Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Také by bylo dobré, kdyby se podíval i na to, jak to mělo být. Například tady je podklad z ŘSD, kdy budou stát dálnice, ano? (Ukazuje do sálu materiály.) My jsme mluvili o tom, že se musí některé dokončit - Karlovy Vary, 2026, České Budějovice na hranici s Rakouskem, 2026 a tak dále. Takže ono to vypadá, jako bychom my nic nedělali.

Když jsme nastoupili v roce 2014, tak nebyl ani zákon. Farmářka Havránková - vždyť naši předchůdci řešili Havránkovou 19 let, ano? To je ta dálnice vedle Hradce. My jsme přišli a udělali jsme nejdřív zákon, který stanovil až osminásobek za metr.

Jak to bylo po revoluci? No, naši politici si nakoupili různé pozemky. Proč jde dálnice z Brna na Vídeň kolem Mikulova? To nevím, proč to nejde přes Břeclav. Můžeme se bavit - D1, Benešov nebo Tábor, proč to nedokončili a tak dále. Jasný důkaz toho, kdo věnoval dopravní infrastruktuře pozornost, je tahle tabulka o financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI. (Ukazuje do sálu.) Tady jasně vidíte, jak za této vlády, která byla ve vládě už v roce 2009, jak to klesá z 2009 až na 2014. Potom, když jsme dali do kopy legislativu, tak to začalo stoupat. Takže tato vláda se vlastně jenom chlubí naší prací a samozřejmě vymlouvá se na věci, které neexistují.

Tady je vtipný ten titulek. Antibabišovský a provládní Deník N - směřování obou zemí je stejné, česko-polské spory na jednání vlády v Katovicích ustoupily do pozadí. No, určitě, stejné? Nic není stejné. Poláci nás válcují, pane premiére. Mají DPH na potraviny nula. Polák se stará, Morawiecki se stará, bojuje. Je to nejtvrdší premiér dneska. Věřte mi, já jsem tam s ním seděl čtyři roky a byl tvrdý a skutečně urputný. On tam dlouho byl ministrem financí a prosazoval proti všem zájmy Polska. Já samozřejmě jsem prosazoval zájmy České republiky. Ale to jsou věci, které pan premiér nezná.

Takže směřování obou zemí. No tak, my jsme nasměrovaní už dávno. My jsme členy NATO a Evropské unie, tak já nevím co. Ale ta ekonomika, jak funguje. Ano, Polsko jede, protože tam opozice i koalice o těch strategických věcech spolu diskutují, dělají to spolu, na rozdíl od vás.

Takže ta tiskovka. Lídr Morawiecki a pan premiér, který znovu mluvil o tom plynovodu Stork, což samozřejmě nechtěli kámoši pana premiéra a Poláci to taky nechtěli. Ale pan premiér o tom opakovaně mluví, že ten plynovod my jsme měli zanedbat. To je další lež, samozřejmě není to pravda, dá se to zdokumentovat. My jsme dokonce vyřídili v Bruselu peníze na ten plynovod.

Tak já se znovu ptám, pane premiére, kdo to postaví z české strany? Já už jsem vám napověděl, ale už to nebudu opakovat. Proč bych vám radil, když vy jste bezradný a nevíte. Tak řekněte, kdy se začne ten plynovod stavět, kdo z české strany bude investor a kde je souhlas Polska? Polsko otevřelo plynovod, který vede z Norska na slovensko-ukrajinskou hranici a je tam. Potom mluvil pan premiér o jádru. Ano, Poláci se můžou od nás učit to jádro. Ale vy to máte připravené, ty Dukovany a Temelín, kde jste měli Rosatom, abych vám to znovu připomněl. Takže to byla ta tiskovka a člověk se nestačí divit.

Potom pan Morawiecki, který je samozřejmě šikovný politik, lídr, řekl, že ten Turów je fajn. Ano, pro Polsko, ale... 24. července. Co je dneska? 26. července, dneska je středa. Takže v pondělí - stěna na zadržení vody u Turówa funguje, potvrdily vrty. Ale pro Polsko, z Česka voda stále mizí. Já jsem to nechtěl podepsat, protože to bylo nevýhodné pro Českou republiku, nevýhodné, jo. Takže Poláci se vám vysmáli, pane premiére, natřeli si vás na chleba a vy, protože zkrátka nemáte tu odvahu, jste udělal špatný deal pro Českou republiku, pro Liberecko, protože zkrátka našim lidem tam voda stále odchází. Tady se píše, že to funguje na polské straně, ale u nás to nefunguje, no.

To je vaše dílo. My jsme s tím nesouhlasili. Nedostal jste za to vůbec nic. Já rozumím tomu, že v Polsku je před volbami a že tam demonstrativně - myslím, že tam byl i Katczinsky v tom dole, byl tam i pan premiér Morawiecki - a řekli, že se bude těžit a nás vůbec nezajímá, co říká Brusel. Mě to taky nezajímá, ale tuto vládu to zajímá, ta si chodí pro notičky, ano? Takže Morawiecki řekl, budeme těžit minimálně do roku 2044.

Tato vláda řekla, 2033 konec bez ohledu na to, jestli Dukovany budou v provozu nebo nebudou a ještě zakazuje vlastně lidem kupovat si kotle na uhlí, jo. Takže všechno dělají proti lidem. Česká republika po nástupu této vlády je na straně federalistů, ano? Vždyť ten zbytečný ministr pro EU říká, že všechno dáme do Bruselu, oni nás budou řídit, ti zelený šílenci, ti magoři, Timmermans a spol. Takže nehájí suverenitu České republiky pan premiér, nehájí.

Potom bylo Colours of Ostrava. Tam jsem kdysi chodil, dokonce jsme to sponzorovali. Dneska - teď nemluvím o těch kapelách, co tam vystoupily, ale o tom, že to je zkrátka dneska politický festival. Já si pamatuji, myslím, že v roce 2016, kdy už tam byl ten Meltingpot, jo. Já jako ministr financí jsem byl v hledišti a jen tak jsem to pozoroval a tam samozřejmě mluvili o Babišovi, EET. Když jsem se přihlásil, tak všichni byli v šoku, že tam jsem.

Ale tehdy to bylo ještě, že samozřejmě jsme byli ve vládě a měli jsme tam skvělého primátora z Ostravy, který tam dával... no tak, šlo o prachy, o co jiného, jako vždycky. No a teď bylo velké pozdvižení, že tam někoho kontrolovali, co má na sobě, nebo ne. Ale o to nejde. Samozřejmě nová totalita se prezentovala v plné síle. Vystoupil pan prezident a potom přišlo finále, pan premiér vystoupil na Meltingpotu.

Já bych se chtěl zeptat naší vlády, jestli a kam vlastně dává ty peníze z toho projektu SYRI. To je projekt této nové totality, který uvolní 600 milionů korun na pět let. Je pravda, že to vzniklo ještě za covidu, ale nikdy to nebylo zneužíváno na politické cíle. My máme informace, že zkrátka tento projekt má dostat, nevím, 180 milionů korun tento rok. Z tohoto projektu se platí údajně různá vlivová média. Například dneska takový ten iROZHLAS, který je největší Antibabiš. Údajně tam platily nějaký průzkum. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP