za prezentaci těchto informací, jelikož opakování je matka moudrosti a platí, že zahrávat si se sirkami u stohu suché slámy není nejlepší nápad. Pokud to neudělají masmédia hlavního proudu a odpovědní odborníci, tak cítím povinnost to přednést já.

Od objevu a vývoje neutronové zbraně nemáme další zaručené informace o vývoji jiného typu jaderných zbraní, které by umožnily vést omezenou jadernou válku bez dlouhodobého a masivního zamoření zasaženého území. Nejnovějším známým typem jaderné zbraně je takzvaná neutronová bomba, jejíž historie sahá někdy do šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Je to upravená termonukleární bomba, to znamená vodíková bomba s vyšším radiačním účinkem určená k použití ve městech nebo na obrněnou techniku nepřítele.

Výtěžek neutronů se kromě přítomnosti kalifornia dále zvyšuje zavedením speciálního obalu munice s obsahem beryllia, boru nebo bismutu. Vede to k tomu, že až 50 % energie výbuchu se uvolní ve formě pronikavé radiace, kde podíl neutronového záření převyšuje podíl elektromagnetického záření gama, které má desetkrát nižší relativní biologickou účinnost. To znamená, že neutrony působí na živé organismy, na buňky desetkrát zničujícím způsobem víc než intenzivní gama záření. Neutrony navíc mohou vyvolat trvalé změny charakteristik polovodičů a jejich destrukci, to znamená, dojde k destrukci veškeré elektroniky. Ostatní ničivé parametry jaderného výbuchu neutronové munice jsou sice potlačeny, ale nelze je také zanedbat. Rychlé neutrony procházejí hladce hustým materiálem, pancéřováním i zdivem. Lze konstruovat neutronové zbraně malé ráže, dělostřelecké granáty.

Údajně byly všechny neutronové zbraně USA demontovány. Tak aspoň jsem tedy našel na internetu tento údaj. Abych pravdu řekl, moc tomu nevěřím, že velmoci, které jsou schopny vyrobit jaderné zbraně, by se vzdaly dobrovolně něčeho tak účinného, ale na druhou stranu tak ďábelského. Tendence tedy je použití takových zbraní, které zničí živou sílu nepřítele a zachovají infrastrukturu bez dlouhodobého zamoření. To je ďábelskost té zbraně.

A nyní se podívejme, co rychlé neutrony provedou živé síle. Způsobí nemoc z ozáření. Ti, kteří to znáte a jste na to školení, víte, že existují dva druhy nemoci z ozáření, jednak akutní a jednak chronická. Ta akutní je způsobena tím, že energie těch neutronů se absorbuje v makromolekulách a ve vodě a dojde k poškození makromolekul, to znamená bílkovin, nukleových kyselin a různých jejich kombinací a dojde k tomu, že ta živá buňka buď zahyne, což vede k okamžité smrti těch těžce zasažených, anebo dojde k částečnému poškození a to vede k poruše mitózy, což znamená dělení buněk, a poruší to rychle se dělící tkáně. Asi už tušíte, co jsou rychle se dělící tkáně. Jednak jsou to buňky, které se tvoří v kostní dřeni, to znamená krvetvorba, jednak jsou to epitely, které vystýlají dýchací cesty a trávicí. Samozřejmě rychlé se množící epitel je vlastně tam, kde se tvoří spermie. Takže jsou poškozené tyto tkáně. V prvé fázi ten zasažený zvrací, je mu špatně a pak s určitou latencí dojde k tomu, že začne krvácet, je to taková bych řekl radiačně způsobená ebola, a ten člověk vykrvácí z tělních otvorů, anebo umře na infekci hnisavou nebo jakoukoliv infekci, protože má nedostatek bílých krvinek, protože záření mu zničí bílé krvinky. Takže to je to akutní.

A teď ti, kteří to přežijou. Nevyhráli, protože jsou ohroženi chronickým působením té pronikavé radiace. Asi už tušíte, k čemu to vede, protože poškozením DNA těch nukleových kyselin vznikají mutace a na základě těchto mutací vznikají v somatických buňkách, to znamená v žaludku, ve střevech, v kostní dření, u žen v prsou, zhoubná onemocnění. Kromě toho nastává u žen i mužů sterilita. Vznikají potraty. A vůbec nejhorší podle mě je to, že dojde k poškození zárodečných buněk, to znamená spermií a vajíček, a ty mutace se přenáší do další generace.

Tak já vám to říkám z toho důvodu, abyste si oživili tyto informace a abyste se nad tím zamysleli, abychom nikdy nedopustili to, aby vznikla jaderná válka a aby na našem území nebyly (byly?) rozmístěny jaderné zbraně. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Nejprve paní ministryně Černochová a připraví se pan poslanec Balaš. Paní ministryně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP