Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A bylo by zajímavé vědět, protože tato vláda nemá žádné skrupule, tahle vláda brutálně uplácí i média, oni normálně dělají kampaně za desítky milionů, aby oznámili občanům, že eRecept - což je naše dílo - že tím se chlubí a další věci. Takže by bylo zajímavé, jestli ten melting pot - a tam vystupovali, samozřejmě, všechny podcasty, ti takzvaní nezávislí politologové a antibabišovští komentátoři - no a přišel pan premiér. Tak co nám sdělil pan premiér v rámci panelu Kreativní Česko?

Česko jako brand. Ano, Česko byl brand. Baťa je brand, za první republiky, za Masaryka jsme byli brand. A měli jsme plno skvělých značek, které vy jste po revoluci zničili, ty fabriky. A pan premiér říká - Česká republika by měla patřit mezi deset nejúspěšnějších zemí světa. No, představte si to.

A když jsme mu to předali v prosinci 2021, tak jsme byli, pane premiére, na devátém místě nej(víc) prosperujících zemí v Evropské unii. No, a vy jste klesl. Vy jste na místě dvanáct. Tak co se děje? My jsme byli v té desítce. Vy jste dvanáct. A bude hůř, protože zkrátka vy ničíte tuto zemi. Takže pan premiér nám říká - to znamená, že by měla být ekonomicky rozvinutá, zdravá země - ano - která se vyznačuje sociální soudržností - no, to fakt, ta vaše sociální soudržnost, to vidíme, jak Jurečka bere důchodcům peníze - a která po všech stránkách dobře se rozvíjí.

Je důležité, aby tuto vizi sdílela širší skupina lidí nejen napříč politickým spektrem. Ano, určitě, my jsme vždycky bojovali za to, abychom byli hrdí na naší zemi, na naši vlast. A aby to měla velká část společnosti. No, tak já nevím - dělá si srandu pan premiér? Vždyť my jsme... za naší vlády a my jsme bohužel mohli vládnout jen dva roky, do roku 2019, potom byl covid, který měl násobně horší dopad na naši ekonomiku a život lidí než ta Ukrajina, na kterou se stále vymlouváte. Jaký měla dopad Ukrajina? Na energie? Jo, ale to je vaše chyba, že jste nezastropovali cenu elektřiny u výrobců! Že nás to stálo, ti Ukrajinci, 85 miliard? Fajn. Dobře. Tak to řekněte.

Nás stál covid 450! A všichni vědí, kam ty peníze šly. Stouply úspory lidem o 900 miliard, snižovali jsme daně a tak dále. Takže pan premiér si dělá asi srandu, ne? No, potom říká - nemáme dobrou dopravní infrastrukturu. No a co dělala ODS po revoluci? Proč jste si nevzali nějakého poradce? Proč nemáme rychlovlaky? Proč? Teď jste přišli, že pan ministr Kupka, který aspoň nějak komunikuje s Havlíčkem, že objevil Ameriku, že bude ta páteřní dálniční... a kde jste byli předtím do roku 2013, za vaší vlády, kde jste seděl s Nečasem? Osm set metrů? Protože to byla korupce! (Zvýšeným hlasem.) Protože jste měli opoziční smlouvu! A potom přišel Bárta a myslel si, že taky udělal nějaké kšefty. No, neudělal, protože ty stavební firmy řekly "ne". Ne. Jasně, nejsou důkazy. Ale víme, jak to bylo, protože my s nimi mluvíme.

Takže dopravní infrastruktura - říká pan premiér. A potom pan premiér připomněl problém energetiky. Máme jaderné elektrárny, máme uhelné a jsme země, která je schopna vyvážet elektřinu. No, to je super, ne? Tak minulý rok jsme vyvezli třikrát víc elektřiny. A ještě jednou, vážení spoluobčané - víte, kolik platí Slováci za megawatt na Slovensku? Teď to ta nová úřednická vláda prodloužila... 1 500 korun. Znovu si to spočítejte. Máme nejdražší elektřinu, nejdražší. To zastropování, to byla sranda, ne? To si normálně dělají srandu.

Máme stále nejdražší elektřinu a pan ministr Síkela nám stále říká, že máme plné zásobníky plynu. No, super. Ještě nám zkuste říct, za kolik to ten ČEZ nakoupil, ten plyn, a za kolik to prodal. To by bylo strašně zajímavé vědět, kolik jste na tom prodrbali peněz. Takže energetika. Ano, my vyvážíme všude - Rakousko, Slovensko, vyvážíme, ano, na to Slovensko, kde lidi mají násobně, třikrát levnější elektřinu.

A to byl celý problém inflace, kterou jste nezvládli. Vy jste i dokonce vyvolávali tu inflaci tím, že jste strašili, stále, ano. Jediný nezávislý ekonom pro mě je profesor Švejnar. Všichni ostatní, ti vaši experti, je potřeba se podívat, kdo je platí, odkud přišli a kde byli. Provládní, provládní, dokonce jeden poradce tvrdí, že co si to vlastně naši lidi, spoluobčané, dovolují - jezdí na dovolené? No, to je ale drzost. Ne? Nejlepší by bylo asi porazit tu inflaci tak - všichni budou doma, nebudeme ani jíst, nebudeme nikam chodit a potom, to by se vám líbilo, 20 % nezaměstnanosti. Takže pan premiér mluvil o energetice, že jsme zapomněli, že svět se vyvíjí. No, to je pravda, no, jinak se staneme zemí... Takže ono je to jak ve špatném filmu, co tady pan premiér povídá.

Potom se diskuse vedla o budoucnosti autoprůmyslu. No, představte si. Musíme dělat všechno pro to, aby jeho proměna, která je nezbytná, dopadla dobře. Moje představa je, že bychom na českém území měli vlastně všechno, co potřebujeme pro moderní automobilový průmysl... a základních surovin, jako je třeba dnes lithium pro baterie - ano, pane premiére, my jsme vám to lithium, které chtěli ukrást bakalovci, zaparkovali, máte ho na ČEZu - ale prosím vás, já už jsem vám říkal opakovaně, že tu gigafactory... ukažte papír od Volkswagenu. Vždyť Volkswagen oznámil, že jde do Ameriky, tam dostane šílené miliardy v dolarech, aby postavil gigafactory. Proč stále trváte na gigafactory? Já chápu, že někdo za 7,5 miliardy chce zničit dráhu letištní toho letiště Líně, co zašantročil zakladatel TOP 09, pronajal to na padesát let a nedostanou ani korunu. Tady je paní ministryně Černochová, ano? A já říkám, je to letiště certifikované NATO, tak ta dráha zkrátka tam má zůstat.

Ještě jsem četl, že ekologické zátěže - tam se taky kradlo do roku 2014, než jsem nastoupil na Ministerstvo financí. My jsme zlevnili ty zakázky čtyřikrát. Pamatujete na ten megatunel, 100 miliard, co chtěli ukrást, těch ekologických zakázek? Ale o tom samozřejmě média nepíšou, protože jsou součástí této nové totality. Takže budoucnost autoprůmyslu... Volkswagen řekl, že jde s gigafactory do Ameriky, Macron otevřel jednu gigafactory, údajně v Dunkerque chce postavit druhou za 5,7 miliardy euro a Evropa mu dá na to 1,5 miliardy euro, údajně.

A hlavně, pane premiére, vy jste slíbil, že nedovolíte zákaz výroby aut se spalovacím motorem. A lhal jste zase. Zase jste lhal. A já nevím, proč ti fanatici v Evropě nám mají přikazovat, v jakém autě máme jezdit. Proč? Syntetická paliva - sprostá lež. Neexistují. Jsou tři laboratoře na světě, kde jsou. A pane premiére, dejte si udělat monitoring elektroaut.

Tak vám řeknu teď jeden příběh. Na pumpu, nejhezčí pumpa v Evropě - to víte, kde je, jak se zabočuje do Průhonic - přijel jeden pán a zaparkoval na místě pro invalidy. A vedoucí jde za ním a říká - tady nemůžete parkovat. A on otevře kufr, vytáhne berle, vyhrne si košili a celou páteř má stehy, nevybrané. A začne vyprávět příběh: Porsche Taycan jede po dálnici, a najednou ze sedadla kouř. Auto začíná hořet. Tak se vyděsil a brzdí, ale auto přidává, jede sto osmdesát. A skončí nakonec, jinak by se zabil, v hasičské nádrži. Když mi to tam vyprávěli, tak říkám: no, on určitě kecá. No, on nekecá. Udělejte si monitoring deníků a tam to auto je skutečně pod vodou. A teď stále vidíme, jak ty tesly hoří. Viděl jsem na Instagramu, jak jedna tesla jede - v Číně - jede stále rychleji, dvě stě padesát, asi šest obcí - to video, je to tam vidět - a nakonec skončí (na sloupě?). Tři mrtví. Takže ta elektroauta - to jste nám vtloukli do hlavy - která se vyrábí v Číně za půlku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP