(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Kolega Brabec mi řekl, že ty přehrady, co my jsme připravili, tak to uvidíme, měly by se postavit, a ty další, co jsme chtěli, tak to údajně už nechcete. Výstavba milionu stromů, ale investice do jaderných a vodních energetických zdrojů. Ano, ty Dukovany jsme připravili. Vy jste tady obstruovali ten zákon, nevím kolik, tři sta dní? Nebo kolik? A ještě jste lhali o tom, že Havlíček chtěl ten Rosatom. Vůbec ne. Byla tam bezpečnostní prověrka a bylo to absolutně transparentní. A ještě k tomu Temelínu, kde jste měli ve finále Rosatom! Ruskou firmu Rosatom. Vy! Vláda, v roce 2012, ano? Tak si pamatuji, jak za mnou přišel francouzský velvyslanec a říkal, jak ho vyřadili z tendru na to jádro.

A já pevně doufám, že to nebudete mít nalinkované, že vyhraje nejlepší. A myslím si, že by bylo logické, aby tam nebyl nejen (jen) Westinghouse, ale i EDF. Aby tam byla i Francie, která má nejvíce jádra v Evropě. A ono to vypadá, že už někdo někde něco nějak rozhodl, tak doufejme, že to tak bude. Ale když už o tom mluvím, hlavně prosím vás, skutečně, pokud já chápu, že by - a teď to řekl zakladatel ODS, velice dobře vás charakterizoval, to bych si ani já nedovolil, ale hrozně vtipně, že neuděláte zase nějaký tunel à la soláry 600 miliard nebo církevní restituce 164, že nerozdělíte ten ČEZ a soukromníci dostanou tu lepší část, kde je byznys, a státu zůstane ta horší. Tak to doufejme nenastane.

A tyhle projekty v energetice jsou v hodnotě 625 miliard. Já jsem četl rozhovor nového šéfa Hospodářské komory, kde stále říká, že máme něco dělat s energetikou. Ale já nechápu, o čem vlastně on mluví. Energetiku tady ovládají u nás tři lidé. My všichni to platíme. A co ten stát? Ano, stát má vyplatit a zprivatizovat celý ČEZ a na tom založit svoji strategii. Ale vy o tom nechcete mluvit. Už dokonce i zakladatel béčka ODS TOP 09, pan Kalousek, o tom mluvil, že to máte udělat. Tak já nevím. To dá zdravý rozum. Teď jste vyplatili obrovskou dividendu i minoritářům, a kdybyste byli vykoupili ten ČEZ, tak mohla být celá ta dividenda vaše. Vaše mohla být. A potom aspoň jedna firma by patřila občanům, ano. Máme tady ještě lesy, Budvar, to topka chce zase prodat. A už toho moc nemáme. Letiště...

Mimochodem letiště, když o tom mluvím, tam se chystá nějaká privatizace ČSA Technics. Zase jsem slyšel, že ta firma za nás dělala 5 milionů eur zisk a teď z nějakých záhadných důvodů dělá jenom 5 milionů korun. Tak si to, pane premiére, pohlídejte, aby nekradli ti vaši kámoši.

A pojďme dál. Dopravu, to už jsem četl.

Kybernetická bezpečnost a digitalizace státní správy jsou oblasti, kterým musím věnovat mimořádnou pozornost. Do této oblasti budeme investovat cirka 113 miliard a nezapomněli jsme samozřejmě ani na vládní čtvrť. No, 10 miliard. Jasně. Vládní čtvrť. Mě to fascinuje, že a priori jenom proto, že já jsem to vymyslel - ne, já to nevymyslel, já jsem byl u Macrona v kanceláři 2015, byl ministr hospodářství, a když jsem skončil jednání, tak mu říkám: Kde sedí Michel Sapin, ministr financí? On říká: Tady pode mnou, ve čtvrtém patře. Ano, Francie. Tam to tak mají. Mají ty synergie. A to byl projekt, který měl návratnost pět let. Mohly z toho vypadnout tisíce bytů. Mohly z toho být synergie, nová muzea. Ministr kultury by neseděl v ložnici šlechtice, ale chodili by tam lidé se koukat na ten palác. Ano, a Bartoš by neseděl na Staromáku. Když tam seděla Klára a někdo tam hrál na kytaru a ona nemohla jednat, tak šla ven a dala mu nějaké drobné, aby chvilku nehrál. Proč MMR ministr sedí na Staromáku, když to je historická budova, která by mohla být taky muzeum? Představte si. Taky muzeum. Takže mělo to smysl. Ušetřily by se mraky věcí.

Pan Hřib - ono to vypadá, že on je vlastně primátor, protože ten stávající primátor tam moc nefunguje, ale to není žádná kritika, to je jen konstatování - říká, že už nebudeme jezdit auty. Takže oni všichni ti úředníci mohli jezdit do Letňan po okruhu, i metro funguje, a mělo to obrovské, obrovské synergie. Ale to samozřejmě nejde, protože Babiš. A věřte mi, že ta Arajmu na Ministerstvu financí to spočítala x-krát, x-krát, celý ten projekt.

Ano, možná tam mohla být i nová nemocnice. Mimochodem my tady od revoluce nemáme novou nemocnici. Jedině šikovný ředitel Motolu má dětskou polikliniku a tak dále, úplně novou. To je super projekt, ano. Návratnost obrovská. Uvolnily by si byty a tak dále, ale samozřejmě nic. Mimochodem, pane premiére, pan ministr financí má Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten má strašně moc majetku. Znovu opakuji, když říkáte, že chcete šetřit, tak se ptám: Kolik platí stát soukromým společnostem za nájem? Je to 600 milionů? Je to méně? Kde jsou tedy ty synergie? Mimochodem, pane premiére, naproti Úřadu vlády je taková krásná budova na rohu, jsou to bývalé lázně, historická budova, fantastická budova, bylo tam státní zastupitelství a my jsme měli program, nebo plán tu budovu rekonstruovat a tam se měli přesunout nějací úředníci. Tam je myslím i geodézie za rohem.

Já chápu, že vy jste jiný jak já. Já jsem chtěl v té politice ukázat tady, ano, Národní muzeum jsme dali do pořádku, Státní opera, tu novou scénu. Ministr kultury tu není. Nebo tu Národní galerii. My jsme dali na Úřadu vlády do pořádku všechno, krásná kantýna, krásná zahrada, ta zeď. Údajně konečně budete i dělat pro vaše spřízněné novináře tu místnost nějakou, ale naproti, pane premiére, je krásná budova, a kdybyste ji zrekonstruoval, tak to by bylo super, protože by to určitě vylepšilo to okolí Úřadu vlády.

Tady pokračuji, to slovo... Zdůrazňuji, že dokument, který držíte v ruce, a bohužel nevím, jestli ho někdo držel tajně z vlády, a možná vůbec, je investiční potenciál naší země. V minulosti měla vláda několik usnesení o investicích, ale nikdy se nedostaly do rozpočtu, natož do realizace. Mě to vždy fascinovalo, že kolik je takových usnesení vlády. Já si pamatuji například na usnesení o zámku Litomyšl, že vláda se usnesla, ale potom to nikdo nezrealizoval. Protože ten ministr samozřejmě to musí uchopit a za to bojovat, za ten projekt. A získat peníze. Takže musí ukecat ministra financí, což je ve vašem případě téměř vyloučeno. Ale u nás to bylo tak, že ministr přišel za mnou a my jsme tady šli za paní Schillerovou a nutili jsme ji, aby na to našla peníze. Protože politici by neměli jenom mluvit a mít krásné projevy. To se hlavně panu premiérovi daří a samozřejmě přitom neskutečně lže, ale měli by něco i za sebou zanechat konkrétního. My jsme se o to snažili. A bylo by dobré, kdybyste tedy dokončovali ty naše projekty, ale přišli i s něčím novým.

Naše země má obrovský investiční deficit. Je to způsobené i komplikovanou legislativou. Jen stavební řízení u nás trvá přes pět let, výstavba dálnice třináct let. Pamatujme si na tu farmářku kolem Hradce, to řešila vláda před námi devatenáct let. A mimochodem, když my jsme začínali, tak jsme museli udělat nový zákon o výkupu pozemků a tak dále. A výstavba dálnice třináct let, to je opravdu ostuda a zároveň velký problém pro naši zemi, protože intenzivně pracujeme na změně legislativy, která by výrazným způsobem zjednodušila, zdigitalizovala, hlavně zrychlila výstavbu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP