(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady v titulku se píše, že inflace stoupla jenom o 0,2 a tento vývoj byl ovlivněn prominutím DPH u cen elektřiny a zemního plynu. Naše vláda prominula DPH 21 % v listopadu a prosinci na nulu, proto byla negativní inflace. Vy jste s tou inflací neudělali vůbec nic a považuji za nehoráznou drzost, že si vůbec dovolíte takhle vystoupit a říkat to. Vy jste dostali 260 miliard od občanů a firem do rozpočtu za rok 2022 a 2023 tím, že jste je zdanili inflací. Dva roky jste zdaňovali inflací, minulý rok, tento rok, příští rok už budete zdaňovat navýšením daní. Takže ty spotřebitelské ceny - a tady to čtu - v tom listopadu byly nižší ceny elektřiny o 16,2 % a zemního plynu o 11,5 %. Absolutně jednoznačně dokázaná fakta. Jak říká paní ministryně Černochová - fakta, fakta, čísla. Já si myslím, že snad nezpochybníte Český statistický úřad, když jste včera vedle toho pána tam stál. Takže my jsme srazili v listopadu inflaci a stejně jsme ji srazili v prosinci. Takže tady je absolutně jasné, že tím opatřením jsme zkrátka srazili tu inflaci a něco jsme pro ni udělali. V prosinci, píše Český statistický úřad, ceny elektřiny klesly o 15 % a zemního plynu o 7,9 % především v důsledku dočasného prominutí DPH na energie. Ano, my jsme něco proti inflaci udělali, a proto jsme skončili, a je úplně absurdní, jak vy vlastně argumentujete, a tady je k tomu tabulka, tady je jasná tabulka a to je podle Českého statistického úřadu, že v prosinci byla inflace 6,6 a v lednu vystřelila na 9,9. A proč? Protože vy zkrátka všechno, co my jsme udělali dobrého pro lidi, a srazili jsme ceny elektřiny a plynu, tak všechno, co dělala Babišova vláda, to je špatně, to nechceme. Proto vám to vystřelilo, protože vy jste nepokračovali v tom, aby DPH bylo nulové

Samozřejmě jsou různé způsoby, jak stlačit inflaci, a nejlepší způsob jsme vám řekli 18. února 2022. Tady jsem vyzval ministra Síkelu, aby zastropoval cenu elektřiny pro lidi na 1 500 korun za megawatt, tak jak to tehdy udělal ministr Sulík a domluvil se s výrobci elektřiny na Slovensku. To jste neudělali. Vy jste zapříčinili tu inflaci, vy jste ji vyhnali až na podle Českého statistického úřadu 18 % a podle Evropy myslím, že až na 19 %. Takže je absolutně absurdní a neuvěřitelné, že vy máte tu drzost říct lidem, že jste zdědili po naší vládě nějakou inflaci, když vám ta inflace vyhovuje, protože vy berete lidem peníze, a nejen přes inflaci, ale berete jim teď s tím kvazi ozdravným balíčkem, který žádný ozdravný není a je to samozřejmě daňový balíček. A tady k tomu jsou jasná data.

Toto je Eurostat a já tady mám graf, kde je inflace Evropské unie, Německa, Španělska, Francie, Rakouska, Polska a Slovenska. A tady je jasně vidět, že inflace v České republice, když jsme vám předávali úřad v prosinci 2021, klesla na 5,3 % a byli jsme hluboko pod všemi těmito zeměmi, členskými státy v Evropské unii. Jediný, kdo byl pod námi, byla Francie. A proč? Vždyť sedíte vedle toho Macrona na Evropské radě. Vždyť Macron vykoupil minoritáře EDF, logicky, asi možná bez dohody, a oni se bránili, a teď myslím, že je to jasné. Macron srazil inflaci zastropováním. Španělé narvali do toho, aby pomohli lidem s cenou elektřiny a plynu, 200 miliard eur. Takže všechny tyto státy pomohly lidem - a vy jste neudělal nic a vám to hned vystřelilo. Protože vám to vyhovuje. Vašim kámošům výrobcům elektřiny to taky vyhovuje. A vy jste měl vykoupit ten ČEZ, jedinou firmu, kterou jste úplně nezprivatizovali a kde máte 70 % a kde konečně jste nás uposlechli a minulý rok jste si měli vzít tu dividendu a ještě to vykoupit. Až teď jste si vzali tu větší dividendu a připravujete zase nějaký další podvod, kdy chcete rozdělit ČEZ, aby to vyhovovalo hlavně soukromým investorům a ne státu. Takže tady je to jasné. Vy jste potom tu inflaci postupně - vy jste se vlastně těšil, že to je všechno dražší - tak to šlo až na 18 %. Zkrátka je to jasné, tohle jsou statistiky. Takže neříkejte, že jste něco zdědili po Babišově vládě. Vy jste zdědili Českou republiku ve skvělém stavu se šestým nejmenším zadlužením, devátou prosperující zemi, sedmou nejbezpečnější a tak dále. Už jsem o tom mluvil. Ale ta inflace je tady jasná. Je tady jasná. A ta neuvěřitelná drzost chlubit se tím, že vy jste pro to něco udělali - vy jste neudělali vůbec nic! Vůbec nic.

Samozřejmě já dlouhodobě kritizuji Českou národní banku, co udělala. Základní sazbu 7 % - vy jste mlčeli. Celý čas jste mlčeli, když tam byl Rusnok, který tady zničil hypoteční trh. Ať mi někdo vysvětlí, proč za korunu mají občané, podnikatelé a živnostníci platit větší úrok než za euro. Proč? Jakou to má logiku, když exportujeme 87 % do Evropské unie, když jsme v Evropské unii, jsou tady investoři? Ano, někdo řekne - kdybychom měli euro. Ale to není argument. Vy jste poškodili všechny, tedy ČNB poškodila, nechala vydělat bankám v roce 2022 - a teď poslouchejte, vážení spoluobčané - 180 miliard! A ten windfall tax, tam nedostanete nic, protože soukromé firmy a banky vědí, jak to funguje. Takže kdo tady něco udělal pro inflaci? Jedině naše vláda v listopadu a prosinci 2021. Ano, možná Česká národní banka touto politikou posílila korunu. Ano, díky silné koruně ta ropa, která se dováží - a pane premiére, vy jste říkal, že se odstřihnete od té ruské ropy, tak ona teče. V této chvíli teče ta ruská ropa. A nakoupili jste v roce 2022 o 850 000 tun ruské ropy navíc. Ale ta díky silnější koruně byla fajn. Tak otázka je, jestli ty rafinérie, které měly zisk nevím kolik, 20 miliard, jestli to mělo vliv na tu inflaci nebo ne.

No a plyn? Pan ministr Síkela jenom stále mluví o tom, kolik má plynu a že nemá ruský plyn. No samozřejmě že ho má, vždyť ČEZ má kontrakt s Gazpromem. Tak už přestaňte stále lhát těm lidem. To je neuvěřitelné. Já teď nebudu mluvit o tom, jak jste sliboval ten plynovod z Polska a další nesmysly, jak jste nás vždycky obviňoval z toho, že my, co jsme vlastně... A Dukovany samozřejmě, ne? Dukovany. A stokrát ta provládní média, ti vaši komentátoři a redaktoři, kteří vám fandí, budou říkat, že Havlíček chtěl Rosatom. No nechtěl. Vy jste ho měli v Temelíně, ve finále Rosatom versus Westinghouse. Vy jste ho měli, vaše vláda, Nečasova vláda, jo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP