Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale my jsme nedostali nic. Možná pan Rakušan si uloupl nějaké drobné z nějakého fondu nebo nevím z čeho. A přece pan premiér se vyjádřil, že když to všechno bude spočteno, a já myslím, že už to je přes 40 miliard nebo 45 miliard, tak zkrátka to pošle do Bruselu. Přitom propásl historickou šanci tyhle peníze dostat v rámci předsednictví.

Jasně, solidarita, solidarita, to je o boji za české zájmy. A dneska v rámci celé Evropy, kdo tam bojuje za zájmy svých spoluobčanů? No, Polsko a Maďarsko. Český premiér nebojuje za zájmy našich občanů. A mohl to zablokovat. Ani nemusel blokovat, měl jasně říct, my tady - Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko - jsme přijali tolik uprchlíků a my, Česká republika chceme 45 miliard, 40 miliard. Takže nic jsme nedostali. Tak jaký úspěch? Kde je ta výjimka? A vy si myslíte, že oni k nám nepřijdou? Vždyť jsme v Schengenu, pokud to nevíte. A tady někdo se snaží říct, že vlastně ta vláda pokračuje v tom, co my jsme dělali.

Ne, ne. My jsme dělali všechno pro to, a nám se to povedlo. My jsme zrušili kvóty, my jsme nedovolili tu legislativu. Viktor Orbán postavil plot roku 2015. Dneska staví ploty všichni: Řecko, Polsko, Dánsko, všichni staví ploty a dostanou na to peníze. Řekové dostali 3,4 miliardy euro. Proč, když Morawiecki zablokoval Radu? A samozřejmě ti Bakalovi pisálkové psali, že Babiš je úplný idiot, protože on vlastně neví, jak to tam funguje. No, Babiš ví přesně, jak to funguje, protože Babiš tam něco i dokázal. A já se k tomu dostanu. Takže proč ta Meloni jela do Varšavy? Protože Itálie dostala 1,1 miliardy euro na ty uprchlíky, a Morawiecki, ten si to taky vydealuje. Ano, ta solidarita, když zasedá Evropská rada a se zavřou dveře, není. Tam je boj za zájmy těch jednotlivých států a my jsme tohle dělali.

Takže je to katastrofa pro Evropu. Samozřejmě to je o té kultuře, že jsou tam problémy. Koupaliště v Berlíně, tady ženy lízají zmrzlinu a Syřanům to vadí, se píše v Německu. Tak představte si. Takže za chvíli tady budou nám diktovat, co všechno máme dělat, protože my máme u nás doma novou totalitu. A jejich zástupce vystoupil dneska jako první, no a druhá totalita je v Bruselu a v Evropském parlamentu.

Vrátím se k tomu interview pana premiéra. Pan premiér znovu zopakoval tu svoji lež a říká, že AB, to jsem já, udělal neuvěřitelný názorový obrat, jak odsouhlasil Green Deal, a ještě ho tu hájil, a teď jeho největší odpůrce. Sprostá stokrát opakovaná lež pana premiéra. Takže, pane premiére, ještě jednou. Green Deal v té původní verzi byla dohoda a původní návrh Evropské komise a těch evropských fanatiků z Evropského parlamentu byl, aby každý členský stát snížil emise o 55 %. S tím my jsme společně s Polskem zásadně nesouhlasili, protože my nemáme takovou strukturu ekonomiky, ani nemáme samozřejmě na to žádné přírodní podmínky, abychom dosáhli průměru 55 %. Dánsko je na moři. Mette, to je premiérka, točí vrtule a má 70 % obnovitelných zdrojů. My jsme za to bojovali. Já jsem bojoval za to, aby nám uznali kůrovce. Lesy zničil Jurečka, nedal na to peníze. A místo toho, aby absorbovali, emitují CO2. Ano, to jsme tam vybojovali, to se dá všechno dohledat. Znovu to opakuji, ale já vím, že vy to budete znovu opakovat, ty lži. Takže Green Deal: za prvé se nepodepisoval, za druhé asi pan premiér bude souhlasit s tím, že je potřeba snižovat emise kvůli naší přírodě, kvůli našim lesům, kvůli vodě, a tak dále. Ale vždycky jsme říkali, že Evropa musí donutit ostatní státy, aby taky snižovaly emise. A pokud se Spojené státy přidaly později, tak dneska jsme četli, hned dneska, minulý týden, článek o tom, že Čína postaví desítky elektráren na bázi hnědého uhlí. Takže Čína na to kašle, dovozy z Číny do Evropy se zvyšují. Ty řeči politiků, jak vlastně zdaníme nebo zavedeme clo na toto vysokoemisní zboží - nic se nepovedlo. Pan premiér tady v tom pořadu znovu lhal o Green Dealu, o migraci. A tady absolutní drzost, že jsem měl údajně Bruselu odkývat všechno, a že jsem nic neprosadil. Tak, pane premiére, to je jako nehorázná lež, sprostá lež, to je jako fakt neuvěřitelné jako... Protože pan premiér je přesvědčený lhář, on lže přesvědčivě, já už jsem o tom mluvil, jo?

Takže si to pojďme říct, pane premiére. Zarazil jsem migraci společně s Vé čtyřkou. Vy jste tu Vé čtyřku rozbil. Prosadili jsme taxonomii, jádro, naše lesy, podíl na tom, že nám to započtou, že nemáme tu povinnost těch 55 %. A my jsme tedy ten Green Deal, když se tomu vrátím, dotáhli do toho, že není ta povinnost pro Českou republiku. My jsme za to bojovali i přes noc s Morawieckim. Dosáhli jsme to, že jsme dostali druhé největší peníze z Modernizačního fondu. Ano, z toho fondu, kde vy nejste schopen čerpat peníze, kde ministr životního prostředí, a je záhada, kdo vlastně to dal do návrhu rozpočtu, kdy měl být příjem 50 miliard z Modernizačního fondu? A teď už konečně pan ministr Stanjura řekl, že nic nebude. Takže my jsme vybojovali těch 600 miliard, byli jsme druzí v Evropě po Morawieckim, to je náš výsledek. Vybojovali jsme 980 miliard fondů evropských, které teď chcete dávat všem v rámci toho projektu zateplování budov, ano? Jádro. A vybojovali jsme 42 miliard navíc, ano? Bojovali jsme za to, aby emisní povolenky byly zrušeny a aby byly zastropovány. K tomu jsem psal opakovaně dopis všem premiérům, předsedkyni Evropské komise. Na to všechno jsou články v médiích. No, ale naše média, která jsou provládní, samozřejmě o tom nepíšou a nebudou o tom psát, protože jsou součástí této nové totality.

Ano, 1. ledna konečně po dvou letech boje uznala Evropská komise, že jádro je udržitelný zdroj a plyn také. Takže pokud pan premiér lže, že my jsme ničeho nedosáhli, je to neuvěřitelné, protože on asi mluví o sobě. Jak se připravoval na to předsednictví? S Macronem se ani nepotkal pořádně. Ano, celý ten summit tady proběhl tak, že to byl vlastně Macronův summit. No, a jaký byl výsledek? Nesvolal ani jednou mimořádnou radu, kde by prosazoval zájmy Evropy, zájmy České republiky. Euro 7. Teď strašně bojují proti tomu a v rámci předsednictví? Nic. Zákaz spalovacích motorů. Pane premiére, sliboval jste, že to nedovolíte, ano? A dovolil jste. Měla ta Hubáčková ten mandát, proč hlasovala pro? Proč jste lhal? Ano. Potom samozřejmě lidi budou platit za emise z domů, z nemovitosti a aut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP