(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já jsem tady minule vystoupil, už dávno, a ptal jsem se, co vlastně dělali po revoluci, jak přemýšleli, proč nešli do zahraničí? Ale na to nepotřebuji být zahraniční expert, abych věděl, že když jedu Brno-Bratislava, tak na úrovni Břeclavi doprava je Rakousko - kolik? - 25 kilometrů nejkratší trasa. Už to dávno mohlo být. Ne, oni se vydali uprostřed. Proč? No protože pozemky - kluci z ODS. Tunel České Budějovice, ano, je tunel, protože zase nějaký radní z ODS tam měl pozemky. A proč by tam měla jít nějaká dálnice? Já tady mám pozemky. No tak to bude stát o miliardu... možná teď nemá peníze dokonce na ten tunel. No tak já nevím, já si myslím, že přece pan ministr Kupka, když tedy zatím žije jenom z naší práce - já jsem vždycky tlačil naše lidi, abychom dělali věci, které lidi poznají.

To hlavní nádraží v Praze bude krásné. Nádraží v Teplicích - historická památka. Tak pan premiér slíbil, že to bude. A ty dálnice samozřejmě, aby to hnali, aby lidi měli pocit, že něco poznají ve svém životě. Já neznám, které projekty jsou pana ministra Kupky. A on by měl říct ano, já udělám taky PPP projekt. Ale on to neřekl v tom projevu. A udělám, nevím, Hradec, nemusí to... samozřejmě to nestihne postavit, ale aby to zadministroval, připravil, vybral tu firmu, tak jak to udělal Karel Havlíček, ano, a samozřejmě potom si to možná otevře, protože když čtu vlastně, teď jsem četl komentář jedné paní redaktorky, nebudu jmenovat, tak Fiala je úplně geniální a asi příští volby zase vyhraje, protože on vlastně nám stlačí inflaci na 2 % a samozřejmě tím neustálým opakováním lží za podpory vládních médií. No, kdo ví? Kdo ví? Kdo ví? My jsme to dělali pro lidi a bylo by dobré, kdyby pan ministr Kupka, když už tedy je to tak fantastické, že objevil Ameriku, a tady si nepřečetl tenhle materiál, aby konečně řekl, já udělám tohle, tady tenhle PPP nebo jiný PPP nebo něco, kde vláda nemá na to teď finance.

Tady se píše: Naším cílem určitě není teď něco rychle sestavit a nasbírat krátkodobé politické body, ale stejně jako naši předci za dob první republiky prostě vytvořit pevné základy dlouhodobého investičního rozvoje naší země tak, aby znovu patřila na světovou špičku. Tak to chtěl Baťa. A Jan Antonín Baťa to tak napsal. Ano, byli jsme v první světové desítce za Masaryka ve světě průmyslových zemí, hospodářských zemí. Baťa nás proslavil všude. Během posledních měsíců vláda provedla rozsáhlý sběr dat - ano, my jsme si s tím dělali plno práce - kterého se zúčastnila všechna ministerstva, obce, města a kraje, a výsledek právě teď čtete. Ano, do toho plánu šly podklady od komunálu, od obcí, měst a krajů, společně jsme to dělali. Společná věc, ano. Když byl covid, tak jsme s hejtmanem Kubou společně bojovali a chtěli a ochraňovali životy našich spoluobčanů. Ale tahle vláda s námi nic společně dělat nechce. Proč? Na to si musíte odpovědět sami.

Poprvé v historii naší země téměř 20 000 projektových záměrů, v celkovém objemu cirka 8 000 miliard. Nejdůležitější je pro nás samozřejmě bezpečnost a zdraví našich občanů. Ano, bezpečnost a zdraví občanů. Katastrofa! Tahle vláda pozvala migranty, nelegální migranty, pašeráky. Sledujete ten monitoring? Už i v Polsku se mlátí mezi sebou migranti a Poláci. A co v Německu? A co bylo u nás? To, že ty, kteří tohle rozhodli a pozvali ty migranty, je jejich zodpovědnost. A pan Rakušan s panem Fialou to podepsali! Podepsali. Kriminalita? Letí nahoru. Ruskojazyčné mafie.

Víte, já jsem o tom přemýšlel, co se vlastně u nás děje. A ono, a nechci strašit, a samozřejmě je jedno, co budou zase psát ti pisálkové, ale po druhé světové válce přišli do Francie ze severní Afriky lidi, kteří chtěli pracovat, protože samozřejmě při druhé světové válce zemřely desítky milionů lidí. Nebyli lidi. Do Německa přišli z Turecka. První generace se integrovala, všechno fungovalo. Až teď třetí generace je v pozici, kdy francouzská policie se bojí jít do předměstí. Bojí! A ve Švédsku? Tam nebyla ta generace. Tam jsou ti ilegální migranti z roku 2015 až 2016. A tam se taky bojí ta policie. U nás máme Ukrajince, nazveme to stejně, řekněme první generace, to jsou ti, kteří k nám přišli do agrese Putina na Ukrajinu. Integrovaní, mají stejná pravidla jak my pracují, jejich děti chodí do škol. Normálka. Super. A teď vláda, protože to samozřejmě přehání s tou Ukrajinou, přišli ti, kteří prchali před válkou. Otázka je, jestli všichni. A teď už slyšíme, co se děje.

Proč měli oni výhody? Proč mohli jít tam zdarma - hentam a do zoologické a toto? Proč? Protože se někdo předháněl tady dělat politiku, jací my jsme, nevím, jací? Ano! A už to způsobuje problémy. Už to způsobuje problém. Takže ti, kteří přišli, a já neříkám, že všichni, a věřte mi, že jich znám strašně moc... A my je potřebujeme. My jsme je proto v minulosti i přijali. To, že ta vláda nedělala nic pro to, aby se nekšeftovalo s vízy na Ukrajině, kde přišel černý Mercedes, stáhl okno, a když mu dali 300 dolarů, tak nějak to dostal. Nebo z Vietnamu. Protože sociální demokracie nikdy nechtěla, abychom zkrátka tyto lidi brali. Jak se to vyřešilo? Polsko jim dává ta povolení, to dělají i obce. A potom u nás dělají načerno. Takže stát přichází o peníze. Nechci tady mluvit o pracovních agenturách, které zneužívají ty lidi, kteří vlastně neodvádějí státu vůbec nic. Problém, který by měl skutečně asi pan ministr Jurečka řešit, i když je to, uznávám, velice těžké.

Takže ano. Já nemám problém. Tady samozřejmě žije x cizinců, ale dneska už jich je 1 140 000. Ano, už je to víc než 10 %. A pan Rakušan ani netuší, kdo tady pobývá v rámci ochrany. On neví, kdo je to. On neví ani, jaké mají profese. Poláci to řešili, vytipovali si lékaře, ano, a udělali pro ty Ukrajince speciálně tuhle zdravotní péči. Takže my ani nevíme tady... Měli jsme tady konflikt mezi Romy a Ukrajinci. Teď slyším od lidí, stále různá nervozita, že tam sedí na sídlištích a křičí tam a lidi jsou naštvaní, potom jim berou lavičky.

Jako pane premiére, zkuste jít mezi lidi, jen tak, dejte si inzerát, nebo choďte metrem jako já. Já jsem šel zase v pátek domů metrem. Vy vůbec nevíte, co se děje v této zemi. A já mám velkou obavu, že to může být velký problém, nejenom ta migrační zrada, vaše migrační zrada... Ale to je vaše spoluzodpovědnost. A všichni, kteří se utopí ve Středozemním moři, to je vaše spoluzodpovědnost. Protože to řešení je jasné: lodě nesmí vyplout! A my jsme byli solidární, hnutí ANO to podporovalo. Ale není možné, aby se tady zneužívaly ty dávky. A naši lidé na to oprávněně poukazují. A my chceme jenom, aby všichni, kteří žijí v naši zemi, měli stejná práva - a stejné povinnosti hlavně! Stejné povinnosti. A i Ukrajinci, kteří k nám přišli před válkou, sami na to poukazují a někdy se i stydí. Takže je to problém.

Já to tu nechci moc rozvádět, protože když jsem se ptal moderátorky, tedy když jsem se ptal pana premiéra na CNN Prima, kolik nás stáli Ukrajinci, tak řekla, že jaká je pozice hnutí vůči Ukrajině? Stále stejná. Akorát jsem chtěl vědět, kolik nás to stojí. A pan premiér řekl, že půjde do Bruselu, když to spočítá všechno, já nevím, jestli už to spočítal, že je to 45 miliard. No a to přesvědčí... Škoda, že to neudělal v rámci předsednictví. Škoda, že neví, že Brusel funguje jenom tak, když pořádně zablokujete Evropskou radu a děláte deal. Jak to udělal Morawiecki! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP