Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A to nejhorší, co vlastně se stalo, je, že vlastně vás pochválil ten nejhorší evropský politik. Ten fanatik, ten magor Timmermans, kombinace zelených komunistů, vás pochválil a řekl... když to tady někde najdu, řekl, že vlastně to bylo všechno skvělý. Když Timmermans někoho chválí, tak to bych se normálně zastřelil, kdyby mě Timmermans pochválil. A co řekl Timmermans: Chci vzdát holt českému předsednictví za skvěle odvedeno práci, ano. Pan premiér si chodil k Timmermansovi pro notičky. Za mých 35 let zkušeností, říká Timmermans, jsem neviděl předsednictví, které by bylo tak zaměřené, tak bojovné, tak orientované na výsledky jako české předsednictví. (Se smíchem.) Dosáhli jste historických výsledků a neměli byste na to zapomenout, ano. To je úplně neuvěřitelné. Úplně neuvěřitelné. Timmermans, který je otcem toho Green Dealu a za nás nebylo ani slovo, když se projednával Green Deal rámcově, o tom, že se zakážou auta, že lidi budou platit za emisní povolenky, že zničíme průmysl, že chceme zničit i ty krávy, že vlastně zničíme tu Evropu. Tohle je Timmermans. Chvála bohu, už odešel z Evropské komise a já doufám, že tyhle lidi, kteří chtějí zničit tu Evropu, se už v Evropě neprosadí, protože to by byla pro nás úplná, úplná katastrofa.

Já se vrátím k tomu, a to jsou ty lži, které pan premiér stále opakuje, ano. Takže znovu žádám pana premiéra, aby nelhal o Green Dealu. Vy jste zradil všechno, co jste sliboval spoluobčanům před volbami, vy jste zradil sám sebe. Vy jste zradil ODS. Vy jste zradil i názory vašich europoslanců a prosazoval jste všechno, co tenhle člověk od vás chtěl. A stejně s tou migrací. Nikdy jsme nedopustili legislativu. Ano. Ale Evropa, Evropská komise, pan premiér si tam chodil pro notičky, tak všechno odsouhlasil. Já nechápu, jak může říct, že tam něco prosadil. Neprosadil nic. A všechno se to dá dohledat.

Potom samozřejmě se stále lže o energetické bezpečnosti a o tom, jak to bylo s Dukovany. A tady je krásný titulek, kde vlastně tady redaktor říká: Ruská ropa může do Česka podle potřeby. No, tak fajn. Pan premiér nám řekl a sliboval, že se odstřihneme od ruské ropy, ano? Akorát to nějak nedomyslel a zjistil, že bez ruské ropy zkrátka to u nás bude velký problém. Navíc samozřejmě on nemá na to žádný vliv, ale vždycky říká, jak mu to vyhovuje. Můžeme se vrátit k inflaci, kde říkal: Inflace, může za to Babiš, potom Putin, potom ČNB a teď on zařídil tu inflaci. Stejně to bylo s ropou. Takže říkal: Ropa, nechceme. Potom zjistil, že to je průšvih, tak byl rád - a tady je k tomu článek a chtěl výjimku, ale samozřejmě nebyl schopen ji prosadit, protože nemá tu odvahu. Takže tady je titulek (Ukazuje materiál.) - Orbán napínal Evropu 26 dní, embargo na ruskou ropu schválila EU jemu na míru. Ale to je špatný titulek, i panu premiérovi na míru.

Protože pan premiér - a teď já nevím, jestli skutečně on rozhoduje o dovozu ropy nebo ne. A samozřejmě nerozhoduje, ale on vždycky se pasuje do té role, že on o tom rozhoduje. Minulý rok dovezl pan premiér o 820 000 tun ruské ropy navíc, navíc. A teď nám chce namluvit, že vezme naše peníze daňových poplatníků - 1,6 miliardy z Mera, které má malý podíl v tom ropovodu TAL a že za ty peníze zkrátka bude ta soběstačnost. Tak samozřejmě je to nesmysl, je to nesmysl, protože zkrátka i ti spoluakcionáři v tom ropovodu to nechtěli. Takže to je další lež a další manipulace, kde on tvrdil, že se chce odstřihnout, potom zjistil, že nemůže, tak chtěl výjimku. Výjimku nezařídil, zařídil Orbán a ještě pan premiér drze říká, že mě nějak Orbán řídil a takovéhle nesmysly. Já jsem byl na rozdíl od vás, pane premiére, svrchovaný český premiér. A bojoval jsem za české zájmy a proto mě nesnášela ta komise, proto si vymyslela střet zájmu a proto na Orbánu vymysleli ty blbosti, protože Orbán nechtěl, aby se maďarské děti učily na základce o tom, jestli mají takový sex nebo onaký sex.

A mimochodem ještě Polsko tam bylo před agresí Putina. Polsko bylo na černé listině, potom se to změnilo. Takže další věc, která je nepravda, ano? Takže suma sumárum historicky předsednictví máme jednou za třináct let. Výsledek je nula. A kdyby tam nebylo Zajíčka, který je jediný schopný z celé té party, no tak ani se nedotáhly některé věci, které byly už určeny předtím a samozřejmě potom se chlubí pan Rakušan, že dotáhl Schengen Chorvatska. No, nedotáhl. Ti čekali osm let. Takže to jsou ty věci, které tady jsou v tom prostoru a stále se to opakuje. Potom pan premiér byl v Polsku. Viděli jsme tiskovou konferenci. Ano, Morawiecki, to je lídr. Co říkal Morawiecki. Tvrdě kritizoval Evropu za nelegální migraci. Tvrdě kritizoval Evropskou komisi za to, že chce stále víc kompetencí a že vydírá některé státy přes peníze. Ano, to je jejich styl. Nejdřív členským státům vnutí peníze na to, co jim vyhovuje, hlavně na tu zelenou ideologii, ano, dálnice si musíme platit ze svého, ale něco nám dali. Pan Morawiecki tvrdě kritizoval, pan Morawiecki mluvil o tom, že zásadně nesouhlasí, aby byla porušená jednomyslnost Evropské rady.

Také mluvil o tom, že výdaje na obranu by měly být mimo rozpočet. To je zajímavý návrh, mimo zadluženost myslím. To byl jasný lídr. A potom vystoupil pan premiér Fiala na tiskovce. O čem hlavně mluvil? Hlavně mluvil o Ukrajině, poněvadž pan premiér stále mluví o Ukrajině. Tato vláda má neomezené peníze pro Ukrajinu a má neomezené peníze pro obranu a nemá peníze pro důchodce a pro lidi, to nemá. Bohužel. Takže to byla velká část jeho tiskovky. Mluvil pan premiér o dopravě. To je také strašně úsměvné, když pan premiér seděl ve vládě Nečase, několik měsíců jako ministr školství a za období Nečasové vlády se postavilo kolik? 800 metrů dálnic. Nemluvě o tom, že za období ODS kilometr dálnice stál více než 500 milionů. My jsme to stáhli na 250 a proč stál 500 milionů? No tak to dobře vědí hlavně naše stavební firmy, jak to tehdy bylo ta korupce. Neuvěřitelná korupce, neuvěřitelná.

I ten obchvat v Českých Budějovicích, kde teď tvrdí, že na to nemají peníze, i ten mohl místo tunelu jít po povrchu. A pan premiér o tom mluvil a teď přišel pan ministr Kupka a objevil to a slibuje, že ta páteřní dálniční síť bude za deset let. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP