(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Proč tam Meloni byla za ním ve Varšavě? No Meloni chce prachy pro Itálii, dostali 1 100 milionů eur! A řecký premiér v 2015 dostal 3,4 miliardy eur. A kolik jsme dostali my? Správně, vážení spoluobčané, 0,0. Nic jsme nedostali. A ještě jsme podepsali tu šílenou zradu. Vždyť ti mladí lidé, kteří přicházejí, jsou ozbrojení. Všichni mají mobily. Kdo v té Francii dělal ten bordel? No to jsou všechno 13 až 17. Ano. Takže tohle se děje v Evropě. A skutečně nemám z toho dobrý pocit a mám z toho velké obavy. A je škoda, že ta vláda si to neuvědomuje.

Takže bezpečnost a zdraví občanů. Bezpečnost. O bezpečnosti se mluvilo, co se děje... Jo, to jsem vám ještě zapomněl říct, že v neděli jsem měl setkání, nějací fanoušci přišli a jedna paní byla z policie a říká: Odchází strašně moc lidí, protože my nevíme, jestli nám vezmou ty platy, protože ta vláda stále - pan ministr Stanjura přišel: vezmeme platy všem. I policistům. Kolik? Čtyři pět procent. No tak samozřejmě ten policista říkal: Ježíši, on mi vezme plat. Tak co udělá? Vezme si výsluhy. A údajně strašně moc z nich jde dělat učitele. To je dobře, oni si vydělají. Ale kdo nás bude chránit? Kdo bude pracovat v té policii? To se budeme bát jít ven? Fakt tu chceme mít to, jak to je v západní Evropě? Já myslím, že bychom to neměli dovolit. A je to samozřejmě špatně, protože naše bezpečnostní složky jako armáda nebo hasiči samozřejmě, které tato vláda taky nepodporuje - my máme na nadaci tolik žádostí od dobrovolných hasičů jak nikdy, desítky, každý týden chodí něco. A vláda na to kašle. Takže to je ta bezpečnost.

A zdraví našich občanů. Tak já jsem byl na té konferenci, kde byly nemocnice, a tam skutečně se pana ministra financí ptali, jestli zdravotnictví je priorita. A on řekl, že není. No... Vždycky říkám, že paní ministryně obrany, je velká škoda, že není ministryně zdravotnictví, protože určitě tento plán - tady je, paní ministryně - 163 miliard by vybojovala, protože ona bojuje za ten rezort. Bohužel pro nás všechny. Já jsem si myslel, že když vybojujete v roce 2024 48 miliard... A Jurečka, pan ministr tady, ten chudák dostal jenom 22, ale ten zase nemá rád důchodce, jim bere ty peníze, proto vlastně tady jsme. No a všichni mají smůlu, minus 29 ministr Bek. Ale on říká, vezme si půjčku. No tak tomu nerozumím... Takže zdravotnictví, paní ministryně, je tady strana 82, za 164 miliard. Víte, já každý týden řeším nějaké ty rakoviny a fakt je to hrozné. Je to hrozné. Prevence.

Ten váš pan ministr, ten se fakt nepovedl, já nevím, už by bylo dobré něco s tím udělat, protože to je člověk, který skutečně řeší všechno kromě zdravotnictví. A řeknu vám ten plán, co je tady:

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, traumacentrum, za 9,6. Fakultní nemocnice Ostrava - ono je to strašně dlouhý - 8,6. Brno. Prosím vás, vždyť tady s paní Schillerovou jsme osobně museli dotlačit úředníky do toho, aby dali papír na tu porodnici. Já jsem tu nemocnici navštívil, vystoupil tam primář, gynekolog a říká: My potřebujeme, my máme tady tři nemocnice, nebo kolik, dvě ne, a chceme postavit novou a bude to super. - No, tak já mám rád výzvy, tak jsem řekl: Tak my to zařídíme. Tak jsme to udělali, protože jedna z úředníků na Ministerstvu zdravotnictví, tam je taková holčička, no to je úplné peklo, vůbec nechápu, jak tihle lidi tam jsou. Nemluvě o tom, že stát, kdyby pochopil, že například si má udělat vlastní projektovou kancelář a nemá to soutěžit, to je všechno zdržení. No tak jsme to vyřešili. No a teď vy vlastně, ODS, tam ten váš hlavní zdravotník, myslím, že pan Kraus se jmenuje, tak ten byl ten ředitel... Tak postavte tu porodnici už. My jsme stihli centrum prevence na Žluťáku, Masarykův onkologický ústav, jediná onkologická nemocnice v České republice. Chtěl jsem Pražákům, kteří mě nesnáší, postavit ještě nejmodernější, to nechtěli, takže Pražáci chodí na prevenci - jaký je termín teď? Leden, únor, příští rok, samozřejmě. Všeobecná fakultka Praha, prosím vás, ta je rozstrkáná na 30 místech, za 6 miliard projekt. Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ano, tady máme - svatá Anna, tam byli ti šnajdrojdi, tam je samý beton, a tady je projekt, který skutečně něco přinese lidem. Fakultní nemocnice Plzeň, úžasná nemocnice, úžasná, nové pavilony... Mají heliport. I tady heliport, zdravotní záchranka, peklo, ne? První tendr ukradli 800 milionů, druhý tendr, když jsem kritizoval šnajdrojda Němečka, tak mně Sobotka potom přerušil vládu a potom vznikl lex Babiš. Normální podnikatel kdyby vlastnil tu nemocnici, tak si koupí helikoptéru, má svoje zdravotníky a ty piloty si buď vycvičí, nebo si půjčí. To by udělal podnikatel. No, potom máme tady Olomouc. Thomayerka. Ta je v tom stavu, jak ji postavil TGM. Plicní pavilon, tam jsem byl, nábytek z roku 1960, ještě potkani tam byli ve sklepě. Chtějí centrální urgentní příjem. IKEM. Naštěstí se povedlo, že staví ten pavilon. Teď jste chtěli zlikvidovat toho ředitele, ale kdyby on tam nebyl - a já nechci, aby to byl polibek smrti - tak nic z toho není. Psychiatrická nemocnice Bohnice - velký problém. Velký problém. Reforma psychiatrické péče, to jsme dělali. Homolka, tady máte projekty za 164 miliard... 163. Takže samozřejmě kdyby ten ministr, tady to má sepsané, a možná bude mít jiné projekty, tak by to klidně mohl dělat, ale protože to bylo za naší vlády, tak a priori vy to nechcete. A zdravotnictví bylo pro nás absolutní priorita. Kromě samozřejmě lidí, kromě důchodců, kromě zaměstnanců, ale zdravotnictví absolutní priorita. Bohužel tato vláda to tak nemá.

O investicích naší armády ze strategických důvodů nemluvíme, se tady píše, ale budeme do ní investovat stovky miliard. A vy dobře víte, paní ministryně, že my jsme začínali a zdědili rozpočet 2014, bylo tam 42, končili jsme nějakých 90. Ano, vy za to bojujete, já to chápu, jste rezortní ministr, možná se s těmi 2 %, která my jsme podpořili, mohlo počkat do 2020, my jsme netušili, že samozřejmě to bude na úkor jiných rezortů, ale já rozumím situaci.

No a tady máme: zdravotnictví má v plánu projekty za 163 miliard. Jsou to peníze, které budou investovány do výstavby a obnovy nemocnic a do nákupu nových léčebných přístrojů. Ano, my jsme v rámci těch peněz, které jsme vybojovali společně s kolegy v Bruselu, tak tam byl ten projekt REACT-EU. Obrovský boj na vládě, samozřejmě Maláčová bojovala za svůj rezort, každý bojoval za svůj, ale nakonec jsem prosadil, protože jsem byl premiér, tak jsem prosadil, že šlo 22,5 miliardy do systému zdravotnického. I do malých. I do Nymburku, kde je ODS. My jsme se nedívali na to, že kdo je z ODS nebo z jaké strany. I tam šlo 150 milionů. A v Chomutově 900 milionů bude nová budova. Ano, chtěli jsme všude zdravotnictví. ODS vždycky všechno privatizovala. Střední Čechy, všechny nemocnice zprivatizovali, i Litoměřice chtěli zprivatizovat, my jsme zachraňovali Rumburk, v Lounech je místo nemocnice eldéenka. Takže 22,5 miliardy a vy to musíte vyčerpat do konce tohoto roku. Jo, to je strašně důležité. Takže my určitě - a s námi nikdo nemluví, tedy z vlády s námi mluví dva ministři, ale nechci ani říkat jejich jména, aby neměli problémy, i když by to mělo být normální, ale dobře. Tak.

Zásadní je budoucnost naší planety a samozřejmě klinická (klimatická) změna, boj se suchem a dostupnost vody pro lidi, tady je napsané. Dále výstavba stovek rybníků. - Tak tam zatím fungujete tak, že asi pan Černín a Schwarzenberg mají rybníky, proto teď odpouštíte tu daň pro ně, ne? Vy taky děláte teď ty daně podle kámošů. - Mokřadů, propojování vodárenských soustav, budování přehrad. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP