(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No a teď je fakt skutečně úsměvné, že jste dělali vytrvalý tlak na dodavatelské řetězce. Tak já nevím. Tak pokud tomu věříte, tak dělejte ten tlak, nechť ten chleba stojí 10 korun, když budete tlačit. Co to je za blbost? Co to je za nesmysl? Jaký tlak vy jste dělali? Vám nevadí, že občané České republiky chodí stále nakupovat potraviny do Polska, do Německa a všude? Váš provládní kyperský server Seznam Zprávy: Smutné, ale na Česko kašleme, vzkazují lidé z nákupu za hranicemi. Váš poradce říkal - choďte nakupovat do Polska. Je to normální, tohle? Vždyť Polsko - Morawiecki snížil DPH na potraviny na nulu. Vy nechcete, aby lidi, kterým berete ty peníze, utráceli ty peníze v České republice? Vám je to úplně jedno? Tak tomu nerozumím. Nerozumím tomu, proč tohle vám nevadí, proč to nevadí ministru financí. Takže vytrvalý tlak na dodavatelské řetězce, to jsme si zažili s panem ministrem Nekulou, to bylo skutečně vtipné, ta mouka v Lidlu za 12.90 a tak dále. Já myslím, že lidi z této branže musí být úplně na prášky z toho, protože to se nedá poslouchat.

Víc než rok jednáme, tlačíme na producenty, prodejce potravin, dodavatele a tak dále. Ne, vy máte jenom ten Agrofert v hlavě. Vy jenom ten Agrofert řešíte. Ty nesmysly, ty výmysly, místo toho, abyste byl rád, že je tady nějaká česká firma registrovaná v Čechách, která zaměstnává 40 000 lidí a odvádí do rozpočtu za rok 2022 na sociálu, zdravotním a na daních 5 miliard! Pět miliard. A může Pekarová Adamová i další lhát, kolik chce, ale každý ví, že to není pravda.

Ano, vy jste nás kritizovali za... Vy jste tlačili na prodejce nafty a benzinu. Ne, pane premiére, takhle to nefunguje. Je tady nějaký trh a ten funguje. Vždyť jste pravicová konzervativní strana, nebo jste tak začínali za Klause. Tak já nevím, o čem to mluvíte, vy, ODS, pravicová strana, vy chcete určovat podnikatelům, kolik mají zisk? Ale vy to děláte. Ano? Takže když benzin zlevnil pro lidi a pro firmy, tak vás to štvalo, tak hned navýšíme tu spotřební daň. Pan premiér říká, že tento tlak se vyplácí a má prokazatelný vliv na to, jak ceny padají. To je neuvěřitelné. Já nevím, lidi z byznysu musí být úplně mrtví z toho, co tady pan premiér říká.

A naopak to, bylo správné, jsme odolali tlaku různých populistů a ekonomických expertů, kteří nám radili, ať ceny zastropujeme a snížíme nebo zrušíme DPH. Ano, přesně. Vy jsme odolali. Ale vy jste neodolali tlaku výrobců elektřiny! Těm jste neodolali, a proto mají desítky miliard a stovky miliard zisku, ano. A okradli jste lidi o 260 miliard. To je ta inflace. Kdybyste byli snížili tu elektřinu, tak všechno bylo v pohodě. Jasně. Ale vám to vyhovuje. Pan ministr financí mi neodpověděl na inflační doložku církevních restitucí 165 miliard. A teď, kolik dostanou? Osm, devět miliard? Takže ti vaši experti - tak my všechno víme, co jsou ti vaši experti. Odkud jsou, co říkají, kde byli, kdo je platí a tak dále.

Takže teď říkáte, že to nekončí a že my jsme rozhazovačnou politikou roztočili inflaci. Takže to, že my jsme dali lidem - snížili jsme jim daně, snížili jsme daně o 504 miliard, tak to je podle vás rozhazovačné. Proto lidi měli ty úspory a proto ty úspory mají, aby přežili dneska, když přišla tahle asociální vláda.

Nedopustili jsme skokový růst potravin, benzinu. Vy normálně všechno umíte, tak já nevím, mohli byste zařídit, aby všechno zase zlevnilo. A proč nezařídíte tu elektřinu, jak to mají Slováci, těch 1 450? Proč ten strop už nedáte dolů? Proč jste nevykoupili ČEZ? Proč neděláte něco pro lidi? Takže to je úplně neuvěřitelné, že vy tvrdíte, že jste udělali protiinflační opatření. Vy jste neudělali žádné protiinflační opatření, protože ta další lež - tvrdit to, že my jsme dali lidem peníze a oni běželi, nevím, do Lidlu, kde stál rohlík 2.90 a byl tam jenom jeden a všichni nejedli dva týdny, a někdo ho koupil za sto? Vždyť jste úplně mimo! A ti pitomci, kteří to opakují, ti takzvaní experti, kteří možná četli nějaké knížky a v životě nepodnikali, nevědí vůbec jak to funguje, tak na ty se vy odvoláváte. Takže není to pravda a už to neříkejte! Jasný důkaz je, že občané České republiky uspořili 900 miliard. Devět set miliard, ano. A dostali peníze i za inflační dluhopisy, které prosadila bývalá ministryně financí Schillerová.

Potom pan premiér tady mluvil o tom indexu zpomalení ročního růstu. Já nevím, jestli si děláte analýzy, jak to vypadá, jak to všechno padá dolů, maloobchod a tak dále, logicky, bydlení. Bydlení. Tak já nevím, co dneska vyřeší pan Bartoš s panem prezidentem. Ale včera to tady Klára řekla, co (nesrozumitelné). Pan Bartoš dneska chodí otevírat ty nemovitosti, které díky našim programům byly postaveny, ale zároveň nás kritizuje.

Restaurace - ježiš, ten Michelin, to je jako neuvěřitelné. To je normálně neuvěřitelná drzost, když vy schválíte 54 milionů korun, protože tři kuchaři v České republice mají pocit, že turisté chodí do České republiky do michelinské restaurace. Nechodí! Ti mladí kluci z Londýna chodí sem na pivo a za holkami, nechodí do michelinských restaurací. Kdo chodí do michelinských restaurací? Bohatí lidé! To jsou drahé restaurace. Já jsem vlastnil restauraci na jihu Francie, měla dvě hvězdy! Byla to jedna z nejlepších. Prodělali jsme tam na tom neskutečné peníze, tak jsme to zavřeli. A vy pak mluvíte o Michelin, když o tom nic nevíte? Nejdřív bylo řečeno, že v tom katalogu údajně bude 50 restaurací. Takže co to znamená - 54 děleno 50 je milion a něco. To je korupční potenciál, ne, ty restaurace? Těch 50. My máme tisíce restaurací a kdo se do toho dostane? Kdo to bude vybírat? Kdo to tam prosazoval? Kdo to tam lobboval? Takže tady říkáte lidem - nemáme peníze, důchodci, máte smůlu, mladí, máte smůlu, zdaníme vás. A tady dostane - nejdříve to bylo pár restaurací, jakože michelinské, teď je to údajně větší počet. Takže vy ten rezort totálně znovu devastujete.

Stále mluvíte dokola, že to EET nic nepřineslo. Samozřejmě že přineslo, 14 miliard, a přineslo by to 20 miliard. A hlavně to přineslo snížení DPH na jídlo, nealko a točené pivo. Ano, točené pivo. To byla moje kauza, protože jsem chtěl těm hospodám, které nemají jídlo, aby měly nějakou kompenzaci nějak vyjít vstříc. Tak dneska signál je jasný, že tito podnikatelé daně platit nemusí, budou to platit jenom zaměstnanci. A tím jste vyslali jasný signál.

Takže tady provládní Česká televize se vás ptá: jak funguji za vás kroky vlády, zda jsou dostatečné, a zároveň s dovolením se zeptám i na průběh ve Sněmovně. Průběh byl takový, že pan premiér s námi nemluví, pan premiér měl tady včera nějaký projev, to je asi podobné, jak to je obyčejně, že všechno funguje, všechno je skvělé, akorát ta čísla nesedí.

Tady se ptá redaktorka, jestli budou nějaké kompromisy. No tak asi budou, ne? Kolik vlastní ten Schwarzenberg těch rybníků a Černín, ti šlechtici z TOP 09, nevíte? Že tedy nebudou platit daň za ten rybník? A STAN lobbuje za média, to je ale skandální tedy. Ale dobrá, tak já to nekomentuju. Nebo Pirát navrhuje něco, že prezidenti mají smůlu. Tak proto jsem říkal, že proč tady jsme? Mohli jsme to nechat na září, až si to vyříkáte v pětikoalici, potom přijde servilní tripartita, dá vám nějaký návrh a vy řeknete: no, sorry jako, kluci, máte smůlu, my máme pravdu, nebudete nás vydírat, my tomu rozumíme. Jako úplně neuvěřitelné! Když si vzpomenu, jak to bylo za nás. Tak fakt klobouk dolů! Vy jste strašně zdatný a všechno to zvládáte. No a samozřejmě ta média, ta vám fandí, jak to všechno je skvělé.***




Přihlásit/registrovat se do ISP