(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, takže co jste tady říkal? "Ukazuje se, že naše rozumná politika" - ano, to je rozumná, proti lidem, asociální politika, promyšlená dokonce, promyšlená, proto se to měnilo každý týden - "přináší efekt, protože kromě toho, že začínáme dostávat inflaci pod kontrolu..." Tak to je neuvěřitelné. Vždyť tady jsou ty články, jak jste se dohadoval s Michlem, že kdo za to může. Protože teď novináři zase vymysleli nějakého Michla, který skončil jako můj poradce, a já jsem ho kritizoval! Já jsem ho kritizoval, protože ti teoretici z ČNB, oni by chtěli, aby tady byla dvacetiprocentní nezaměstnanost, aby lidi neměli ani na chleba, aby nelétali na dovolené! No, poradce pana prezidenta nám sdělil, co si to vlastně občané České republiky dovolují, když lítají na dovolené? To je skandál, ne? Tak to byste chtěli! Aby to bylo jak v Maroku, kde podnikatel, když - a tam je brutální kapitalismus - vyhodí někoho před tu plechovou bránu, tam na chodníku sedí sto Maročanů bez práce a on ukáže: Pojď sem! A vezme ho dovnitř. To byste si představovali, ano, aby lidi byli tady bez práce, to by byla skvělá, ta inflace, protože samozřejmě by lidi neměli na nic. No, úplně neuvěřitelné. Neuvěřitelné, co nám tady ta ČNB předváděla. No a vy samozřejmě místo toho, abyste to kritizovali a bojovali, bojovali za lidi, tak jste neudělali nic.

To šetření, no, to je fakt neuvěřitelné. Já už jsem to navrhoval, pane premiére. Kdybych já byl premiér, tak žádné pohoštění, jenom voda a kafe. Zrušte všechny IT zakázky, zrušte všechny poradce u těch ministrů. Já jsem měl asi sedm nebo osm poradců a měl jsem těch agend mraky. Zakažte všechny IT zakázky. Jako skutečně to udělejte. Propusťte všechny, kteří jsou členy stran pětikoalice. Víte, kolik ušetříte? Nechť ministři lítají normálně linkami. Já jsem jako ministr financí lítal linkou. Jenom premiér má lítat speciálem. Ne? Ale samozřejmě v Evropě, abych to dodal. Takže můžete šetřit, ale vy zkrátka nešetříte.

Máte tam tři zbytečné ministry. Když už symbol korupce a zakladatel ODS béčka, zakladatel TOP 09, nějaký Kalousek, říká, že máte zrušit ty ministry, a předseda Pirátské strany říká, že je "ko tečka", tak to pan premiér nekritizoval. Já jsem použil slovo "pr tři tečky", tak to je v pohodě, ne? To říká, že, a má pravdu! Vůbec nechápu, proč tam máte tyhle zbytečné ministry.

Co tu máme ještě dál? (Vyhledává v podkladech.) Jo, stále strašíte tím dluhem a vnuci, ale žádní vnuci nebudou. Vždyť vám klesá porodnost, protože lidi jsou zoufalí, když vidí, co jim říkáte, jak je strašíte. Ano, i o válce. I o válce. Podle týmu KRIT Ministerstva vnitra slovo mír je ruský narativ, takže o míru zákaz mluvit! Dávejte si bacha, aby vás někdo neodstíhal jako tu učitelku.

Takže co tady ještě máme? Protiinflační opatření. A já to nechápu, já nevím, kdo vám toto psal. Dodavatelské řetězce, a vy jste tedy zařídil ty ceny. No tak to je jako úžasné. Tak já nevím - možná by bylo dobré, kdyby vám občané napsali, jaké ceny by si přáli na ty věci, a pokud to zařídíte, když tedy umíte tu inflaci, tak to by bylo skvělé.

Tady komentujete tu debatu, že kolik je tu přihlášených poslanců ANO. Celá tahle debata tady, celé to vaše opatření je absolutně zbytečné, nic to nepřinese, zdaníte lidi, vystrašíte investory. Proč by sem chodil nějaký zahraniční investor? Když se podívá na program pětikoalice, a stokrát jste opakoval, že nebudete navyšovat daně, a teď je navyšujete, kdo vám bude věřit? Nikdo vám nebude věřit. Proč by sem chodili? Všichni půjdou do Polska nebo do Maďarska nebo na Slovensko. Proč by sem chodili? Kdo chce podnikat v takovémhle prostředí, kde v pondělí je něco a v pátek je něco jiného? A hlavně samozřejmě teď se už ukazuje, že je tam pět stran a jedna lobbovala, aby nebyla spotřební daň na víno, a druhá lobbovala za ty knížky, aby byla nula, protože se z toho dělá politika. Takže vy nemyslíte na lidi, vy myslíte jenom na to, abyste z toho dělali politiku.

No, takže ta opatření, já se na to zvědav. Vy samozřejmě máte obrovské štěstí, protože vy nic neděláte a ten trh nějak funguje. A ze všech stran provládní média přesvědčují, jak to je fantastické. A stále strašíte tím, jaké to bude hrozné. Znovu vám opakuju, ukazoval jsem tady tu tabulku, že my jsme převzali zadlužení České republiky po tom, co jste ho vyhnali z 20 % na 44 koncem roku 2013, tak jsme ho stlačili.

Zklamal mě Skopeček, pan místopředseda, ten tu není, když včera v televizi v debatě s Karlem Havlíčkem říká: "Je smutné, že předchozích deset let, kdy hnutí ANO mělo šanci něco udělat, tak nic neudělalo. Jedinou vlajkovou lodí bylo zpackané EET." Jak to může říct? Takže škoda, že tady není, a já bych mu tady mohl číst. A já všechno, co jsem dělal v politice, tak jsem to sepsal. Vydal jsem brožuru na Ministerstvu financí a tady mám materiál Moje bilanční schůzka s premiérem bez premiéra. (Ukazuje.) Protože když Sobotka viděl s Bělobrádkem, že jsem úspěšný, tak mě zkrátka vyhodili.

A tady jsou ta čísla. Uspořili jsme na provozu budov 400 milionů. Vybrali jsme o 604 miliard daní navíc. Měl jsem přebytek státního rozpočtu 62 miliard. Přestaňte už lhát o tom rozpočtu. My jsme dali do pořádku veřejné finance České republiky! My jsme zavedli kontrolní hlášení, boj proti těm podvodníkům s pohonnými hmotami, ty karuselové obchody, jsme to stlačili z 19 % nevím, na 12. Nárůst daní odváděných korporacemi. Každý o tom mluví, my jsme to dělali, ano. Pokud tady jsou zahraniční korporace a jejich matky jim účtují různé blbosti a tahají ten zisk někam do offshorů, no tak ano, to jsme my dělali. Zavedli jsme opatření pro narovnání podnikatelského prostředí - 18 miliard. A zničili jsme hazard! Zničili jsme 20 000 automatů. Vy hazardu fandíte teď, ne? Hlavně Komárkovi. Vypadá to, že Dospivu nemáte teď rádi, tak to je vždycky mezi ním a ním. Takže Komárkovi chcete snížit daň. Už to jednou kolega Benda zkusil. Tak má tolik miliard, tak proč by ještě neměl víc? No a Dospiva má smůlu, protože asi, asi... asi nic radši. (Se smíchem.) Takže tady je to na papíře, tady je to všechno sepsané.

No a potom, když jsme skončili ve vládě - a když přijde pan Skopeček, mu to můžu dát, to je knížka Může za to Babiš. Tady je knížka. (Ukazuje.) A to jsme byli menšinová vláda. Kdybychom měli tu pozici co vy! Vždyť nás ti komunisti stále vydírali něčím. Ano. A je to těžké být v menšinové vládě. Ale měli jsme jasné výsledky, programové prohlášení vlády jsme vyhodnocovali, nikdy jsme neřekli: přišel covid, máte smůlu lidi, teď vás zkasírujeme! To jsme nikdy neudělali. Takže prosím vás, když už mluvíte o tom...

A EET? Vždyť ten karlovarský festival díky bohu za to, že konečně je to v tom mediálním prostoru a že snad lidi chápou, že ti, kteří nedávají ty účtenky, nevykazují tržby, tak zkrátka okrádají nás všechny. Nás všechny. A naše strategie, moje strategie jako ministra financí byla taková, že jsem chtěl snižovat daně, a snížili jsme je. A že jsme chtěli, aby všichni platili. Protože 4,5 milionu zaměstnanců - nikdo se jich neptá a platí, platí, platí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP