(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale tyhle lži, to, že tam byl nějaký komentář, že je to politika lží a že je to stále dokola. Je to neuvěřitelné a skutečně, že se nestydí, de facto nechápu. Tady je jasný graf, který ukazuje na to, že... Ano, Česká národní banka si myslí, že něco udělá pro inflaci. Já si myslím, že možná ten kurz měl nějaký vliv, ale to, že udělali základní sazbu násobně vyšší a na začátku to bylo až třikrát vyšší, než je euro, byla zásadní chyba.

Dneska naše mladé rodiny můžou na byty zapomenout. Klára Dostálová tady včera vystupovala. Dneska pan Bartoš jde k panu prezidentovi řešit bytovou otázku. To je další sranda, ne? Vždyť pan Bartoš nám říkal, že bude stavět byty, teď nám říká, že mladí, choďte do nájmu. Jaké byty? Choďte do nájmu, ne? Byty si koupí ti bohatí a vy budete platit nájem, 3+kk v Praze 37 000, bez režie.

Takže to jsem odbočil a samozřejmě novináři zase budou říkat... Já nemám projev, já jsem to všechno zažil, prožil a vím, o čem mluvím, na rozdíl od pana premiéra, který samozřejmě bohužel vůbec neví, o čem mluví, a věří tomu. Nechápu, jak to je.

Takže dneska to Španělsko nebo Francie, všichni mají nižší inflaci, protože něco pro lidi udělali. Vždyť ten základní problém byl ta elektřina. Místo toho, aby ministr Síkela šel na Slovensko za Sulíkem a domluvil se, jak to udělali, tak jste z nás dělali blbce. Ale ta nová vláda, ta úřednická, která tam je do voleb, slovenská vláda, ta to prodloužila. Takže Slováci mají 1 450 korun za megawatt. Tak vážení spoluobčané, spočítejte si, kolik byste ušetřili. Pan premiér tady stále říká, jak máme levné energie. No nemáme, ten strop byl nesmyslný.

Já jsem zvědav, kde skončily ty desítky miliard na kompenzace té elektřiny, jestli zase to není nějaký tunel a jestli nějací obchodníci se nedomlouvali s výrobci a nepodepisovali smlouvy dodatečně. Těch vašich tunelů tady máme x. Nebudu se vracet k solárům a tak dále. Takže ta historie je jasná.

Takže k té inflaci. Já vám to znovu tady přečtu, že v podstatě vám to skočilo. Ano, vám to skočilo, protože jste nechtěli pokračovat v tom DPH na elektřinu pro lidi na nule. Nechtěli, ano. Vy jste nezastropovali a řešení bylo jasné. Já myslím, že elektřinu potřebuje každý a vidíme to na výsledcích těch firem, jak to je. Takže když tohle tedy čtu, že jste něco... jako neuvěřitelné. Fakt neuvěřitelné.

Potom mluvíte o ruské agresi. Stále se vymlouváte na Ukrajinu. Už několikrát jsem vás vyzval, abyste předložili ta čísla. Když jsem to řekl na Primě, tak paní redaktorka říkala - no, to je strašný. Vy jste říkal - to je neuvěřitelné, Babiš se ptá, kolik nás stojí Ukrajinci. Tak postupně to nějak padá. Údajně je to 45 miliard a nevím, zbraně 40. Tak už je to 85, tak fajn. Akorát, že čeští občané mají ten pocit, že na zbraně a pro Ukrajinu máte nekonečné zdroje a pro ně nemáte žádné zdroje, a proto jim navyšujete daně, když jste slibovali něco jiného.

Takže ta Ukrajina, pane premiére. Pokud se mýlím, tak ukažte ta čísla. Pokud je to 80 miliard, tak fajn. My jsme v rámci covidu, když nám propadlo HDP roku 2020 o 5,5 %, to bylo 82 miliard a 370 miliard jsme dali lidem, abychom udrželi zaměstnanost, aby živnostníci přežili a všichni, zaměstnanci. A to je 450 miliard. Ale vy se nechcete bavit o těch číslech, protože vy zkrátka tomu nerozumíte a vy to manipulujete.

Takže vy mluvíte o ruské agresi. Ano, ale vždyť Česká republika vyvezla minulý rok třikrát víc elektřiny a vyrábíme ji velice levně, Dukovany 500 korun za megawatt. To je odepsané. No a samozřejmě výrobci z uhlí mají ty emisní povolenky. Pamatujete, pane premiére, jak jste na mě křičel v předvolební debatě, co jsem udělal? No já jsem udělal, psal jsem dopisy, jednal jsem na Radě. Ještě 16. prosince jste to nechal na mně, když 17. jste přišel do Strakovky. Tak jsem jednal, ano?

To je neuvěřitelná prasárna, ty emisní povolenky! To je spekulace, někdo na tom vydělává miliardy. Já jsem v září 2021 jasně řekl, aby to zastropovali na 30 eur za megawatt. Když to vystřelí na 100, no tak samozřejmě potom ta... Takže tam jste neudělal taky nic. Potom říkáte - pak přišly všechny ty události, které dobře známe. Jo, to známe. Vy jste neudělali nic. Vůbec nic jste neudělali. Za 570 dní nebo kolik to je dneska, vy nemáte program, vy nemáte programové prohlášení vlády. To první jste nikdy nevyhodnotili, v tom druhém jste měnili nějaká slovíčka, to jste taky nevyhodnotili.

Proto jsem vás vyzval, abyste v září přišli už konečně s něčím, co tady budete pro lidi dělat ty dva roky do října 2025, a požádali jste o důvěru. Vždyť vy jste těm lidem lhali, vy jste jim něco slibovali. Ale to je neuvěřitelné, jak vy dokážete lhát před volbami, po volbách, ráno, večer, na oběd, včera na tiskovkách. Vy máte ty svoje pořady, tam šíříte ty vaše nesmysly a ti moderátoři na vás koukají s obdivem, nechají vás mluvit, ta tripartita, která vám leze někam. Včera pan premiér tady s námi nediskutoval. Potom šel do televize a říkal, že jsem použil nějaké vulgarismy. Ne, já jsem použil jedno slovo, které používá český občan každý den, si myslím, a není to žádný vulgarismus. To byl jediný komentář. Pan premiér nechce s námi tady debatovat, protože evidentně samozřejmě neví, o co go.

Takže žádné úsilí nebylo. Vy jste projevili úsilí, jak okrást občany České republiky. Nejdřív důchodce, to jsou vaši nepřátelé. Protože údajně nás volí důchodci, no tak hned sleva na jízdném pryč. Ale i ti mladí, sleva pryč. Potom jste jim vzali těch 7 000 korun, ano? A teď pokračuje Jurečka. To je unikátní ministr práce a sociálních věcí, takového jsme ještě neměli, který nemá rád důchodce, chce jim vzít ty peníze a ještě je chce poslat do důchodu později.

Takže nevím, o čem jste tady vlastně mluvil. Úsilí naší vlády, ano. Úsilí vaší vlády má jasné výsledky. Klesli jste z devátého místa na dvanácté, bezpečnost katastrofa, kriminalita. No a ještě jako třešničku na dortu jste pozval ty ilegální migranty do Evropy. Takže všechno špatně. No, takže tady mluvíte, že nějaké kroky, snížení energií. Já nevím, kde jste snížili energie. Vždyť ty stropy jsou neuvěřitelně vysoké. Vyjednávali jste na evropské úrovni, ano. Předsednictví - úplná katastrofa. Dokonce pan Rakušan se chlubil, že tu migrační zradu, kterou blokuje Morawiecki a další státy, jste připravovali. No to je neuvěřitelné, ten výsledek, jaký je. Že jste sliboval, že nedovolíte zákaz výroby aut se spalovacími motory, a pak jste to dovolil. Že lidi budou platit emise za nemovitosti a tak dále.

Takže na té evropské úrovni jste nevyjednal vůbec nic. Já vím, že asi pro vaši povahu je to těžké říct Evropské radě: dej mi 45 miliard, Ursulo, jinak tady budeme celý rok, jak jsem to řekl já. Když nesouhlasíte, tak tam budete celý rok a oni vám to dají, protože Evropská unie je tvrdý byznys. Tvrdý byznys. Abychom věděli, o čem to je, bojovat za české zájmy. Ale to vy nevíte. Takže vy jste vyjednávali, tady říkáte, zastropovali, úplně špatně.

No a teď velká sranda jsou tady vládní úspory. Já už jsem o tom mluvil. Jaké úspory? Kde jste uspořili, co jste uspořili? Vždyť navyšujete o 160 lidí teď v rámci nové systematizace. Nic jste neuspořili. Všude máte stovky poradců, všude máte kamarády, kteří neuspěli ve volbách a dělají poradce a tak dále. Takže plýtváte a od lidí chcete úspory, jo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP