(13.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče. Nyní paní poslankyně Jana Hanzlíková, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Dále se už v pořadí hlásí pan poslanec Aleš Juchelka také. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo. A jenom bych chtěla navázat na svého ctěného kolegu pana poslance Juchelku, na tu část, kdy on tady zdůraznil, že změny v projednávaném návrhu se budou týkat lidí, kteří jsou těsně v předdůchodovém věku, lidí, kterým je v dnešní době 60 let. Já na to velmi důrazně upozorňuji i ve svém proslovu, ke kterému už se dnes asi nedostanu, ale určitě příště, a chci jenom říct, že my jsme byli ujišťováni samotným panem ministrem práce a sociálních věcí, ale i jinými členy vlády, a mimo jiné také samotným panem premiérem, že změny v důchodovém systému se nebudou týkat lidí starších 45 let. Mě by velmi zajímalo, pane ministře, jestli byste se k tomu mohl vyjádřit, z jakého důvodu jste tedy od toho ustoupili, a v podstatě ty změny, na které velmi spěcháte ještě navíc, tak se dotknou i těchto lidí, kteří třeba mohli opravdu už plánovat odchod do předčasného důchodu někdy v příštích měsících a kterým se takto vlastně posune? Já opravdu neznám jediný důvod, který by byl natolik důležitý, aby něco podobného vyvolal. Tak jestli byste byl tak hodný a mohl se k tomuto vyjádřit, proč jste k tomu přistoupili? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, následně pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych taky chtěla zareagovat na svého předřečníka, pana poslance Juchelku, který ve svém proslovu zmínil, že tento zákon je hnán zase kosmickou rychlostí - on neřekl kosmickou, on to tam řekl trošičku jinak - ale v každém případě, že má nabýt účinnosti v září. A teď mám - to je moje oblíbená - kdy nám zákony mají nabývat účinnosti? 1. 1. a 1. 7., ano? A už máme další v řadě zákon, který nám bude nabývat účinnosti v září. Ano, mohou zákony nabývat účinnosti i v jiný datum než 1. 1. a 1. 7., ale to je ve zvlášť výjimečných případech. A takovéto případy jsou nouzový stav, stav ohrožení nebo válečný stav. Tak který z těch stavů tady máme, že nám opět další zákon má nabývat účinnosti v září? Vidím, že pan poslanec Jakob se směje - ono je to směšné tedy, opravdu. Mně to moc k smíchu, pane Jakobe, prostřednictvím paní předsedající, nepřipadá. A že jste si udělali z jednacího řádu trhací kalendář a že už ani Sbírka zákonů vám nic neříká, to už je na mě síla. Hlavně že dbáte na to, aby byla řádně naplněna legislativa a legislativní pravidla prací. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se pan poslanec Viktor Vojtko následně. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Skvělé. Já totiž budu reagovat na svého ctěného kolegu pana Vojtka. Pan Vojtko říkal, že jsou samozřejmě poměry výdajů důchodů k HDP zavádějící. Já si myslím, že ne. Já jsem tady řekl konkrétní čísla, která jsou z Eurostatu, a vy když řeknete, že je něco zavádějící, že to je jinak, že se musíme dívat na demografii, tak očekávám, že vytáhnete z rukávu taktéž čísla. Takže to jste asi nechal na mně.

Meziročně máme pokles narozených dětí o 10 000 tisíc v České republice, klesla nám porodnost, na jednu maminku je to 1,62 tuším, bylo to 1,75 před rokem a něco, ale žádný, žádný stát v Evropské unii nemá porodnost 2,1 dítěte na maminku. Tam je to prostě stejné a můžeme tady z tohoto usuzovat, že i takhle, tak, jak se vyvíjí demografická křivka u nás, se vyvíjí ve všech státech Evropské unie, protože porodnost nikdy nepřekročí mortalitu. Takže pozor na to.

A pokud tedy jsme konkrétně u toho třeba Rakouska, které vydává 15,4 % HDP na důchody, tak by mě zajímalo, jaká demografická struktura třeba je tam. Já vám to určitě poskytnu, protože já jsem si nechal vypracovat Parlamentním institutem srovnání všech důchodových a penzijních systémů v Evropské unii, rozešlu vám to ještě v průběhu prázdnin, i panu ministrovi určitě. A to srovnání tam je, myslím si, že tam bude i z hlediska demografie, tak já potom poprosím vždycky o ta konkrétní čísla, jakým způsobem se jakoby opírá, protože říct, že každý stát má jinou demografii, tak to všichni víme, ale jakou a jak se to vyvíjí a jaký to má vliv na HDP, tak to bych chtěl skutečně vidět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Nyní pan poslanec Viktor Vojtko, posléze se připraví pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuji za slovo. Já navážu na pana poslance Juchelku, vaším prostřednictvím. No, vy jste si na to nakonec v podstatě odpověděl sám, že to takhle na základě jednoho čísla nejde srovnávat. Takže já se celkem těším na tu analýzu. A zrovna s Rakouskem jsem se potýkal tento týden poměrně dost a srovnání jsem si tam dělal. To je přesně země, ve které se platí nemocenské pojištění i v důchodu, a stejně tak důchody podléhají dani z příjmu fyzických osob. Vedle toho samozřejmě je poměrně další důležitá otázka ještě daňový systém, jak tam je celkem nastaven.

Ale já ještě dopovím jednu věc, kterou jsem minule nestihl, proti které bych se chtěl ohradit velmi výrazně. Vy jste tady, pane Juchelko, prostřednictvím paní předsedající, řekl, že se bude snižovat životní úroveň seniorů. Já si myslím, že to určitě nenastane, protože nastavení valorizací, které je, pořád plně pokrývá inflaci a část růstu reálných mezd. Takže pokud tohle platí, a to platí a to v tom zákoně je, to myslím nemůžete říct, že to neplatí, tak z toho logicky vyplývá, že životní úroveň budoucích důchodců se bude zvyšovat. Nebude se snižovat, bude se zvyšovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní pan poslanec Jiří Mašek, připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedající, k panu Vojtkovi, vaším prostřednictvím. Vy jste tady jmenoval problémy s tím, že některé státy započítávají... nebo se tam započítává daň a eventuálně odvody na zdravotní a sociální. Já jsem tady už to jednou říkal v rámci té diskuse, vy jste tady zřejmě nebyl v tu chvíli, ale existují tabulky, které popisují čistý důchod v evropských a jiných zemích, právě už očištěný o eventuální tyhlety odvody a podobně, a je tady první liga a do té patří mimo jiné i vámi zmiňované Rakousko a tam je to 1 450 eur. My patříme někde do divize kolem 500, 600 eur, v loňském roce to bylo 630 v dubnu. Při tom srovnání tam je také řada států a ty nejchudší státy Evropy, kam patří Rusko, Ukrajina, jsou mezi 110 a 170 eury měsíčně.

Takže tohleto srovnání samozřejmě existuje a ty tabulky jsou známé. Ty důchodce ale zajímá, co si za ten důchod koupí, a to je taky mnou zmiňovaný spotřební koš, který je stanoven WHO. Není o čem diskutovat, tam se pozná, co si ten důchodce koupí ze svého důchodu, a na ten spotřební koš na rok spotřebuje náš důchodce 24 % a státy té první ligy, které jsou bohaté státy, ale také drahé státy - patří tam například Norsko, Švýcarsko, Spojené státy - tak těm stačí kolem 13 %.

A to, co se tady děje s tou inflací, zdražováním, s energiemi, tak uvidíme a budeme účtovat zhruba za rok, kam se dostaneme a jestli skutečně budeme bohatnout a jestli si skutečně náš důchodce za rok koupí víc. Já o tom vážně pochybuji, pokud tato vláda bude pokračovat stejným způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A nyní je na řadě s faktickou paní poslankyně Jana Hanzlíková. Jen si vás dovolím upozornit, že ve 14 hodin vás musím přerušit, ve 14 hodin musíme skončit. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP